Zobacz pełną wersję : [35l][ogólne] Oceny i krytykamile widziane.
Oto moje pierwsze 35 litrowe akwarium. Czekam na porady:))
Temat dostosowany do regulaminu (iz)
Łukasz_16
05-24-2005, 20:22
A więc tak po pierwsze wywal ten "domek" :D bo każdy Cię skrytykuje 8) kamień troche nie pasuje i nie masz roślinek małych te duże są spoko ale czegoś brakuje z przodu :lol: I popaatrz sobie inne akwaria a napewno bedziesz miał nowe pomysły :twisted:
Hmm czekasz na porady, to napisz chociaz cos o tym akwa. Ja tam nie widze oswietlenia. Wywal zamek, wywal kamieni, korzeń napewno idzie ładniej ustawić. Zmieniłbym tło, na jednolite jasne (może być brystol), i żwirek na mniejszą granulacje, i również jednolity ciemny kolor.
Pozdrawiam Mateusz
Nie znam sie dokladnie ale 35 litrow na dwa welony to chyba za malo?
1. wywal zamek,
2. wywal kamieni,korzeń postaw inaczej
3. zmień to tło
4. żwirek propnuje troche drobniejszy
pozatym masz mało roślinek a co do oświetlenia niewiem czemu ale mam wrażenie że widze kawałek lampki nad zbiorniczkiem....
jak poprzednicy +
1. za mały zbiornik jak na welonka a tym bardziej dwa
2. dla mieczyka(tak mi sie wydaje) tez stanowczo za małe
w tak małym zbiorniku i przy takiej obszdzie będziesz miał strzsznie trudno utrzymać równowage biologiczną, musiałbyś często zmieniać wodę. polecałbym zmiane obsady
2 welony potrzebuja conajmniej 100 litrow :wink:
Zamek jak Ci sie podoba to zostaw :) napisz cos wiecej o zbiorniku :roll:
Zamek jak Ci sie podoba to zostaw :)
Mateusz bez urazy ale lepiej niech nie zostawia... czy Ty wsadziłbyś coś takiego do swojej 40? :? :P
Zamek, domek czy co to jest wywal.... naprawdę nawet te welonki zaczną sie uśmiechać :wink: pomimo małego mieszkania :wink: , pooglądaj zbiorniki na forum i po jakims czasie sam zobaczysz co jest nie tak.
Tyle o estetyce, podaj więcej danych techniczych, bo bez tego niestety ani rusz...8)
Pozdrawiam
Mirek
Rady na pierwszy rzut oka:
1. Domek out :D
2. Tło z fotką zamieniłbym na jakiejś bardziej jednolite żeby nie rozpraszało uwagi
3. Pomyśl nad kompozycją roślinną
robeon20
05-25-2005, 07:31
koledzy liczy się własny gust :wink: ale z tego co widze daj kumóś te welonki reszte powiem ci poszkole narka
Mam nadzieje, że nie zniecheciłeś się do akwarystyki po przeczytaniu powyższych porad. Wszyscy tak samo zaczynają. Poczytaj forum i poogladaj inne akwaria.
1. wywal zamek
2. oddaj welonka
3. zrób grubsze podłoże
4. posadx więcej roślin, najlepiej mniejszych jak jawajczyk czy moczarka
robeon20
05-25-2005, 12:57
koledzy zamordować was wy zawsze wywal ten zamet i ble ble no powiedzcie wiesz co zamek nie jest za ładny i welonki potrzebują mocne filtracji a nie jak
1.to
2.coś
3.nicoś
Postaram sie coś zmienić i niedługo dodam nowe fotki.
Dokladnie!!!ROBEON20 Poczatkujacy akwarysta powinnien wiedziez iz najwazniejszym celem jest stworzenie jak najbardziej przyblizonego srodowiska rybom jakie hodujemy.Welony rosna do naprawde duzych rozmiarow,jesli Ci sie one podobaja dobrze by bylo abys je hodowal w wiekszym akwa,jesli nie masz narazie warunkow postaraj sie z nich zrezygnowac i zakupic takie ryby ktore pasuja do takiego litrazu.Co do ozdob nie jest tak ,iz kazdy Ci kaze wywalic ten zamek bo tak sie utarlo na tym forum lub on sie nam nie podoba,poprostu takie dodatki wygladaja kiczowato i nie naturalnie,pomalu daz do tego aby zapewnic swoim mmieszkancom pelen naturalizm(hehe chodzi mi o wycinek srodowiska w jakim zyja)co do zwirku mily dla oka jest kolor czarny o mniejszej granulacji i grubszej warstwie.Tak wiec pare zmian,dokop pare mniej wymagajacyh roslinek(pod wzgledem swiatla,gdyz widze iz nie masz obudowy i odpowiedniego oswietlenie co do tego litrazu), rozplanuj sobie ich lokalizacje w akwa od najmnieszych do najwiekszych wtedy sprawi to efekt glebi,jakies ciemniejsze tlo jesli nie masz wystarczajaco pieniedzy to mysle iz brystol jak narazie Ci wystarczy.Powodzenia!!! i czekamy na dalsze efekty
Ja tam nie widze oswietlenia.
Wydaje mi się że na zdjęciu widać powieszona białą lampkę (podobną jak przy biurkach)... jeżeli mam rację i jest to lampka z tradycyjną żarówką to szybko to zmień na jakieś świetlówki lub coś bardziej oszczędnego - bo to małe akwarium Cię zje (albo Twoich rodziców :wink: )
Pozdrawiam
Mirek
P.S.
Landryn - zgadzam się z Tobą w 100%
robeon20 - rozumiem że próbujesz wziąć kolegę w obronę ale zrozum, że należy walczyć z kiczem i "nijakością"... a lepiej od początku usłyszeć trochę krytyki....
A wystarczy pooglšdać inne akwa zameczek okropnie kiczowaty
Lordjabol
05-26-2005, 17:10
Nie zrarzaj sie tylko każdy tak zaczyna postaraj się wprowadzic zmiany tak jak wyżej
Zauważyłem, że chyba nie masz żadnego styropianu ani nic w tym stylu pod akwa a na blacie stolika może sie stać pewnego dnia coś niedobrego.
Zaraz zaraz, czy ja tam nie widze wylanej wody przy podstawie? :lol: