PDA

Zobacz pełną wersję : Stare,zaniedbane akwarium - co i jak ???)

Smok
04-17-2004, 10:25
Witam !!!

Jaki filtr bedzie lepszy do akwarium 60l Aqwa El FAN1 , czy Aqwa Szut Turbo 3 W ??? Nie było mnie kilka lat w domu, jak wróciłem to akwarium jest jak było chociaż niezbyt cos w nim widać no i filtr też sie wysłuzył, mysle ze dobrze by było zacząć od wymiany własnie jego ?? Inne filtry są za drogie :(
A może są jescze jakieś z takiej klasy cenowej które były by dobre do mojego akwarium ????
Co jeszcze dobrze zrobić w takim zaniedbanym akwarium na początek ??
Rybki w nim żyja ;)

Stryjek
04-17-2004, 11:57
Zdectdowanie Aqwa Szut . Ja mam oba i aqwa szut lepiej działa i ma większą powierzchnie filtracji

trevelyan
04-17-2004, 15:04
Proponuje zrobic czesciowa wymiane wody.Poobcinac roslinki i korzenie.Wyczyscic dno i ogolnie posprawdzac sprzet

Karol Kaniewski
04-17-2004, 15:09
Nie było mnie kilka lat w domu, jak wróciłem to akwarium jest jak było chociaż niezbyt cos w nim widać no i filtr też sie wysłuzył, mysle ze dobrze by było zacząć od wymiany własnie jego ?? Inne filtry są za drogie :(

Hmmmma przez te kilka lat byla woda w tym akwa i ktos sie tym zajmowal :?: Bo nie kumam zbytnio tego :|

Smok
04-17-2004, 15:23
Ktoś musiał sie zajmowac :) jak inaczej ? :PP
Mama się tym zajmowała, jestem elektronik amator, zrobiłem kiedyś zegarek na mikroprecosorze - ma możliwość sterowania właczaniem i wyłaczaniem urządzen - to on steruje właczniem światła i filtru ;)
Grzałka tez jest sterowana termostatem własnej roboty, także częśc czynności wykonywała sie sama ;)
Rybek jednak troche ubyło i pojawiły się molinezje i jakieś zmienniaki chyba , a przedtem ich nie było :PPP Po za tym szyba tak była zarosnieta glonami ze trudno było coś zobaczyć :PP przeskrobałem ja troche to teraz coś widac :)
Rosliny mam chyba za duże na takie akwarium, jedna puszcza jakiś pęd ponad wode (chyba kwitnąć chce ), Po zatym całe są pozarastene glonami - sporo roboty bedzie .
Dno nie było ruszane jakieś 5 lat - co myslicie ?? zrobić wszystko całkiem od nowa ???

Karol Kaniewski
04-17-2004, 15:28
A mama przez te 5 lat czyscila filtr albo cos innego :?: Dolewala wody lub ja zmieniala :?:

Dno nie było ruszane jakieś 5 lat - co myslicie ?? zrobić wszystko całkiem od nowa ???

O ja Cie krece :wink: Kolego radze Ci zrobic wszytsko od nowa. Od samiuskiego poczatku. Jak ruszysz dnem to pewnie tyle syfu wyleci ze szok :shock:

Unnamed
04-17-2004, 15:31
Panie elektronik - filtr chodzi (powinien) cały czas :wink:

Karol Kaniewski
04-17-2004, 15:36
Panie elektronik - filtr chodzi (powinien) cały czas :wink:

Hehe no wlasnie niechcialem juz sie tego czepiac :wink:

Smok
04-17-2004, 16:01
heh :)
Filtr jest niby cichutki ale w nocy go troszeczke słychać, a w tym pokkoju co stoi akwarium, śpi mama i mówiła ze jej to przeszkadza - więc dlatego wyłaczany razem ze światłem, zegar ma mozliwość sterowania niezaleznie trzema urządzniemi - więc podłacze go tak zeby chodzil jak najdłuzej, po za tym jesli ten nowy - Aqwa Szut - okaże sie na tyle cichy że nie bedzie przeszkadzał mamie w nocy - to bedzie chodził non-stop ;)

Zmierzyłem dokładnie to akwarium i wyszło ze ma 74 l ;)
Są w nim dwa gatunki roslinek , ale jednego jest tylko jedna roslinka - nie wiem co toza roslinki - muszę poszukać jak sie nazywają - z tego co pamiętam to jeden (ten co go jest więcej) to kryptokoryna, ale jaka to nie wiem
Troche poszperam i napisze więcej
Tymczasem czekam na dalsze rady ;)

Unnamed
04-17-2004, 16:13
Filtr powinien działać 24h gdyż bakterie w nim obecne (utleniające NH4 do NO3) giną po paru godzinach gdy filtr nie pracuje.

Michał J
04-17-2004, 17:14
heh :)
po za tym jesli ten nowy - Aqwa Szut - okaże sie na tyle cichy że nie bedzie przeszkadzał mamie w nocy - to bedzie chodził non-stop ;)

Mam filtr Aqwa Szut i wcale nie jest cichy :? , ale da się przyzwyczaić ;)

Smok
04-17-2004, 17:39
Proponuje zrobic czesciowa wymiane wody.Poobcinac roslinki i korzenie.Wyczyscic dno i ogolnie posprawdzac sprzet

Jak ma to rozumieć ?? Mam wyciągnąc roślinki z dna i poobcinać im korzenie ????
Co do wody, narazie wymieniłem gdzieś połowe na kranówke, ale wyczytałem że miękka woda nie zbyt służy glonom, może lepiej wymienić na przegotowaną wodę ???

Moje roslinki (róznie znalazłem w róznych ksiązkach :/) to :
1 szt - Żabienica amazonska ( Echinodorus amazonics lub horemani)
i drugi gatunek - Cryptocoryne aponogetifolia (lub balansae) - tej jest dużo

a rybki to : 4 sumiki (nie wiem co to za gatunek), 1 glonojad, 1 Labeo dwubarwny i kilka molinezji i jakiś zmienniaków

Michał J
04-17-2004, 17:47
Rośliny powinny mieć korzenie równej długości. Chodzi o to żebyś poobcinał obumarłe części i przyrównał korzenie. Po tak długim okresie to przydałoby się odlać tyle wody ile dasz radę. Reszte wylać do kibla ;) Potem przemyć cały żwirek, ogólnie posprzątać.

Krótko mówiąc, powinieneś zacząć całą robotę od nowa.

Powodzenia życzę :!:

Smok
04-17-2004, 18:04
Zmieniłem trochę tytuł tematu :)
Jak pociągne za jedną roślinke to wyciągne ją z całym dnem :(
Poprzycinać liscie trzeba bedzie bo jest ich za dużo i w ogóle wywalił bym tą amazonke.
Przeczytałem za to w jakiejś ksiązce ze te kryptokoryny wytwarzają w korzeniach jakąś trucizne - tak że inne roslinki przy nich nie chcą rosnąć.
Dno jest z grbego żwirku i ma około 6÷6,5cm, pod żwirkiem była położona ziemia kwiatowa (3 lub 4 woreczki 1l)
Rybki wygladają na zdrowe, po za tymi zmienniakami (jakieś marne) ale są dopiero od kilku dni przyniesione z przedszkola :(
Wolałbym nie ruszać dna

Karol Kaniewski
04-17-2004, 23:40
Nie ma co za duzo sie rozczulac. Trzeba wymienic cala wode i gruntownie posprzatac :!: A filtr dobrze Ci radze niech lepiej chodzi 24h.

Smok
04-18-2004, 00:37
Ok, wymienie cała woada ;) tylk pytanie - czy wystarczy odstana kranówa ?? czy lepiej dać przegotowaną kranówe ??

Unnamed
04-18-2004, 10:33
Gotując zmiękczasz wodę ale robisz ją bardziej zasadową. Przy wymianie wody lepiej nie rób całej na raz - różnica parametrów może zabić Ci rybki. Po prostu zrób pare dużych podmian jakiś czas po sobie. Dna nie ruszaj - tylko ziemia Ci wypłynie i stworzysz syf. Zastosuj tradycyjne odmulanie podczas podmian wody. Roślinek nie wywalaj - pobierają szkodliwe związki azotowe, produkują tlen i wogóle są spoko :wink: :lol: A to o kryptokorynach to nie prawda - nie produkują szkodliwych związków. Jest to mit akwarystyczny.
Uff. To tyle chyba porad. Do dzieła :D

Smok
04-18-2004, 14:21
A to źle że ją zmiękcze ?? i jak juz ją przegotuje to mozna od razu wlewać ?? (oczywiscie po ostygnięciu) czy zostawić zeby odstała 1-2 dni ??

Unnamed
04-18-2004, 15:29
że zmiękczona to dobrze, ale robi się zasadowa - to źle. Zresztą jest to stosunkowo nie efektowne. Po prostu niech postoi z 1-2 dni.

Olo
04-18-2004, 16:45
A to o kryptokorynach to nie prawda - nie produkują szkodliwych związków. Jest to mit akwarystyczny.
Uff. To tyle chyba porad. Do dzieła :D

A jednak prawda, krypcie, przynajmniej nmiektóre wydzielają do podłoża tzw. substancje allopatyczne, szkodliwe dla konkurencji (to info czytane), u mnie dało się zaobserwować np marnienie niurzańców próbujących wrosnąć w kępę (chyba) C. affinis[/i]

Unnamed
04-18-2004, 19:28
Na holenderskie.pl był taki topic "mity" czy coś w tym guście i ludzie mówili że to jednak mit... Ale ja samemu za bardzo nie wiem, wole polegać na ekspertach :D

Smok
04-18-2004, 20:04
więc jutro wezme się za gotowanie wody , kiedyś w piwnicy stał taki wielki kociol do gotowania bielizny - ze 30 litrów do niego wejdzie, to będzie połowa wody w akwarium wymieniona ;)
A co do tej krytpokoryny to się w końcu doszukałem - to jest Kryptokoryna Balansa (C. crispatula var. balansae)

FanTomas
04-19-2004, 07:20
Zgadzam sie z przedmówcą. Smoku, powinienes przelozyc ryby do innego akwariuma, jezeli masz, a jak nie to do miski, czy gdzie tam i wyplukac podloze, wyczyscic akwa i zaczac od poczatku, bo to moze sie zle skonczyc potem. Pozdrawiam all. :wink:

darekp
04-19-2004, 13:23
czepie się ryb kture nazywasz zmiennikami jaki one mają kolor itp bo mi np gdy molinezje się rozmnorzą to wychodzi biało czarna forma zdziczała

Adam24
04-19-2004, 13:40
nie gotuj wody w kociołku do bielizny, jeśli jest to wersja ocynkowana (emaliowana OK) bo to jest produkt dopuszczony tylko do kontaktu z zimną wodą i nie jest dopuszczony do kontaktu z pożywieniem. Wyobraź sobie że napewno trochę cynku i innego badziewia z metali ciężkich się dostanie do wody i szlag trafi wszytkie rybki. Gotować w takim kociołku można tylko weki w słoikach oraz bieliznę.

Smok
04-20-2004, 11:20
hmmmm Adam24.... woda już stoi przegotowana, jutro mam zamiar ją wlać....
Co do rybek... to molinezje były juz długo a te zmienniaki zostały przyniesione w poprzednim tygodniu z przedszkola, ale może to i jakaś odmiana molinezji.. postaram sie dziś o cyfrówke to pstrykne kilka fotek...
mam też 4 sumiki i nie wiem co to za gatunek... po za tym zobaczycie jak "nieładnie" to akwarium wygląda :(
Będę musiał tak jak radzą koledzy - zrobić wszystko od poczatku - ale to jscze nie teraz - chcem całkiem wymienić rośliny( te są za duże do tego akwarium) ale najpierw musze je kupić, a póki co to chcę w tym akwarium troche posprztac i powalczyć z glonami, oraz zauwazyłem że Labeo ma kilka jasnych białawych plamek :( co to może być ??? wlałem akryflawine

Nicpek
04-20-2004, 11:42
hmmmm Adam24.... woda już stoi przegotowana, jutro mam zamiar ją wlać....

Więc ją wlej... do ubikacji!!! I wlej normalną odstaną kranówę. Gotowanie bardzo niekorzystnie zmienia parametry wody, co zresztą już Ci tu pisało kilka osób.

Smok
04-20-2004, 14:42
wrzuciłem fotke tego co bło kiedyś akwarium ... i kiedyś bedzie znowu ;)))
jest w galerii tutaj ---> http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2296

Smok
04-20-2004, 15:54
Udało mi się cyknąć tego sumika, ten jest najmniejszy z czterech
ktoś wie co to za sumik ???????

Smok
04-20-2004, 16:07
Światło mam zamontowane - 2 świetlówki 13W

Hammer
04-20-2004, 16:54
Jasne, też myślę że nie ma co sie patyczkiować, odrazu gruntowne czysczenie, a wody zostaw z 30% zawsze to już bakterie nitryfikacyjne i dojrzewać będzie krócej

Smok
04-20-2004, 20:12
zauważyłem ze duzo sie pisze o parametrach wody - powiedzcie co mam kupić zeby móc zmierzyć wszystkie potrzebne parametry ???

ps nikt nie wie co to za sumik ???

Karol Kaniewski
04-20-2004, 20:19
zauważyłem ze duzo sie pisze o parametrach wody - powiedzcie co mam kupić zeby móc zmierzyć wszystkie potrzebne parametry ???

Musisz zakupi sobie testy. Polecam zooleka. Cena jednego testu okolo 17 zl.

Smok
04-21-2004, 18:14
Wrzuce jeszcze dwie fotki tych sumików może jednak znajdzie się ktos kto bedzie wiedzał co to za gatunek, w moich starych książkach nie ma takiego :(

Unnamed
04-21-2004, 19:33
Te zdjęcie jest lepsze, rozpoznałem suma... ale nie wiem jak się nazywa :oops: Rośnie to co najmniej 10cm (takie widziałem). Niestety nie mogę Ci pomóc więcej... Sork. Ale myślę że z tym zdjęciem to ktoś inny Ci powie (lepiej widać).

El Habanero
04-21-2004, 19:33
Inne filtry są za drogie :(
A może są jescze jakieś z takiej klasy cenowej które były by dobre do mojego akwarium ????

Pomyśl o czeskim ATMANIE - model AT-F 302, 6 watów (!), akwa 50-100 litrów, cena 30 zł :) Firma dość znana a niedroga. Czesi mają większe tradycje techniczne i akwarystyczne od nas :wink:

Moim zdaniem aqael jest nieco tandetny (źle spasowany) a do szuta się trochę zraziłem

El Habanero
04-21-2004, 19:58
Gotowanie bardzo niekorzystnie zmienia parametry wody

Nie zgadzam się, za mocno powiedziane :?

Jest to najprostszy sposób zmiękczenia wody, a także szybkiego usunięcia chloru, a pH reguluje się łatwo Aquacidem. Do tego trochę nawozu bez fosforu i azotu, bo te ostatnie same się pojawią.

Woda musi odstać do stygnięcia - popatrzcie na ten brunatnawy osad, to nie tylko sole wapniowe i magnezowe - to także szlam pochodzący z zanieczyszczeń kranówy. Kto dokładnie wie co w niej jest? Człowiek wiele wytrzyma, ryba - nie :roll:

Smok
04-21-2004, 20:39
Dzięki El Habanero za podpowiedz odnosnie filtra, jeszcze nie kupiłem nowego i napewną uwzglednie Twoja propozycje ;)

Smok
04-21-2004, 22:28
a co do sumików to te maja około 10 cm , może wiecej a tojest akwarium tylko 70l . widzałem wiekszego w 450l takiego ok.12-14cm

Nicpek
04-22-2004, 06:41
Gotowanie bardzo niekorzystnie zmienia parametry wody

Nie zgadzam się, za mocno powiedziane :?

Jest to najprostszy sposób zmiękczenia wody, a także szybkiego usunięcia chloru

Chlor najłatwiej usunąć poprzez odstanie wody.

Jak się kto uprze to może gotować ale jest to najmniej opłacalna metoda zmiękczania i dająca raczej nie do końca takie efekty jak byśmy sobie życzyli. Przede wszystkim spada TYLKO twardość węglanowa (TWW) a twardość ogólna (TWO) pozostanie bez zmian. Poza tym gotowanie musi trwać dość długo by TWW spadła znacznie.

Była już o tym dłuższa dyskusja na grupie pl.rec.akwarium - polecam wątek http://skocz.pl/btk

Przytoczę tu tylko jedną wypowiedź kolegi:

"Po pierwsze trzeba gotować długo, bo niektóre sole (zwłaszcza np. magnezu) strącają się trudno. Dalej gotowanie długo powiedzmy 10 litrów wody to nie jest nic łatwego przyjemnego i taniego. Po drugie skład tak zmiękczonej wody jest daleki od ideału (powiedzmy jest raczej nienaturalny) wodorowęglany są znacznie ograniczone (zwłaszcza wapnia) a pozostałe sole zostają (np. chlorki) może się też zdarzyć że zaburzymy stosunek wapnie i magnezu (patrz powyżej). Może się też stać tak, że sporo wody odparuje a więc sole rozpuszczalne się zatężą. Woda taka pozbawiona jest prawie kompletnie rozpuszczonych gazów w tym tlenu i dwutlenku węgla. Żeby dobrze usunąć wytrącony "kamień" chyba trzeba by pozwolić takiej wodzie odstać się trochę w spokoju a następnie zlać wężykiem środek (cienka warstwa kamienia czasem pływa po powierzchni). Potem trzeba by tą wodę napowietrzać przez jakiś czas."

Druga sprawa, wodza, w której TWO jest dużo wyższa od TWW ma słabe własności buforujące, co może narazić akwarium na skoki pH. To jest szczególnie ważne, gdy dozujemy CO2, ale nie tylko.

A jeżeli już naprawdę chcecie stosować gotowanie jako sposób na pozbycie się twardości węglanowej, trzeba to zrobić odpowiednio. Polecam artykuł: http://www.solniczka.friko.pl/artykuly/twardosc2.htm

radykal
04-22-2004, 19:07
te sumy to chyba jakies mystusy to napewno a co do gotowania wody to sobie to daruj...testy kupisz w zoologicznym...powodzenia

Smok
04-22-2004, 21:57
Jednak wybór filtru to nie taka prosta sprawa - przede wszystkim - musi byc to filtr jak najcichszy - KONIECZNIE !!! - bo inaczej będzie przeszkadzał mamie w nocy a co za tym idzie , bedzie musiał być wyłaczany na noc - a w takim wypadku nawet najlepszy i najsprawniejszy nie będzie spełniał swojej roli tak jak powinien
Ponieważ może być problem z kupnem takiego supercichego filtru w cenie 30-40 zł wiec będę se musiał podnieść poprzeczke ;) ale 100 zł to juz max
Może teraz ktoś doradzi jakiś filtr, który by był jak najbardziej cichy, a dopiero potem liczy sie wydajność i skuteczność

Smok
04-23-2004, 08:27
Dzięki podpowiedzi radykal'a co do tych sumików, poszukałem w sieci i znalazłem że jest to Bagr kobaltowy (Mystus vittatus) i dorasta do 20-21cm, więc moje akwarium jest dla nich za malutkie - będę musiał je oddać komuś. Co ciekawe, niewiele jest o nim napisane, ale jest że zjada małe rybki, u mnie wsród tych platek przyniesiionych z przedszkola jest jedna okoła 1cm wielkosci i sumiki nic jej nie robią :)

Smok
04-24-2004, 12:32
Teraz to juz totalna lipa, własnie padł mi filtr :( nie mam już tego komfortu żeby wybrać sobie jakiś lepszy, muszę kupic taki na jki mnie akurat stac :( z tego jest na forum wyczytałem ze AqwaEl jest cichszy od AqwaSzut , więc taki zamówiłem (aqwaEl Fan-1) w sklepie online COLISA
Macie jakies doswiadczenie z tym sklepem ?? Długo będe czekał, teraz rybki są bez filtra :(

atusia
04-24-2004, 15:40
Jeśli chodzi o sklepy internetowe to Ci nie pomogę,bo nie robię w nich zakupów.Mam filtr aquael fan1 i jest bardzo cichutki i wydajny.Musisz tylko dobrze go wyregulować i nie będzie go słuchać.U mnie jest pokrętło ustawione na max,a dyfuzor przykręcony na minimum i kranik skierowany do lustra wody.Przy takim ustawieniu mam ruch lustra wody oraz delikatne,drobne pęcherzyki powietrza.

Smok
04-24-2004, 15:56
Dzięki Atusia to bardzo pocieszające co piszesz, bo własnie chodzi o to żeby był bardzo cichutki;) a sklepu(ów) nie mam na miejscu :( więc dlatego korzystam z internetowych sklepów online

atusia
04-24-2004, 16:32
Przydałoby się na okres kiedy nie masz filtra jakieś napowietrzanie dla rybek.Może brzęczek jak masz to podłącz,hm... nie wiem ile rybcie wytrzymają bez napowietrzania,a sklepy internetowe nie słyną z szybkich realizacji zamówień :( Oby jak najszybciej dotarł do Ciebie filtr.

Smok
04-24-2004, 16:53
niestety nic nie mam :( szukałem, wydawało mi sie ze kiedys był, ale nie ma :(

radykal
04-24-2004, 18:22
mystusy sa fajne i dosc zadkie w zoologicznych...wiec postaraj je sprzedac do zoologika albo jakiemus akwaryscie...kup sobie microglanis iheringi dorastaja do 8 cm...i sa bardzo spokojne....ja swojego trzymam w 35l..mozesz tez wlozyc drewniaka..rosnie wolno..ja tez mam aqaEL fan 1 w tych 35l...i wcale nie nazekam...jeszcze raz powodzenia

Smok
04-24-2004, 19:41
Póki co , udało mi sie pożyczyć brzęczyka (wraz z kamykiem i węzykiem) ;) to rybki mają już napowietrzanie, a sumiki chcem oddac własnie temu koledze co mi pozyczył brzęczka, ma dość spore akwarium, około 2m długości i ma tam takiego jednego

P.S. A Tobie radykal te Ramiezki i Kakadu sie nie kłócą ?? bo ja własniem mysle o takich pięlegniczkach do mojego akwarium ;)

Smok
04-24-2004, 20:16
kup sobie microglanis iheringi dorastaja do 8 cm...

patrzyłem na www.akwafoto.pl i nie ma takiej rybki, to tez sumik ? jak wyglada ?

radykal
04-25-2004, 11:24
to maly gatunek sumika..wedrownego(pimelodiae) ja go znalazlem tylko w jednej ksazce ..moje akwarium Hans j mayland...http://republika.pl/sumowate/html/microglanis_iheringi.html..tu masz przyklad pomylenia microglanisa z pimelodusem...ktory dorasta do 50 cm...ale sa podobne ubarwieniem do siebie...jak bede mial aparat to ci go pokaze..narazie nie mam..powiec koledze ze mystusy w nocy poluja w grupach na mniejsze rybki..jak wilki...ale jesli ma spore ryby to nie ma sie oco martwic....pozdrawiam :lol:

radykal
04-25-2004, 11:27
P.S. A Tobie radykal te Ramiezki i Kakadu sie nie kłócą ?? bo ja
własniem mysle o takich pięlegniczkach do mojego akwarium ;)[/quote]

nie bo ramirezki obiely sobie teren na grocie a kakadu w grocie jest taki spokuj ze czasem to mysle ze cos zlego sie stanie... :twisted: :twisted: :wink:

Smok
04-25-2004, 11:30
u mnie są 4 sztuki i z nimi pływają molinezje i zmienniaki, w tym jedna rybcia (najmniesza) ma około 1 cm długosci ;) i nikt jej krzywdy nie robi, a kolega ma całiiem spore glonojady, sumiki, jeden jakiś dziwny- ponad 25 cm bedzie miał i skalary

radykal
04-25-2004, 11:39
bo mystusy musza sie czuc bardzo dobrze zeby zaczac swoje naturalne zachowania..i lubia zyc w grupie..najlepiej ze 6 sztuk..jak spotkasz gdzies microglanis to go kup nie pozalujesz..:) :lol: :lol: :)

Smok
04-25-2004, 13:36
tak jak pisałem na górze strony u mnie nie ma żadnego sklepu akwarystycznego, a raczej żadko gdzieś jeżdze, także trudno będzie mi trafić na taką rybke, tak jak do swojego akwarium mysle o pielegniczkach - ramirezy, kakadu, agasizza, ale kakadu i agasizzi jeszcze nigdy nie udało mi sie zobaczyć w sklepie ;(

PS udało mi się coś znależć o tych microglanis tutaj ---> http://www.catfish.cz/clanky/microgl/micr_iher.htm

radykal
04-25-2004, 16:06
tak jak mowilem....to dobra rybka na male akwa
...jak ci sie uda go dostac to daj znac to sie zgadamy...wymienimy spostrazezeniami...

Smok
05-18-2004, 13:37
:shock: :shock: :shock: :shock: Jaaaak mnie te moje Mystusy zaskoczyły :lol: ;) One wydają dzwięki i to nawet calkiem głosne ;) ale chyba bardzo zadko to robią bo pierwszy raz to usłyszałem ;))