Zobacz pełną wersję : Hodowcy Malawi w Bydgoszczy i okolicach - potrzebuję ryb!
doctoreW
05-25-2005, 19:29
Trochę podstępnie na początku pytałem tanganijczyków, obecnie po ostatecznym podjęciu decyzji o Malawi mam pytanie - gdzie nabyć ryby w Bydgoszczy i okolicach? Mam akwarium 130 x 50 x 50, z tyłu skałki do 1/2 wysokości, na przedzie piasek, więc wydaje mi się, że dla zrobienia akwarium dekoracyjnego najlepiej bedzie wybrać co łagodniejsze pseudotropheusy, jeden, góra dwa haremy auloncary i ewentualnie mniejsze Labidochromis. Tylko skąd je wziąć? Na razie w sklepach nie znalazłem nic ciekawego, ale nie znam aktualnie najlepszych, w tych co byłem nędza totalna... Kto może mi pomóc?
Lordjabol
05-25-2005, 22:33
Zawsze można sprubowac w sklepach internetowych poszperać i poszukać interesujących ryb, osobiście nigdy nie prubowałem tak kupować ryb ale ostatnio sam mysle żeby sprubować.....
www.colisa.com.pl
www.akwasklep.pl
Jeśli chodzi o ryby z jezior afrykańskich gorąco polecam sklep malawi www.sklepmalawi.pl naprawdę bardzo dobre, zdrowe i przede wszystkim czyste genetycznie ryby. Natomiast polecam dowiedzieć się w Toruńskim Klubie Akwarystów jest tam kilku malawistów no i oczywiście u pana Romana Pawlaka w Toruniu można go złapać na UMK w pobliżu ma takze hodowlę z której można obejrzeć fotoreportaż u mnie na stronie link w moim podpisie.
Zar 2004
07-10-2005, 12:18
Dołańczając sie do tego pytania, gdzie mogę znaleźć jakiegoś hodowce z cenami hurtowymi najblizej mojego miasta, mieszkam w Trzciance koło Piły w woj. WLKP. Uwazam, że pan Roman Pawlak nie ma niestety cen hurtowych , no ale jesli nie bede miał wyboru to go odwiedze.
Pozdrawiam
The Green Fairy
07-10-2005, 13:55
wez hurtowa ilosc ryb to bedziesz mial cene hurtowa....
ludzie czy nie rozrozniacie znaczenia slow hurt i detal?
Zar 2004
07-10-2005, 15:26
No w kazdym razie, ma ceny normalne, a są hodowcy, którzy sprzedaja swoje ryby np: 3-5 zł za sztuke. Miałem taką propozycje tylko koleś strasznie daleko mieszka.
Pozdrawiam.
Ja mam w swoim baniaku ryby od p. Pawlaka i powiem szczerze, ze rybki sa ladne, wybarwiaja sie bardzo ladnie, a co do cen...hmmm... porownywalne ze sklepowymi tyle, ze masz pewnosc co do zrodla i czystosci genetycznej. Ja nie spotkalem sie z hodowcami, ktorzy sprzedaja ryby po 3-5 zl, takie ceny jak najbardziej sa realne, ale nie od hodowcow tylko od zwyklych akwarystow, ktorym rybki sie rozmnazaja.
IMHO pan Pawlak jest profesjonalista w tym co robi, moje ryby jechaly do mnie PKP, za sztuke wraz z kosztami przesylki zaplacilem prawie 20 zl, ale uwazam, ze bylo warto, ryby super zapakowane (a jechaly w lutym, kiedy na dworze bylo ok. -20 *C). Wiec reasumujac- kup ryby w dobrym zrodle, albo poszukaj akwarystow, ktorym sie rozmnozyly (i nie oczekuj cen hurtowych przy zakupie 10-15 rybek).
Pozdrawiam
Zar 2004
07-17-2005, 21:10
Macie racje, no ale co ja mam zrobic jak zabrakło mi kasy na rybki, kupiłem ostatnio 5 yelowków za 10 zł i nie mam pojecia czy sa czyste genetycznie, jednak wygladaja na zdrowe i zadbane, pozdrawiam.
Ja nie spotkalem sie z hodowcami, ktorzy sprzedaja ryby po 3-5 zl, takie ceny jak najbardziej sa realne, ale nie od hodowcow tylko od zwyklych akwarystow, ktorym rybki sie rozmnazaja.
Tutaj się z Tobą nie zgodzę!!
Kupiłem ryby od znajomego hodowcy 3pln/szt. i ryby też są pewne genetycznie i nie są to od normalnego akwarysty tylko od kolesia co ma 3 akwa z samą "młodzieżą". Teraz już mniej się tym zajmuje(rodzina , małe dzieci) ale kiedyś zaopatrywał wszystkie sklepy w jego okolicy.
Pozdrawiam
ja ma malawi w cenie ok 6- 7 zl za sztuke w zaleznosci of gatunku
jestem z poznaniua ale mniej wiecej raz na 2 tyg bywam w bydgoszczy napisz jakie gatunki cie interesuja