PDA

Zobacz pełną wersję : Welonkę ciągle "wypycha" do góry!

Jagna
04-16-2004, 22:39
Jedna z moich trzech welonek dziwnie się zachowuje. Zupełnie jakby miała za dużo powietrza w brzuszku. Z wielkim wysiłkiem płynie w stronę dna, a kiedy zamiera "podrzuca" ją do góry. Przy powierzchni się uspokaja, ale wtedy jakby obraca ją na bok :( O nalocie trudno coś powiedzieć, bo cała jest w ciapki, ale tak jakby miała białawy nalot przy skrzelach... Co to może być i jak to leczyć? Proszę o pomoc.

Duch
04-17-2004, 07:35
Może to być problem z pęcherzem pławnym. W przypadku welonów pomaga sól akwarystyczn w dawce okolo 1łyżeczka(do herbaty)/20litrów wody oraz 3-4dni głodówki. Oczywiście nie gwarantuję sukcesu ale to pomaga mojemu Lionhead, który ma najprawdopodobniej "rozkalibrowany" pęcherz :( i po podmianach wody czasami traci pławność.

Jagna
04-17-2004, 09:24
Dziękuję serdecznie. Mój synek już opłakał i zaplanował pogrzeb naszej rybki :wink: A tu może zwykła sól akwarystyczna... Mam nadzieję, że pomoże. Ale jeszcze jedno: czy na czas leczenia należy chorą rybkę odseparować? W 60-litrowym akwarium są jeszcze dwie welonki i dwa małe glonojady. Chodzi o tą głodówkę....Glonojady to sobie poradzą, ale te dwie pozostałe welonki pewnie nie będą zachwycone... :lol:

Duch
04-17-2004, 14:55
Nie musisz odseparowywać. Innym welonom i glonojadom sól nie będzie przeszkadzała (w tak małym stężeniu).

Kolek
04-28-2004, 12:55
ja mam to samo z moim welonkiem stosowalem sól w podanym stężeniu jest poprawa i trzymałem ja w separacji od innych lecz gdy zostaje wpuszczona problem znów się pojawia ryba znów ma te same objawy
wie może któs o skutecznym sposobie wyleczenia tego :?:

atusia
04-28-2004, 13:50
ja mam to samo z moim welonkiem stosowalem sól w podanym stężeniu jest poprawa i trzymałem ja w separacji od innych lecz gdy zostaje wpuszczona problem znów się pojawia ryba znów ma te same objawy
wie może któs o skutecznym sposobie wyleczenia tego :?:Kolek skoro welonka dobrze się czuje osobno z użyciem soli, to przekładając ją do ogólnego użyj tak samo soli.Czyli ogólnie mówiąc zastosuj w akwarium ogólnym sól w ilości 1 łyżeczka na 20l wody.

Kolek
04-28-2004, 15:58
no właśnie nie bardzo mogę bo w czasie całej separcji była razem z innymi rybami tylko w wydzielonym miejscu w akwarium ogólnym a może to jest problem z układem pokarmowym to by wiele wyjaśniało dlaczego po głodówce po powrocie zaczyna sie to samo

EwaKarolina
05-20-2004, 12:33
Moze to byc problem z przewodem pokarmowym, welonki jedza za duzo, za szybko i bez opamietania. Takie sa moje orandy. Nalezy, wiec porobic obserwacje po jakim jedzonku wystepuja problemy i nie dawac tego. Np granulki tetry dla zlotych rybek powiekszaja swoje rozmiary 3 - 4 krotnie po namoczeniu, wiec lepiej dawac namoczone lub zrezygnowac. Na problemy z brzuszkiem pomaga olej rycynowy :wink: trzeba zlapac delikwenta i wpuscic mu do pyszczka kropelke lub dwie. Sprawa nie jest prosta rybek sie wije i pluje na wszystkie strony. metoda jest jednak skuteczna i plywanie do gory tylkiem przechodzi gora po 2 godzinach.
Polecam rowniez Hikari dla plecostomusa : Algae wafers. Moje rybcie mimo ze welonki nie daja sie odgonic, i problem z brzuszkiem mija.
Pozdrawiam Ewa

czaszka
12-22-2004, 19:07
Trzeba pokarm namaczać tak żeby od razu spadał na dno .
Jak moje jadły granulki które pływały na powierzchni to łapały je razem z powietrzem i wtedy zaczynała się akcja z pęcherzem ...