PDA

Zobacz pełną wersję : [240 L][Malawi] Alexa( nowe fotki )

Alex
05-27-2005, 09:56
Witam ponownie, tym razem z moim świeżo założonym Malawi ( :D wreszcie :!: :D ).

Trochę danych :

Zbiornik: 120x40x50 , 240 L
Filtracja : Kubełek Serafil 900 L/h
Ogrzewanie : Sera 200W + termostat
Oświetlenie : Marine Glo 30W+ Philips TL-D 30W
Tło : strukturalne, wewnętrzne
Podłoże : żwir drobnoziarnisty
Skałki: łupek fylitowy
Obsada : Labidochromis ceruleus, Pseudotropheus saulosi, Pseudotropheus mphanga, Maylandia zebra red-red, Pseudotropheus lombardoi ( wszystkie pysie młode od 2 do 5 cm )
Rośliny : nie planuję

Oto parę fotek. Czekam na opinie. Pozdrawiam. Alex.

iwa111
05-27-2005, 10:30
:shock: wow ale hajnie akwarium nie kupuj roślin bo wszystko zepsuje te akwa ma swój specyficzny klimat i to mi się podoba. Gdybym mógł ocenić postawił bym Ci 5+ Gdy patrze potem na moje akwa to bym je wywalił

POZDRAWIAM

Albinos
05-27-2005, 14:39
ladnie kontrastuja te ciemne skałki z jasnym podłożem i są ciekawie ułożone ale według mnie to tło do nich nie pasuje :?

krzysztofk
05-27-2005, 15:27
Mam "doła" jak patrzę na Twoje akwarium. :shock: Bardzo podobają mi ciemne skałki na jasnym żwirku. Okazuje się że bez roślin może byc ładnie inaczej. :11: U mnie same +++++++++++++.

futermelok
05-27-2005, 19:19
baniaczek całkiem niezły mi sie bardzo podoba. Tło robi niezłe wrażenie mogłbys zdradzic jakiej jest produkcji?
Pozdrawiam i gratuluje

Bardock
05-27-2005, 19:58
Dla mnie tez ladne akwarium ma swoj klimat tylko ja bym chyba dolozyl troche kamoli zeby budowla byla troche wyzsza ale pozatym bardzo ladne 4+/5 ;]

Alex
05-27-2005, 19:59
Dzięki wszystkim za miłe słowa :D Tło kupiłem na Allegro za całkiem nie duże pieniądze ( w porównaniu z tym co widziałem w sklepach ). Jest nowe, robione na zamówienie ( kolor i wymiary do uzgodnienia ).

Zar 2004
05-28-2005, 10:36
A mnie sie tak srednio podoba ..... taka pustota i nic więcej

Lordjabol
05-28-2005, 20:30
Fajne akwa ale dla mnie pusto tam jak dla mnie 4

Alex
06-10-2005, 21:27
Witam.

Dodałem trochę kamoli i zmieniłem świetlówkę Philips TL-D 30W na Philips Aquarelle 30W. Fotki poniżej. Napiszcie co sądzicie. Lepiej przed zmianami czy po ?

Pozdrawiam.Alex.

muzzy
06-10-2005, 22:22
Dla mnie też tak pusto. Brakuje mi tu jakiś drobnych (małych) roślinek typu anubias czy jakieś małe trawki. Co do ryb - ładniutkie.

frozen
06-11-2005, 09:13
...a ja mam pytanie..czy ten filtr:Serafil 900 L/h dobrze sie spisuje w twoim akwa?bo wlasnie mam wielki dylemat jaki kupic filtr do 240 :/

Alex
06-11-2005, 21:01
Filtr chodzi bez zastrzeżeń...polecam.

Alex
08-23-2005, 10:15
Witam.
Zmieniłem tło na strukturalne, wewnętrzne, własnej roboty (łupek fylitowy + plexi + silikon akwarystyczny). Fotki poniżej :roll: ( niestety nie najlepszej jakości - dostep do cyfry mam ograniczony i z 18 zdjęć, które miałem okazję zrobić tylko 3 poniższe nadają się do pokazania). Czekam na komentarze.
Pozdrawiam.Alex.

bach
08-23-2005, 20:03
No. I teraz bierz się do roboty i startuj na allegro bo Twoja wersja jest niebo lepsza. Tamto nie było złe ale jednak trochę odbiegało od naturalnego łupka (może ciut mniejszy strumień światła by pomógł). Ale teraz super :11:

ylstrom
08-23-2005, 20:45
tło wyszło niezbyt ciekawie:/ lepiej wyglądałoby jakbys układał je w "łuskę" z góry do dołu (nie całkiem regularną) a tak to wygląda jak polska droga na prowincji po wiosennych naprawach nawierzchni :( konstrukcja skalna w akwa mogłaby być wyższa i ułożona tak jak na poprzednich fotkach (fajnie wyglądało gdy ryby wystawiały głowy spod skalnych nawisów)

Alex
08-23-2005, 22:16
bach: Dzięki za pozytywną opinię :D

ylstrom: "łuskę" :?: :roll: Raczej odpada. IMHO "prowincjonalna droga" ma w sobie więcej uroku niż coś na kształt dachu chałupy sołtysa. Poza tym sporo mam juz w tym akwa łusek i na razie wystarczy :wink:

pedro1975
08-24-2005, 07:43
Według mnie tło wyszło super. Nie przejmuj się tą prowincjonalną drogą, bo wygląda lepiej niż niejedna pofałdowana plastikowa tandeta, która w akwarium bez roślin wygląda okropnie. Jedyne co bym dodał to jeszcze trochę łupków na dno poukładanych w "szufladki" żeby ryby miały więcej kryjówek. Ogólnie naprawdę ok.

Ps
Skąd pozyskujesz łupki?

rob1979
08-24-2005, 09:55
Tło w porządku - fajnie to wygląda. Ciemności panujące w akwa też mają swój urok... NIE PODOBAJĄ mi się jednak te łupki, którymi zagospodarowujesz akwa. Są takie płaskie i trudno je ułożyć efektownie a zarazem praktycznie... Leżąc płasko na dnie nie tworzą zbyt wielu kryjówek na dnie a tworzenie z nich schodków czy innych daszków wygląda kiczowato. Przez to akwa wygląda jakby było za wysokie - zbyt dużo przestrzeni jest niewykorzystane. Wydaje mi się, że niewiele da się wycisnąć z tego zbiornika przy tych łupkach... Dużo lepiej wyglądałby drążony wapień (czy jak to się nazywa) o nieregularnych kształtach...
pozdrawiam