PDA

Zobacz pełną wersję : Po co kupować 240 litrów?

slawek
05-27-2005, 13:05
Tak się zastanawiam i doszedłem do wniosku, że zakup akwarium 120 x 40 x50 jest w przypadku Malawi nie trafiony, dlaczego? Ano dlatego że akwarium o wymiarach 150x40x40 ma taką samą objętość a większą powierzchnię dna, co jest ważniejsze dla malawi niż wysokość, jak myśllicie?

Bardock
05-27-2005, 16:19
Te drugie akwa bylo by duzo lepsze dla pyszczakow.... liczy sie dlugosc i powierzchnia dna nie wysokosc akwa. Wiec radze wziasc te 2 ;]

pzdr

slawek
05-27-2005, 16:41
Hehe, na razie nie mam w planach malawi powód: muzyka pochłania wszystko :twisted: :twisted: , tak po prostu myślałem bo nie miałem co robić :):)

futermelok
05-27-2005, 19:26
Tyle tylko że 120*40*50 jest standardem i takie akwaria kupisz w sklepie, masz też szanse kupic do takich wymiarów pokrywe. Jesli chcesz własne wymiary to trzeba albo zamówic całe akwarium albo zamówic (skombinować)szyby i samemu sobie skleic baniak. Dodam tylko tyle że wszystkie moje baniaki sam kleiłem i jeżeli tylko ktos ma mozliwoś ingerewonia w wymiary zbiornika to bardzo polecam. Standardowe akwaria z założenia do wszystkich ryb nie beda pasować (są robione na masówke = mieczyki gupiki itp)

slawek
05-28-2005, 16:00
Wydaje mi się że większość sklepów współpracuje ze szklarzami i nie byłoby problemu z zamówieniem, ew. udać sie bezpośrednio do szklarza będzie taniej bo bez pośredników. Swoją drogą dla szklarza też taniej, bo jest trochę mniej tego szkła powierzchniowo, a akwa 375 (150x50x50) są klejone ze szkła 8mm czyli takiego samego jak 240 :) Także pokrywa, ze spienionego pcv wychodzi tańsza i lepsza niż kupna :)

Lordjabol
05-28-2005, 19:56
Drugi wariant jest lepszy a co do pokrywy to fakt masówki raczej nie dostaniesz jak powymyslasz sobie dziwne wymiary,ale mozna zamówić akwa o długości 150 i szerokości standardowej tylko wysokosć zmniejszyć i pokrywe tez kupisz bez problemu :wink:

Myślenie ma kolosalna przyszłość!!!heee

Lordjabol
05-28-2005, 19:57
Drugi wariant jest lepszy a co do pokrywy to fakt masówki raczej nie dostaniesz jak powymyslasz sobie dziwne wymiary,ale mozna zamówić akwa o długości 150 i szerokości standardowej tylko wysokosć zmniejszyć i pokrywe tez kupisz bez problemu :wink:

Myślenie ma kolosalna przyszłość!!!heee

amisu
06-02-2005, 21:43
Wszytko fajnie, tyle ze akwa na zamówienie wychodzi starsznie DROGO!!! Kiedys mi wyliczyli za akwa 60x40x40 dwa razy wiecej niz kosztuje akwa standard o dł. 60 cm... porazka.
Jeszcze jedna sprawa. Jesli mając juz malawi w pewnym mozencie zamarzą Ci sie, dajmy na to, paletki, to akwa o wys. 40 cm bedzie za niskie.....

Dlatego ja mam 150x50x55 wys. a nie nizsze :wink: :wink: