Zobacz pełną wersję : Młode gupiki
Wprawdzie wiele osob mowi ze gupik to rybka praktycznie bez wiekszych wymagan ja jedna zapytowywuje sie jakie warunki stworzyc malym gupikom (1 dniowy wyleg) zey wyrosly mi na dorosle okazy.
Od kiedy karmic, czym karmic. W sklepie chcialem zakupic larwy solowca ale koles powiedzial mi ze lepsze sa cyklopy a pozatym larwy solowca sa ponoc cholernie drogie :?
Urodzilo mi sie z 10 sztuk i odlowilem szczesliwa matke bo zapedy kanibalistyczne w niej tkwily niepochamowane.
pozdro
Młode musisz zacząc karmić po 1 dniach życia, karm bardzo drobnymi płatkami (prawie jak pyłek) i po kilku tygodniach możesz zacząć karmić drobnych pokarmów jak karmisz róznorodnie dorosłe ryby np. drobne ochotki, mrozony rozdrobniony szpinak, trochę gotowanych marchewek i wiele wiele innych :wink:
POprostu ukrusz płatków dla dorosłych ryb i tym skarmiaj, ale ja mam inny sposób, wpuszczam młode do gęsto obsadzonego zbiorniczka 15L, zapominam o nich, nawet nie karmię, po miesiącu odławiam sztuki gotowe do oddania np. do sklepu hehe
Młode musisz zacząc karmić po 1 dniach życia,
po 1 dniu??? Hmm... ja bym powiedziała, że po kilku (ok.4, 5). Od razu po urodzeniu gupiki mają woreczki żółtkowe, z których czerpią pokarm :wink:
Ja moje gupiki też karmię skruszonym pokarmem płatkowanym. Ale nie zawsze tym samym. Staram się urozmaicać im dietę, dlatego karmię różnymi płatkami.
tak, po 1 dniu bo te "zółte wole" czy jakoś tam zaczyna znikać i wiec trzeba już karmić
Powiem wam moi mili ze gupiki szybko oszamaly zolc. W zasadzie takowej nie stwierdzilem
Po jakim czasie można rozpoznać płeć u gupików?? Mam 2 tygodniowy wylęg.
jak będą już duże i zaczną nabierać barwy
Nie ma okreslonolej liczby dni po których rozpoznasz płci . Poprostu jak będa wieksze zaczną nabierac kolorów. po kilku tygodniach mozna przypuszczac które to są samice bo są lekko większe od samców ale to nie jest regóła. A co do pokarmu to teraz na rynku jest pełno pokarmów dla narybku. Bardzo dobrze sproszkowane płatki poprostu. A jak bys mial kupowac solowca to byś zbankrótował. ( dobry pokarm ale drogi)
Tak to napewno ale po jakim CZASIE? Chodzi mi o konkretny przedział np. 2 miesiące....
Witam. Płeć u gupików rozpoznać można około 1 miesiąca. Zakładając, że zapewniło się im dobre warunki :pokarm, temperatura. A rozróżniamy to w taki sposób małe rybki dajemy do szklanki i oglądamy od dołu. Samce nie mają plamki a jeśli mają to w kształcie trójkąta wierzchołkiem w kierunku głowy. A samice mają kształt podkowy. Polecam książkę GUPIK pana M. Łabaja i L. Madeja. Pozdrawiam.
Elo! Jede n z forumowiczów polecił mi ostatnio spiruline! Zacząłem nią karmić moje młodziutkie gupiki i zdala egzamin-rosna jak na drożdżach.Pomalutku zaczynają sie już barwić. Ja swoje maluchy trzymam w 15l akwarium dość mocno porośnietym roślinkami typu:anubias.moczarki,mech jawajski i bardzo młode i małe zwartki. Do tego nie dawałem filterka bo on wciągał mi rybcie, które ginęły. Kupiłem dwie kostki napowietrzające i podłączyłem je do pompeczki-takie rozwiązanie zdaje u mnie doskonale egzamin!!!
Pozdrawiam!!!
robeon20
04-12-2005, 15:50
mam pytanko czy trzy tygodniowy narybek może być w ciązy bo samiczka (rozróżniłem) jest gruba chyba że małe świntuhy potpatrzyły rodziców :lol: :lol:
Raczej ciężko rozróżnić po 3 tygodniach płeć, ale skoro to zrobiłeś :wink:
3 tygodniowa samiczka nie może być w ciąży.
robeon20
04-13-2005, 06:33
bo te świntuchy rosnąjak na drożdze i mają już około 2,5 centymetra.
Dawałem tabletki rośline i rozwielitke suchą.
MartinTexas
04-15-2005, 13:59
Taka to raczej nie, ale 2 miesięczne już mogą (rzadko)Jak szybko się samce wyodrębnią.Ale nie polecam, bo może się to tragicznie skończyć dla zbyt małych gupiczek.
Miałem taką jedną, miała 5 młodych(1 martwe), ale zdechła dzień po porodzie chyba nie wytrzymała, była tak gruba. :? :? :?
A mi gupiki rozmnażają się w akwa ogólnym. Które są silniejsze i sprytniejsze to przetrwają :wink: I niczym ich nie karmię....zawsze dorosłym robkom coś podskubią :wink:
Hmmm ja mam w akw. ogólnym 140l stadko gupików, 2 dni temu urodziły mi się 2 maleństwa ;) a raczej - przeżyły 2.... i na razie chowają się w roślinkach, zjadają pokarm, który się na nich osadza... drobię im płatki i rzucam w okolicę tej roślinki, to na pewno wystarczy? Nie mogę ich odłowić, jeszcze im zrobię krzywdę, poza tym akw. ma 50 cm wysokości i to trochę trudne ;)
A i jeszcze pytanko - małe rybcie, nawet z odłowioną matką, chowane w osobnym akwarium, jakiego podłoża potrzebują? żwirek, czy kamyczki? I dużo roślinek?
Czy Wy już nie macie więcej problemów niz zastanawiać się nad podłożem dla gupików. Po pierwsze tak sobie czytałem te wasze wypociny i chciałbym uświadomic Wam, że małe gupiki rodzą się juz bez woreczka żółciowego( tzn. jest on pochłaniany po ok 20 min od chwili urodzenia). Po drugie gupiki jedzą wszystko i jeżeli tylko nic ich nie pożre to na pewno kiedys urosną;). Płeć można rozpoznać już po ok 3-4 tygodniach, trzeba mieć tylko trochę wprawy. Jeżeli chodzi o podłoże to jak pisałem wczesniej nie ma ono większego znaczenia. Od tego jak będą karmione i jakie warunki będą miały w akwarium zależy tylko to jak szybko urosną. Może to byc różnica ok 3 tygodni. Pozdrawiam wszysrkich amatorów gupików
lol ja mam gupikarium 54l i chyba moje gupiki maja najlepsze warunki jakie moga miec :) mam filtr hydora R-05 grzelke z termostatem 75W odkurzacz na dnie (filtr pod zwirowy) mase roslinek (najbardziej lubia kabomby i lim...cośtam) korzonek i inne pierdolki do tego parametry idealne Trzymam tam tylko gupiki specjalnie dla nich to akwa jest bo wszyscy z nich robia takie pospolite rybki i "brak szacunku" wiec postanowilem sobie prywatna hodowle zalozyc :) rosna duze piekne
:twisted: :twisted: jak zaloze malawi to beda mi male jako pokarm sluzyly --i to jedyne bestialstwo z mojej strony :twisted: :twisted:
u gupików można także rozpoznać płeć po trzech tygodniach po urodzeniu.Samce mają koło odbytu takie małe,przezroczyste paseczki,a samice tego niemaj.a :wink: .
PS: Ja też mam małe gupiki i niewiem czy wkładaćim filtr czy nie.Bojęsiężeby ich do tego filtra nie wciągło.
Patrykkoo
04-13-2006, 16:28
jak jurz młode będą pływać to je złów do innego baniaka tylko weż jakieś 50% wody z tego baniaka do tego drugiego potem czekaszz około24h i karmisz je płatkami tylko je lekko skrusz
Patrykkoo
04-13-2006, 16:28
jak jurz młode będą pływać to je złów do innego baniaka tylko weż jakieś 50% wody z tego baniaka do tego drugiego potem czekaszz około24h i karmisz je płatkami tylko je lekko skrusz
Mój kumpel trzma narybek razem z dużymi rybami, nie ma tam kanibalizacji poznieważ jego ryby sa karmione pokarmami sztucznymi (pokarm granulowany) więc narybek rośnie w jego akwarium i to bardzo ładnie ma ich nadmiar. A warunków to chyba dobrych nie ma bo ma brak grzalki i oświetlenia ale ryby rosna mu z popędem:)
uuu... to nie możliwe!!! samica gupika jest może zajść w ciąże w wieku około TRZECH MIESIĘCY. długość nie ma na to wpływu :D
akwa 150l
5 x molinezja
9 x mieczyk
5 x neon inessa
5 x gupik
1 x gurami
2 x minior
4 x kirys
1 x glonojad
dzisiaj był poród gupika :lol: myśle że około 40szt. trudno policzyć
PS: Ja też mam małe gupiki i niewiem czy wkładaćim filtr czy nie.Bojęsiężeby ich do tego filtra nie wciągło.
niemożliwe po 3 tyg.
Nie martw się na pewno nie wciągnie ich do filtra chyba, że zamontujesz jakiegoś potwora.
Przy odpowiednim karmieniu płeć mozna poznać po 3 tygodniach.
Victoria
05-01-2006, 22:18
Jak mi się urodziły młode *chyba już z 5 razy* to zawsze zostały one w akwarium ogólnym i z tego mam tylko 3 młode. Karmiłam je skruszonym suchym pokarmem. Zauważyłam tylko jeszcze, że jak trzyma się małe gupiczki w jakimś akwarium bez grzałki i filtra to wolniej rosną, bo ja zawsze mam w oólnym i w bardzo krótki czasie nabierają kolory, niż te w osobnym akwa.
moniszka
05-07-2006, 17:03
Witam jako nowa uzytkowniczka ;)
W moim akwarium (40 litrów) jest 9 gupików i bojownik (akwa podzielone na pół siatką). Ostatnio samiczka przytyła i zauważyłam charakterystyczne 'trójkąty'. Ponieważ samce pływają za nią i gryzą, włozyłam ją do przezroczystego pojemnika, przykrytego siateczką. Będzie słuzył jako 'kotnik'. W środku jest wgłębka, aby maluchy mogły się chować. No i czekam, narazie nic. Samiczkę atakują przez przezroczyste ścianki, ona widac że się boi. Nie mogę wyciągnąc 'kotnika', bo nie mam drugiej grzałki, napowietrzniacza itd. Temperatura jest powyżej 25 stopni.
Po jakim czasie mogę wyciągnąć samiczkę z 'porodówki' (:lol:), aby zostawić małe same w kotniku? Czy zostawić ją z nimi?
ja karmie moje male od pierwszego dnia skruszonymi płatkami i jedza bez problemu i dosc szybko rosna. Sa w kotniku i dobrze sie tam maja. Wrzucilem im tam roslinki, rzese i jak na razie wszystkie zyja i chyba maja sie dobrze. Mam je 3 dni i widac juz roznice w wielkosci od kiedy sie urodzily. Mam nadzieje ze choc z 5 urosnie. Za 3 tygodnie wypuszcze je z kotnika i niech sobie radza ile przezyje to tyle bedzie. Pozdrawiam :P
ja juz nie doławiam mam wielemchu duożo ryjówek i roslin i przeżywa 80-90 % małych
moniszka
05-21-2006, 20:19
Dzisiaj przyszły na świat gupiczki... nie jest to radosna wiadomosc, bo narzie przezyly 2 :cry: . Najlepierw były 4, później zauwazylam na dnie w kotniku maleństwa... z 8. No i na obecną chwile pływają 2, w tym 1 siedzi na dnie... co ja takiego źle robie? :(
Ile czasu rodzi samiczka? Jeszcze moze cos 'wydusi'?
a odkiedy rodzi??
zostaw ją najlepiej na noc.
jaka jest wielkość gupiczki
nie przejmuj sie beda nowe. Ja dopiero teraz wrzucilem do kotnika bo chcialem kilka uratowac a tak to co jakis czas mam mlode tylko ze staja sie pokarmem :P
moniszka
05-21-2006, 20:40
Samiczk ma jakieś 3cm...
Zniknela jej ta ciemna plamka :roll:
Rodzi chyba od rana. Tzn zrobiła przerwe, ostatnego urodzila kolo 16...
tylko czemu te maluchy padają? :roll:
a czy jest jeszcze gruba??
Zostaw juz ją na noc a jak nie urodzi do rana wpuszczaj do akwa
moniszka
05-21-2006, 21:18
No niby dosyć gruba... ale tej plamki nie ma :/ . No nic, poczekam do jutra... mam wielką nadzieje ze przezyją 2 chociaz... ale mam wątpliwości :roll:
EDIT: Samiczka juz nie ma brzucha... są 2 maluchy, niby mają sie dobrze... DLACZEGO z 8 maleństw lezalo na dnie?! Jaki błąd popełniłam? :/ . Niby było ok, 4 były w dobrym stanie a tu nagle tylko 2 zostały :shock:
Szkoda...
Dziękuje za wszystko ;) :*
A ja mam pytanko (żeby nie zakładać nowego tematu i nie zaśmiecać forum)
Moje pytanie brzmi: Jak długo gupiki rosną?
(korzystałam z opcji ,,szukaj" i nic nie znalazłam)
po 3 miesiacach wpuscilem i jest OKI
Aha, bo ja trzymam w głównym małe gupiki. Miałam 2, został jeden. Przeżył już 3 noce. Czy są duże szanse, że przeżyje? Czy całkiem malutkie?
PS:Mam 3 sztuczne roślinki, dosyć gęste i zamek do którego stare nie wpływają, za to młody wpływa.
jeśli będzie sprytny to przeżyje :lol: , ale jako kryjówki najlepsze są żywe roślinki o drobnych lisciach lub mech wodny
Aha. Dzięki za rade. Narazie żyje :D I spryciula czasami tak się chowa, że ja go nie widzę,a co dopiero dorosłe ryby. Pozdro :)
maksiuuu
11-19-2006, 22:15
No niby dosyć gruba... ale tej plamki nie ma :/ . No nic, poczekam do jutra... mam wielką nadzieje ze przezyją 2 chociaz... ale mam wątpliwości :roll:
EDIT: Samiczka juz nie ma brzucha... są 2 maluchy, niby mają sie dobrze... DLACZEGO z 8 maleństw lezalo na dnie?! Jaki błąd popełniłam? :/ . Niby było ok, 4 były w dobrym stanie a tu nagle tylko 2 zostały :shock:
Szkoda...
Dziękuje za wszystko ;) :*
no coz zdarza sie, moglas jakis blad popelnic, ale moze problem jest z rybka i jej ciaza, moze porod odbyl sie za wczesnie i dlatego mlode padaja, a to ze leza na dnie to zaraz po porodzie sie zdarza
ale nie ma co sie przejmowac nastepnym razem powinno byc lepiej
pablos-ryby
11-20-2006, 06:15
ja moje młode glupiki karmie planktonem:)
planktonem? a skąd go masz? (może głupie pytanie, ale jestem początkująca :P)
PS:A mój maleńki gupik na moich oczach zrobił pierwszą kupkę XD (no może nie pierwszą, ale pierwszą na moich oczach XD)
ja swoje karmie zwykla karma i zyja wlasnie mam znow 30 mlodych. Rozcieram karme w pyl i jest OKI
A jeszcze jedno pytanko. Mój mały gupik ma ok. 1 cm (może trochę mniej) i czy stare mogą go jeszcze zjeść czy już nie?
Z góry thx za odpowiedź
Hej, czy może ktoś mi pomóc?
znajdz rybe w akwa ktura ma najwiekszy pysk i zobacz czy ten gupik sie zmiesci w tym pysku...jesli sie zmieści to jeszcze za mały jak sie juz nie zmieści to mozesz wpuscic...(pomojajac oczywiscie glonojady..)
Tiaa... tylko że ten młody jest w akwarium ogólnym :lol: i nieźle się trzyma.
Pływa z innymi rybami normalnie, chociaż czasem(ale bardzo żadko) gupiki go gonią przez chwilę.A sie pytam, bo chcę wiedzieć, czy jest zagrożony czy nie. :P
Akasha1234
12-12-2006, 16:58
1 cm rybka już nie da się zjeść a gupiki to nie drapieżniki więc nie będą długo gonić czegoś co im ucieka zdecydowanie za szybko :). A co do karmienia narybku ja karmie moje żółtkiem (kawałeczek żółtka z ugotowanego na twardo jajka rozdrabniam i susze a potem biorę drobinkę suchego żółtka i rozcieram trochę w wodzie, nie całe bo to nawet dla 30 gupików jest za dużo, a po około tygodniu karmie suchym)
aha... bo ja jak narazie karmię sproszkowaną przez moją siorę pokarmem suchym
Mojemu ulubieńcowi (czyt. małemu gupikowi) już pojawiaja się ciemne plamki na ogonie... To dobry znak?
Szkoda...
:*
Może samiczka poroniła?
maksiuuu
12-16-2006, 22:03
dla malych rybek piekniczkowatych i innych ktore sie rodzo wieksze polecam karme MIKROVIT firmy TROPICAL.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=386540#386540
a ja polecam wszystkie platki tylko roztarte, wychodzi taniej a tak wogole to mlode najlepiej karmic czyms zywym, od pierwotniakow przez wrotki larwy oczlika, micro az po larwy solowca, rosna po tym lepiej sa zdrowsze i lladniejsze
A u mnie znów 3 gupiczki w 1 dniu (wczoraj się okociły) :P przeżyły jakieś 3 maleństwa (nie licząc maleństwa, które ma juz 1 cm z tamtego miotu). Szkoda, że nie widziałam porodu. A te najmniejsze to one coś tak leżą na dnie, ale zyją... tylko takie jakieś śnięte... ale chyba przezyją... moze :P
PS: czy tamtym ,,śniętym" nic nie jest?
maksiuuu
12-17-2006, 21:29
kwestia jak dlugo tak leza bo chwile po porodzie rybki musza dojsc do siebie i zdarza im sie polegiwac na dnie wtedy
Aha... no troche leżały... ale chyba jest wszystko oki :)
karlik69
12-22-2006, 09:25
też zostałem gupikowym ojcem, poród odbywał się w zbiorniku 70litrowym, male jest ich 16 plywia sobie elegancko a matke odlowilem do kotnika na wszelki wypadek, juz niedlugo ukaże się w galerii opis mojej 270tki.
witam wszystkich :D
mało cos macie tych gupikow ja po jednym tarle miałem najmniej 17 i wszystki zyły a najwiecej było 27 :D samica po porodzie odrazu padła pewnie z wycieczenia :(:(:(:( ale i tak wszystkie poszły na pokarm dla pielegnic pawiookich :(;(
Pozdrawiam wszystkich i zycze wesołych swiat i szczesliwego nawego roku.
Piotrek S.
12-23-2006, 12:51
Mam młode w 40 L. baniaczku. W sumie nic tam nie ma prucz grzałki termometru i filtra. Temperatura stała 25C, filtr chodzi 24/h 7 dni w tygodniu, karmię codziennie 2x drobno rozdrobnionym suchym pokarmem. Niestety kotnik nie jest narazie oświetlony i narazie nie zapowiada się żeby był bo tam gdzie stoi nie mam za bardzo jak go oświetlić (muszę pomyśleć jak to zrobić). Więc pytanie: Czy narybek (są tam gupiki i molinezje) będzie się dobrze czuł w takich warunkach? Tzn. bez światła. Acha jeszcze jedno mam tam filtr Aquaszut mikro (czy mini, nie wiem). Moc jego jest podkęcona na minimum nie wypuszcza bąbli tylko powoduje niewielki ruch wody, ponieważ jak był ustawiony na większą moc rybki miały jak w pralce. Pytanie: Czy taki ruch wody wystarczająco natleni wodę w zbiorniku?
Dzięki.
witaj
Ja bym ci radził probowac go ustawić na <tlen> i jak bedzie mocny prad to zrob tak przegrode z kamieni niewielkich zeby z jednej strony było mocna a z drugiej stała lub zeby był mniejszy prad :D:D powinno byc dobrze, włoz małe roslinki i bedzie gites :D
pozdrawiam
Piotrek S.
12-23-2006, 14:51
witaj
Ja bym ci radził probowac go ustawić na <tlen> i jak bedzie mocny prad to zrob tak przegrode z kamieni niewielkich zeby z jednej strony było mocna a z drugiej stała lub zeby był mniejszy prad :D:D powinno byc dobrze, włoz małe roslinki i bedzie gites :D
pozdrawiam
Roślinek nie ma sensu żebym wkładał bo tak jak mówiłem kotnik jest nieoświetlony więc mija się z celem wkładanie roślin na pewne zgnicie :? Szczerze powiedziawszy to nawet nie wiem dokładnie czy ten filtr da się ustawić na bąble (powinno) tylko, że jak podkręcam moc to stwarza tylko większy prąd. Mam aquaszuta w 216L. tylko większego i tam do armatki była specjalna przystawka, która wytwarza bąble a tutaj takiej nie miałem :(
mało cos macie tych gupikow ja po jednym tarle miałem najmniej 17 i wszystki zyły a najwiecej było 27
No cóż, jeżeli masz kotnik, no to tak, ale ja nie mam kotnika i moje młode chowają się przed starymi w roślinkach itp.
PS: Jednego zjadły z ostatniego miotu. No cóż, ważne, że żyją 3 młode (1 duży i 2 małe) ;)
heh właśnie ze nie mam kotnika, :( rybki po prostu rozmnażały się w akwa ogólnym i wszystkie zyły zanda nie została zjedzona:D:D ale teraz wszystkie zostały zjedzone przez pielegnice pawiookie niestety :(:(:(:(
pozdro
witam !
mam pytanie:
czy w takiem akwarium rybki młode maja przezyc ?
mam wszytsko .. grzałke, flitr , zywe roslinki, akwa 50 l
samica jest w ciązy ale po urodzeniu małem maja szanse przezyc jezeli w akwarium mam 3 mieczyki , 2 załobniczki , 2 glonojadki noi 2 gupiki w którym jedna jest w ciązy....
czy mam je odizolowac ? czy zostawic ?
za odp z góry dzieki :P
ja dziś zauważyłem jak mój neonek coś zjada dziwnego, okazało sie że po wnikliwym szukaniu mam małe gupiczki :lol: 5 sztuk mi sie udalo wylowić do pseudo kotnika zrobionego na szybko z butelki i dziurek w niej aby była wymiana wody
zastanawiam sie jakie aqwa jest mi potrzebne dla tych gupiczków
10L wystarczy ? jak mam je karmić ? czym najlepiej ?
mam pokarm w tabletkach rozpuszczających sie przez kilka dni, może lepiej taki pokarm dać im do tego "kotnika" póki niekupie aqwa
jak myslicie ?
moje malutkie gupiczki jedza zoltko jajka i rosna jak na drozdzach:)ja mam male w akwa 15 l:)starsze ryby z reguly jedza male,jesli sa glodne:(
krystian18
01-02-2007, 11:04
hej to mozesz sobie kupic jajeczka solowca sa wiele tansze ok 6zł pudełko i sam sobie je wychodujesz ja tak karmiłem małe kiryski:)
B-M-B - z tego, co wiem, to mieczyki są strasznie żarłoczne, ale zależy też od tego, czy młode będą sprytne i czy będą miały dużo kryjówek. Jeśli chcesz,aby więcej przeżyło to je odławiaj i załatw sobie kotnik (oczywiście, jeżeli nie masz kłopotów finansowych czy coś ;) ) Jeśli chcesz ... hmm... że tak sie wyrażę... zostać ojcem na mniejszą skalę-> nie rób z maluchami nic. (tzn. w sensie nie dosłownym, oczywiście je karm itp. itd. ale nie wyławiaj je, nie ma sensu na zabawe w mniejszej skali ) Mozesz jedynie, gdy masz takie siateczko do łowienia, gdy zmieniasz wodę, wyłowić młode OD RAZU po porodzie (najlepiej, gdy widzisz, że gupiczka rodzi) i ,,pokaż" im, że są w miejscu, gdzie roi się od dużych ryb, trzymaj je chwile tak w siateczce, poczekaj chwile i je wypuść. Może skapują, że muszą się kryć ;)
Pozdro i życzę, aby jak najwięcej młodych przeżyło ;)
TomekBialystok
01-04-2007, 18:14
Przepraszam, że piszę tutaj, ale nie chciałem zakładać nowego tematu.
Nie przykuwam uwagi co do rozmnażania. Jak coś się urodziło to pozostawiałem to na pastwe losu i albo zostało zjedzone przez starszych lokatorow albo zostało wciągniete przez filtr itp.
Jednak przed chwilą jak karmiłem rybki zauważyłem młodego lokatora. Podejrzewam że to gupik płci żeńskiej. Ma 7mm więc chyba ma więcej niż kilka dni. Pewnie jak był mały to uchronił się w jakiejś kryjówce w liściach czy kokosie. Teraz pływa sobie w jednym kącie.
Mam pytanie. Teraz chyba nie trzeba go odławiać bo chyba nie grozi mu, że zostanie zjedzony (ma tak jak wcześniej wspomnialem prawie 1 cm)? Jesli jednak trzeba odłowić to gdzie? 1 litrowy słoik bez filtra, grzałki itp. wystarczy?
Tak pomyślałem że skoro przezyl już tak długo to może jednak pobawie się i wychowam go, żebym mógł się kiedyś pochwalić, że przynajmniej jedną rybke udało mi się rozmnożyć ;).
Apropo- ile ten młodzieniec ma dni/tygodni?
Obsada mojego zbiornika oprocz malucha to: 10 neonow, 2 molinezje, 2 gupiki, 2 kiryski, 2 zbrojniki
TomekBialystok - po co przepraszasz, ten temat jest o młodych gupikach ;) Ja nieradzę bawienie się w słoik - moje pierwsze 2 młode (przezył tylko 1 , ale jest juz duzy i ma 2 miesiące :D ) odłowiłam i dałam do słoika. Musiałam przenosic grzałkę i krótko, ale często grzać w słoiku. Normalnie masakra :roll: kilka razy zdarzyło się tak, że zbytnio wodę podgrzałam no i gupiki mogły zdechnąć :| a grzałak się zepsuła, bo miała być cała zanurzona i mozna ja by lo wyjmować tylko wtedy, kiedy ostygła :/ w dodatku w takim słoiku nie zauwarzyłam, żeby młode jadły... wkurzyłam się trochę i sobie pomyślałam ,,A , jesli nie przeżyja to trudno" i dałam je do głównego. Pierwszego (śp.) wpakowałam tak od razu, że biedak nie mógł sie przystosować do ,,drapieżników". Mój błąd. Z drugim byłam ostrożniejsza, jak włozyłam go do głównego akwa to trzymałam go tam trochę, żeby podlukał, że nie będzie bezpieczny i że musi się kryć. Młody skapował i teraz jest już taki, jak neony inessa :D (no, jak na moje neonki, które są jeszcze chyba dość młode). Więc odradzam taka zabawę ze słoikiem, jeśli chcesz coś na wiekszą skalę - kup sobie kotnik z filtrem, grzałką i innym sprzętem. Ja się ,,bawiłam" - straciłam przez to grzałkę (dobrze, że chociaz tania była i niedługo kupiliśmy taką samą :P ) Pozdro i zyczę, aby Twój młody przetrwał :)
PS: Nie wiem dokładnie, ile Twój gupik może mieć, ale moje najmłodsze mają z 1 cm i mają 1 miesiąc.
Ja jak trzymalam mlode w malym akwa to slabo rosly,malo jadly itd.Ale stwierdzilam ze sprobuje je wpuscic do glownego akwa i maja sie naprawde super(o wiele szybciej rosna)ja mam same gupiki i starsze nawet nie ruszaja mlodych :lol: ale uwaga na mieczyki,jesli mlode nie maja duoz kryjowek to moga pac ofiara :? pozdrawiam :*
paczek83
01-08-2007, 11:55
Ile trwa ciaza?? bo kupilem kotna samiczke w sklepie
1 miesiąc (ok.) ale Twoja samiczka, która była kupiona i była już wtedy w ciąży to nie możesz mieć pewności, ile ona ma już ciążę. Ja kupiłam kotną samiczkę (nawet o tym nie wiedziałam ;P ) i urodziła po 1 tygodniu. Także lepiej obserwuj jej brzuszek ;) Moze coś wyczaisz...
PS: To jest temat o małych gupikach, narybku, nie o ciąży
Moja samiczka byla w ciazy ok 3 tyg:)Najlepszym sposobem przewidzenia daty porodu jest:gdy w pokoju jest zupelnie ciemno,rybki tez moja zgaszone swiatlo (ok 1-2 godz)i po ponownym wlaczeniu mozna zobaczyc w brzuszku male zwiniete rybki(gupiki)to znak ze niedlugo urodza sie male
anka121 - nom, niektóre samiczki maja dłuzej inne krócej (chyba :P )... a co do Twojego posta wyżej, to jak ja trzymałam młode w słoiku (ale głupio zrobiłam :oops: ) to też mi nie chciały jeść. Ale przeniosłam je do dużego akwa i rośnie bardzo szybko (bo jednego zjadły :( )
Musze wam cos powiedziec:)Moje dwutygodniowe pociechy zaczynaja sie powoli wybarwiac:)maja czarne kropeczki:)Foka ja wpuszczam swoje z malego akwa(15l)do glownego po tygodniu:)pozdrawiam:* :)
Aha... nom, moje małe gupiki też już mają czarne kropeczki... choć jeden (taki środkowo-wielkością) nie ma. A młodszy i starszy mają :P
Pozdro
Ja chuduje gupiki od 1,5 roku i jeszcze zadne mlode majac 3 tygodnie mi sie nie rozmnozyla. Byc moze jest poprostu przejedzona albo na cos horuje, dokladnie sam nie wiem... Wiem tylko tyle ze niemoziwe jest aby miala mlode po 3 tygodniah zycia xD :)
Napiszcie po mniej wiecej jakim czasie mozna rozpoznac plec u malych gupikow?Pozdrawiam :D
paczek83
01-15-2007, 09:55
Moj miot wyniosł 4 osobniki, matka troche je goni i żółw tez ale daja sobie dobrze rade sa narazie wszystkie.
u mnie pani Gupikowa, a w zasadzie panie bo przypadek sie powtarzal, po ciazy straszliwie marniala. byl to syndrom zlamanego serca :) mniej wiecej w polowie ciala byla zlamana do dolu. no i po pewnuym czasie padal. nie wiem jak to sie dzialo
anka121
Napiszcie po mniej wiecej jakim czasie mozna rozpoznac plec u malych gupikow?Pozdrawiam
witam,róznie bywa z gupikami :) u mnie sie zdaza ze juz po ok 6 tygodniach(zazwyczaj u samców powoli zmienia barwe płetwa ogonowa) :D
a ile samica moze byc w ciazy?bo narazie mam dwie i jedna rodzi co 3 tyg.a druga juz 1,5 mies jest ciezarna:(co jej jest?
ok dzisiaj urodzila:)ale niestety tylko 3 mlode:(
mychakacha
01-20-2007, 18:45
Ja mam śliczne 4 małe gupiki :D
mychakacha - w akwa ogólnym czy w kotniku?
anka121 - ale jak tylko trzy? Że udało Ci się uratować tylko trzy? Czy że reszta zdechła? Bo nie kapuje o_O
PS: Ja już mam 5 młodych :] (1 najstarszy, 2 takie średnie i 2 takie maluchy kilkudniowe)
A ja lada dzień zostanę po raz kolejny gupikową mamą :)
Zawsze przedtem maluchy jadły co im spadło pod pyszczek, i zawsze ( o dziwo normalnie w ogólnym, z kilkoma roślinkami) przeżywało tak min. 5 a na ogół więcej. A tym razem zatroszczę się o nie, będę karmiła trochę żółtkiem, trochę spiruliną, trochę wybarwiającym (zauważyłam że połączenie karmienia roślinnym, np. glonami w połączeniu z karmieniem np. karmą dla bojoników [dużo białka i wybarwiający] daje super rezultatu, gupiki są zdrowe i mają piękne kolorki :) ). Dam znać jak się urodzą :)
ŻELKA
jarek_nisko
01-22-2007, 18:52
ja kilka lat temu jak jeszcze hodowałem gupiki, to młode karmiłem tylko pokarmem suszonym, głownie rozwielitką, czasami jakimś roślinnym i chowały mi się bez problemu
foka94 nie zostaly zjedzone,tylko trzy sie urodzily :D
Ahaaaa... a widziałaś poród? bo cosik jest to zdeczka dziwne, że tylko trzy :shock:
foka94 tak widzialam:)sama sie dziwie ze tylko trzy:(
mychakacha
01-26-2007, 20:32
foka94 poród odbył się w kotniku :D Od niedawna są w ogólnym :) Urodziło się ich 6 ale niestety 2 mi padły.
jarek_nisko
01-27-2007, 10:51
no coż wydaje mi się że samica zjadła trochę gupików, ale w literaturze jest podane (rózne źródła podają różne dane) że samica gupika moze urodzić od 4 do 250 sztuk gupików, wydaje mi się że to zalezy od wieku samicy. U mnie samice rodziły zazwyczaj około 30 sztuk młodych.
no coż wydaje mi się że samica zjadła trochę gupików, ale w literaturze jest podane (rózne źródła podają różne dane) że samica gupika moze urodzić od 4 do 250 sztuk gupików, wydaje mi się że to zalezy od wieku samicy. U mnie samice rodziły zazwyczaj około 30 sztuk młodych.
Do ILU?! 250? :shock: :shock: :shock: Musiałaby mieć z 10 cm średnicy chyba :lol:
U mnie najczęściej jest ok. 25, maksymalnie do 35 małych.
PS. Pisałam że lada dzień zostanę gupikową mamą, ale chyba jeszcze trochę poczekam sobie. Zrobiłam kotnik, bo zawsze zostawalo mi ok. 10 sztuk małych, a do dorosłości może z 5, a szkoda mi maluchów (mam gdzie sprzedać ;) )
ile :shock: 250?! :shock: dziwne :P
yyy... 250?! jakim cudem? chyba by samiczka pękła czy co, by miała taki wielki brzuch ;P... ale tak serio to ciekawa jestem, jaka to książka, rzeby takie kity wciskać... tak mi się wydaje, że kit ;)
Pozdro
PS:Moje gupiki mają się dobrze... :) i jeden (najstarszy) ma już płetwę ogonową trochę wybarwioną na pomarańczowo... to może dojdę, która samiczka była matka :P
jarek_nisko
01-27-2007, 19:02
Na dowód zamieszczam zdjęcie:
http://img168.imageshack.us/img168/396/gupikrozmjn5.th.jpg (http://img168.imageshack.us/my.php?image=gupikrozmjn5.jpg)
Mi tez to się wydaje dziwne, m izazwyczaj się rodziło powyżej 3o gupicząt, a tu podają 250?? Chociaż raz widziałem w zoologiku samice gupika co maiły prawie 7 cm, nie wiem czy to była jakaś odmiana gupika, czy może ktoś chodowął je na sterydach; ale taka samica mogłaby urodzić duuużo gupików.
kurcze :? czemu mi sie rodza srednio 3-10 gupikow?moje samice maja k 3 cm:)moze maja zle warunki :(
anka121 -> a może ta samica była młoda no i wydaje mi się, że następnym razem urodzi więcej, choć może przeżyć tyle samo:P albo nie przyzwyczaiła się do warunków panujących w akwa (no, chyba że akwa masz już długo ;) ) chociaż moja samiczka urodziła już po 1 tygodniu bycia w moim akwa :D ale, niestety, tylko jedno zyje :/ (młode :P )
foka94 nowe akwa i nowe rybki mam jakies 1.5 miesiaca:)znow jestw ciazy i moze tym razem bedzie wiecej:)
nom... może... życzę CI, żebys miała tak duuużo i żeby CI jak najwięcej przeżyło ;) ej, a chciałabym spytać tych bardziej doświadczonych -> po ilu miesiącach małe gupiki będą już takie dorosłe no i wogóle już całe kolorowe (tzn. to, co miały mieć kolorowe :P )
A jeszcze jedno pytanko -> co robicie, jeżeli macie za dużo małych gupików w ogólnym akwa? oddajecie je, jak podrosną? pytam z ciekawości ;)
PS: Przekroczyliśmy w tym temacie 100 post ;) trzymajmy tak dalej :P
ja gupiki mam juz dlugo,ale w nowym akwa 1,5 mies.Oddaje znajomym,lub do zoologicznego albo wymieniam sie na gupiki o barwach jakich nie mam:P
a gnieszka
02-13-2007, 12:15
Mi okocila sie wczoraj gupiczka,ktora kupilam dwa dni temu,odlowilam 12 maluchow ,dalam do kotnika ,tam sobie plywaja .
Sa bardzo ruchliwe :D ,to moje pierwsze mlode rybki, i teraz podziwiam je co chwilke.
Normalnie cud natury ,ze takie malenstwa moga zyc i ply :D wac..
czy taki maly i gupik moze urodzic czyon jest wciazy bo ma takie czarne plamki na tyle ona ma jakies 3cm nie wiem dokladnie
3 cm.samica moze z pewnoscia urodzic:) :D
a gnieszka
02-14-2007, 14:22
Pavilon ,jak tak dalej pojdzie to ty tez bedziesz potrzebowal wieksze awarium! :D :D
no jasne chce se nazbierac na 250L :D :D :D ale bede zbieral ze hohoho jak bede mial 18 to se kupie :lol: :lol: :lol:
anka121 widzialas zdjecie na 7 stronie???wiesz za ile moze gdziesz tak bedzie rodzi samiec caly czas obok jej plywa i ja zaczepia
samica moze byc w ciazy ok 3-4 tyg:) a rodzic to moze nawet kilka godzin:)
ok dzieki ale w tym problem ze ja nie wiem ile ona juz jest w ciazy bo dostalem ja od kolegi a juz ma czarny tyl to znaczy ze bedzie sie kocic tylko nie wiem kiedy ;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/;/
el_cygan
02-21-2007, 02:15
A ja miałem 2 kotne samice ale niestety nie dopilnowałem i mam bonus na karmienie za to. Następnym razem czyli za jakieś 4 tygodnie nawet do roboty nie pójdę bo chcę być ojcem chrzesnym.
:)
pasztetp
02-21-2007, 13:38
Mam taki problem. Okocila mi sie samica - 5 mlodych. Niestety w akwarium mam epidemie ospy. Leki przeciw ospie ponoc szkodza narybkowi. Jak je ochronic przed choroba??
niusipusi
02-21-2007, 13:47
Mam taki problem. Okocila mi sie samica - 5 mlodych. Niestety w akwarium mam epidemie ospy. Leki przeciw ospie ponoc szkodza narybkowi. Jak je ochronic przed choroba??
Przełóż te małe do jakiegoś pojemnika tak żeby nie miały styczności z chorymi osobnikami, może dodaj im do wody trochę soli akwariowej ona działa zapobiegawczo i nie powinna zbytnio zaszkodzić małym.
Pozdrawiam
ja czytalam ze przy ospie w poczatkowym stadium mozna podniesc tem. do 32 stopni i powinno pomoc,ale najlepiej oddzielic ryby chore od zdrowych!
głupik uzyskuje płodność po około 2 miesiącach czyli 6 tygodniach a brzuch mogla miec duży bo najadla sie glonów :wink:
niusipusi
02-25-2007, 11:14
przede wszystkim to nie "głupik" !!! tylko GUPIK
głupik uzyskuje płodność po około 2 miesiącach czyli 6 tygodniach a brzuch mogla miec duży bo najadla sie glonów :wink:
tak po pierwsze to 2 miesioce to 9 tygodni a nie 6 :)
nie bede zakladal nowego tematu a mam kilka pytan dotyczoncych akwarium dla narybku gupikow: :)
1. Ile moze byc mlodych gupikow w akwarium 20l do czasu przesadzenia ich do ogolnego akwarium ???? :?:
2. Jakie duze musza byc gupiki zeby nie zostaly zjedzone?????? :?: , w ogolnym sa brzanki sumatrzanskie, gupiki, mieczyki, glonojad, piskorek, molinezje
3.czy w akwarium powinien byc filter i napowietrzacz ???? :?:
4. czy w akwarium powinien byc zwirek ????? :?:
jak w ogolnym sa mieczyki to mlode gupiki powinny miec ok 1,5 mies.zeby je wpuscic i duzo roslinek zeby mogly sie pochowac:)ja ma piasek i mysle ze im to nie przeszkadza:)
czytalam ze na jednego gupika przypada jeden litr wody,wiec ok 20:)
a co do filtra ??????
w moim tym 20l jest ok 100 gupikow Confused 3 samiczki sie okocily
najstarsze maja 5 tygodni i troche ponad cetymetr
wzielem jednego najstarszego i wpuscilem do ogolnego
przez kilka minut go obserwowalem i nic mu nie robily ale po godzinie nie moglem go juz znalezc Sad
jak sa same maluchy w tym akwa to jest ok:)Uwazaj na mieczyki one zjadaja male:(
co prawda ten post byl juz napisany kilka lat temu :lol: roebon20 napisal dzien wczesniej ze maja 3 tygodnie
3 tygodniwoe gupiki na pewno nie moga miec 2.5 cm
moim zdaniem wystarczy jakis najprostrzy filtr,ale czytalam ze mlode wzmacniaja swoje"miesnie"gdy filtr,filtruje wode:)
filtr powinien być, głównie dlatego, zeby z wodą było wszystko wporządku.
ja w swoim 10 l ostatnio miałam30 gupików, 10 mieczyków, 1 danio
mieczyki wpusciłam najpierw 1 razem z 1 gupikiem samiczka na prubę, czy nie zeżrą, i dopiero po 3 dniach znlazłam miecza, po kolejnych 2 gupiczke. wedy wpusciłam wszystkie samce gupika i połowę mieczyków, przezyły, były tydzień, po czym wpusciłam reszte (wczoraj). no i sobie żyją. tylko ja je mam (o ile dobrze pamietam to z listopada albo grudnia (chyba grudnia)).
a musze wam powiedzieć, że wszystkie samczyki odłowiłam do innego zbiornika, zeby se same podrosły, ale jedne dość późno sie wykształcił, po jakimś czasie po odłowie samców doopiero. i został razem z samiczkami, a że jestem leniwa, no, to dobra, niech już se z nimi zostanie, i tu zrobiłam błąd
bo on zapłodnił samiczki (przecież one takie młode, sama nie wierzyłam), a one urodziły, i to wszystkie po kolei. nie odławiałam ich, nawet nie wiedziałam, że one w ciąży sa, i młodych nie zeżarły, no i mam 5 maluchów od młodziaków. wczoraj matki wyłowiłam do ogólniaka, a malce zostały z 1 danio, i żyja. dziwi mnie to, bo ich babcia, to zżerała młode, a te nie.
z jednej strony sie cieszę, bo bynajmniej danio bedzie miał towarzystwo, i nie będzie sam, ale z drugiej str., to p[rzecież po coś odławiałam te samce, żeby wlaśnie nie było takiego przypadku, ale przez tego 1 wariata, wszytsko runęło, a chciałam, zeby one zbyt młodo nie rodziły, heh. no, ale jak juz tak się zdażyło, to trudno sie mówi.
i znow zostalam mama:)tym razem 16 zdrowych maluchow:)
U mnie sytuacja wygląda tak:
Moje gupiki, molinezje i mieczyki, które urodziły sie w moich baniakach i tu dorastały wogóle nie interesują się narybkiem. Ani nie ganiają maluchów, ani nawet nie próbują ich zjeść.
Moim zdaniem powód jest jeden. Wszystkie maluchy odławiałem z ogólnego baniaka (200 l) do kotnika (120 l). Tu ze sobą żyje w zgodzie rodzeństwo 3-milimetrowe i strasze: 5-mm, 9-mm i 1,5 cm. Czasami jest ich tak gęsto, że aż strach (głównie gupików) Wszystkie ryby przez całe młodzieńcze życie mają kontakt z świeżo urodzonymi. Dla nich to normalka i nie atakują maluszków.
Podobnie jest, gdy podrosną i trafiają do zbiornika ogólnego. Rodzą młode i zostawiaja je w spokoju.
Problem zaczyna się, gdy muszę dokupić dorosłe samce czy samice z różnych względów( dodać świeżej krwi, smierć np. samca itp.) Ryby sklepowe natychmiast biorą się za narybek. I niestety, część mojej populacji bierze z nich przykład. Wracąja drapieżne nawyki.
Reasumując. Jestem zdania, że rybki zyworodne mozna oduczyć kanibalizmu. Zdarzają się oczywiście odstępstwa, ale to tylko ułamek populacji.
Damian007
03-17-2007, 14:26
Zadam pytanie:
miałem akwa 30l nadal je mam lecz w tym wyżej wspomianym zbiorniku nie mogłem za nic uchodować gupików próbowałem 2 razy i nic za każdym razem wszystkie padały.W akwa miałęm jeszcze glonojada i 6 danio pręgowanych.Więc jaka mogła być przyczyna ich padnięcia??????
PS.z góry dzięki za odpowiedzi :) :)
Jeżeli chcesz hodować Gupiki to trzymaj je same ( glonojad może jeszcze być) ale nie z inymi rybami , gupiki muszą się czuć swobodne
u mnie bardzo dobrze współżyją z mieczykami i glonkami, ale akwa mam duże 200 l. Ze zbrojnikami ani kiryśnikami nie wchodzą sobie w drogę
tropical1974
03-19-2007, 11:47
czytam te posty i jestem zdziwiony tym że wasze gupiki rodzą tak mało .u moich samic 50 sztuk to jest norma,a tu piszą o kilku do kilkunastu sztukach.
niusipusi
03-19-2007, 17:40
czytam te posty i jestem zdziwiony tym że wasze gupiki rodzą tak mało .u moich samic 50 sztuk to jest norma,a tu piszą o kilku do kilkunastu sztukach.
No to gratuluję :D Mi zazwyczaj rodzi się kilka sztuk :( góra 10 :(
u mnie najwiecej bylo 16 mlodych:) :D
Od duzych, wyrośniętych samic miałem po 40-50 młodych, ale to wyjątki. średnio na świat przychodzi od kilkunastu (zależy od wielkosci i wieku samicy) do około 30 maluchów.
Gupiki powinny być rozdzielone od siebie - samczyki od samiczek - najwcześniej jak tylko się da. Po osiągnięciu odpowiednich rozmiarów należy je połączyć. Samiczki, które bardzo wcześnie mają młode nigdy nie dorosną.
1.Rzecz, którą się zaniedbuje w hodowli tych rybek to pokarm i podmiany wody. Ryby te mimo że małe jak wszystkie żyworodne mają bardzo wysoką przemianę materii ...co za tym idzie trzeba często robić podmianki.
2.Drugą rzeczą jest karmienie. Gupik musi dostać oprócz płatków (to powinien być dodatek) pokarm żywy/mrożony - cyklop, dafnia, wodzeń, artemia. **** W Indiach korzystają z pomocy gupików w walce przeciwko komarom przenoszącym malarię :-) .****
3. Mogą dawać bardzo dużo młodych ... starzy wyjadacze karmili mieczyki, gupiki, molinezje pokrojonymi dżdżownicami - mieczyki dawały 200-350 młodych (!) , oprócz tego samiczki dorastały do 15-17cm.
Pozdrawiam
tropical1974
03-20-2007, 10:16
i to jest prawda.moje gupiki dwa razy w tygodniu dostają dżdżownice i samice ma duże i dają dużo maluchów
i to jest prawda.moje gupiki dwa razy w tygodniu dostają dżdżownice i samice ma duże i dają dużo maluchów
Czy wybierasz tylko małe dżdżownice, czy bierzesz jak leci, a później je kroisz? Czy dżdżownice trzeba czymś zdezynfekować przed podaniem rybom. I jeszcze jedno pytanie - mówisz o dżdżownicach kalifornijskiech, rosówkach czy zwykłych dzdżownicach, które mozna znaleźć np. na działce warzywniczej? A może je hodujesz?
Z góry dzieki za odpowiedź
ktos wczesniej napisal ze glonojad moze byc z narybkiem
czy to prawda bo ja w akwa z narybkiem mam duzo glonow
slimaki tez sei nadadza ??
Mnie się wczoraj gupikowa okociła , moja też wychodowna, niedawno tez była narybkiem a już sama ma młode :p małych było z 30 a zdechło z 10. Ale to prawo buszu , silniejsze przetwają a słabsze giną . Naturalna selekcja. Dlatego jak te rybki dorosna są piękne i silne.
tropical1974
03-26-2007, 11:23
DO ARSU.dżdżownice pozbieraj gdzieś w małych laskach.ja je hoduje w skrzynkach balkonowych.dżdzownice kaliforniskie też hoduję ale wcześniej usunąłem starą ziemię z pudełka,dałem do skrzynki świeżej.do właściwej hodowli użyłem nowo wylęgnietych dżdżownic ze względu na oprysk,który stosują przeciwko różnym chorobom.przed podaniem wkładam je do mleka,żeby oczyściły się z ziemii.duże ćwiartuję,a małe skarmiam w całości.świartowane dżdżownice sparzam wrzątkiem
Jaki filtr zamontować do akwa z małymi gupikami 25litrów???? :idea:
aquael fan mikro
podobno wciaga rybki ale u mnie jest ok
mozesz zalozyc ponczoche tam gdzie wcioga
Filtr gąbkowy na powietrze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_gąbkowy
coś takiego: http://www.primazoo.pl/projector.php?product=974&client=qnp2oa9f608j9kndd4ukjrh626
Mi się urodziło 10 gupików i 100% przeżyło . Zbliża sie okres następnego porodu i musze zwolnić akwa na wylęg . I z tym zwiazane moje pytanie : po jakim czasie moge przenieś młode do akwa głównego ?
Az beda tak durze ze nie zmieszcza sie do pyska najwiekszej ryby w twym akwa. Narybek jest dosc szybki. Ja bym zostawil w ogolnym poniewz jak juz masz 10szt. a urodzi ci sie moze wiecej to co zrobisz z taka iloscia?
manio1142
03-26-2007, 22:44
Ja lubie gupiki zostałem 2 razy tatusiem niestety następnym razem będę musiał narybkiem nakarmić rybki... Ponieważ robie krewetkarium i już nie będę miał ich gdzie trzymać... :cry: :cry:
Krzystek
03-27-2007, 20:00
Ja słyszałem teorię, że guoik to jest rybi chwast. Mnoży się sam i nie wiadomo skąd. Mówił to kiedyś ojciec mojego kumpla, a tamten jak miał gupików za dużo, to najnormalniej na świecie wyławiał je i wyrzucał do toalety. W moim amatorskim akwarium, gdzie warunki nie były najlepsze, gupiki tez się mnożyły. I tak ich ilośc raz spadała, raz rosła w zależności od żarłoczności innych rybek. Jednak, żeby gupiki zjadały się nawzajem to nie zauważyłem. Wiem że mieczyki się nimi dokarmiały czasem:)
jestem w totalnym szoku!
w służbowym akwarium w biurze urodziły się właśnie małe gupiki! :shock:
Jednak, żeby gupiki zjadały się nawzajem to nie zauważyłem. Wiem że mieczyki się nimi dokarmiały czasem:)
Witam!
Z własnego doświadczenia wiem że gupiki mogą się nawzajem pożerać, ale tylko gdy mamy np. bardzo przerybnione akwarium.
Jak zaczynałem zabawę w akwarystykę miałem w 5 litrowym słoiku jakieś 17 gupików, z czego zostało 6.
Innych przypadków nie znam, gupik to ryba dość stadna więc z natury jest łagodna wobec siebię.
Wprawdzie wiele osob mowi ze gupik to rybka praktycznie bez wiekszych wymagan ja jedna zapytowywuje sie jakie warunki stworzyc malym gupikom (1 dniowy wyleg) zey wyrosly mi na dorosle okazy.
Od kiedy karmic, czym karmic. W sklepie chcialem zakupic larwy solowca ale koles powiedzial mi ze lepsze sa cyklopy a pozatym larwy solowca sa ponoc cholernie drogie :?
Urodzilo mi sie z 10 sztuk i odlowilem szczesliwa matke bo zapedy kanibalistyczne w niej tkwily niepochamowane.
pozdro
karm na drugi dzień po wylęgu woda PH ok6,5-7 TWo okoł 10-15i co najważniejsze Azotyny 0 !!!!!! Larwa solowca jest gorsza od cyclopa żywego ale nie od mrożonego a puszka litrowa 70zł jeśli byś chciał to daj znać bo sprowadzam i wystarczy ci na długo.
mariuski007
04-13-2007, 17:13
mi się wybarwiaja po ok 1,5 miecha ale roznei bywa
monisia_rk
05-05-2007, 14:29
Ja mam takie pytanie. Mam trzy gupiki od stycznia (wtedy też się urodziły), mam je w akwarium okrągłym, tym najmniejszym. Mają roślinki pływające na powierzchni, dzięki czemu nie muszą mieć pompki. Od jakiegoś czasu nabierają koloru. Ale ostatnio pojawiają się czarne plamki. To normalne? Nie umiem nigdzie w necie znaleźć..
A drugie pytanie: czy rodzeństwo może mieć młode? Często największy z nich, zaczepia, goni się z najmniejszą.. Nie umiem odróznić samca od samiczki.
Z góry dzięki za odpowiedź :)
rodzeństwo może mieć młode,ale długotrwały chów wsobny nie jest niczym dobrym.
Co do plamek, to niektóre rodzaje mają plamki [ciemniejsze przy ogonie, plamki na płetwach, "wężową skórkę"...niezbyt wiem o co ci z tymi plamkami chodzi i gdzie one je mają]
monisia_rk
05-05-2007, 16:04
Plamki mają na całej długości, zwłaszcza na tułowiu i ogonie.. Te czarne plamki czasem znikają :/ i są wtedy tylko takie czerwonawe kolorki..
A po czym poznam, że samiczka (jesli w ogóle mam samiczke) będzie sie miała okocić?
będzie bardzo gruba [moje wyglądają jak by miały pęknąć] i będzie miała wyraźną plamę ciążową.
A z tymi plamkami to sama nie wiem-jak wyglądali rodzice. Mogą mieć tak naturalnie,a może to jakaś choroba.
masterfun
05-05-2007, 19:19
A po czym poznam, że samiczka będzie sie miała okocić?
Ludzie dajcie spokój weźcie najpierw poszukajcie a później pytajcie... Robi się jeden wielki spam na forum... Było to już tysiące razy...
BTW: Propozycja dla modów i administracji przy rejestracji na forum w e-mailu który przychodzi na pocztę proponuję umieścić coś takiego "Jeśli chcesz pytać o gupiki najpierw poszukaj a dopiero potem pytaj" lub podobny tekst... ;) pozdro...
PS. Sorry za spamerski post ale no nie mogę z niektórymi...
Ja mam takie pytanie. Mam trzy gupiki od stycznia (wtedy też się urodziły), mam je w akwarium okrągłym, tym najmniejszym. Mają roślinki pływające na powierzchni, dzięki czemu nie muszą mieć pompki. Od jakiegoś czasu nabierają koloru. Ale ostatnio pojawiają się czarne plamki. To normalne? Nie umiem nigdzie w necie znaleźć..
A drugie pytanie: czy rodzeństwo może mieć młode? Często największy z nich, zaczepia, goni się z najmniejszą.. Nie umiem odróznić samca od samiczki.
Z góry dzięki za odpowiedź :)
gupiki zaczynaja sie wybarwiac od czarnego koloru potem zolty ...
karm na drugi dzień po wylęgu woda PH ok6,5-7 TWo okoł 10-15i co najważniejsze Azotyny 0 !!!!!! Larwa solowca jest gorsza od cyclopa żywego ale nie od mrożonego a puszka litrowa 70zł jeśli byś chciał to daj znać bo sprowadzam i wystarczy ci na długo.
arzaww odpowiada Q
tyle ze Q zapytal kilka lat temu ;pp
karolooz
05-09-2007, 07:26
moje gupiki maja czarne plamki lecz to tylko taki kolor. do tego dochodzi piekna pomarańcza i gupiki jak malowane :P
Moja "gupiczka" rodziła 5 godzin, a urodziła tylko 10 rybek :D
karolooz
05-10-2007, 13:10
tak bywa czesto. Moje gupiki rodzą przewaznie po 10-15 sztuk z jednego miotu. Co innego pielegnice z ikry. Wtedy to mam po 35 sztuk. Ostatnio wylowilem 20sztuk a resze zostawilem i juz nie widze zeby pływaly. :(. Ale 20 zawsze zostało
To nie możliwe, że jest ciężarna :]