Zobacz pełną wersję : [144] iwagumi
RedBaron
05-24-2005, 15:58
Oto moja najnowsza aranżacja.
dane:
144L
oświetlenie 5x18W
nawożenie 2,5ml podrabianego TMG/dzień
CO2 - jest :wink: (nie mam pojęcia jakie jest stężenie)
rośliny: Hemianthus callitrichoides, eleocharis acicularis, wgłębka
ryby: czarny neon, otocinklus, kosiary
nie ryby: caridina japonica
Właśnie likwiduję tego potwora więc jeśli byłby ktoś zainteresowany roślinami to odsyłam Go tutaj :arrow: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17854
Nika_klb
05-24-2005, 16:07
Witam
Akwarium bardzo ładne
Tak trzymać :D :D :D
chesterek
05-24-2005, 17:24
Widziałem to akwa już wcześniej i jest to jedno z lepszych iwagumi jakie oglądałem. Szkoda że likwidujesz, ale następne pewnie bedzie jeszcze lepsze :)
No jak dla mnie, RedBaronie, to to akwarium to mistrz. Mam nadzieję że wystawisz na ADA. A tak na marginesie nie sprzedałbyś kamieni, albo chociaż nie zdradział gdzie takich szukać ??
Pozdrawiam Mateusz
veronika_van_halen
05-24-2005, 18:13
piękne akwa :) ja bym nie likwidowała :D
MaxRipper
05-24-2005, 18:18
Akwa super - przypomina prace Amano, tak jakbym ogladal faktycznie jeden z jego zbiornikow - przepiękne :).
Właściwie to te kamienie wyglądają jak łupek filitowy. Może to ktoś potwierdzić ??
Pozdrawiam Mateusz
RedBaron
05-24-2005, 21:07
Tak, kamienie to łupek filitowy. Można go kupic na składzie kaieni.
domenik1
05-24-2005, 21:22
Bardzo ładne i miłe dla oka akwa oby tak dalej...
Ps szkoda że je likwidujesz
RedBaronie 1-sze pytanie to jak rybki namowiles aby sie tak do fotki ustawily :roll:
2-gie pytanie to czy bierzesz udzial w konkursie ADA :?: (akwarium sie naprawde nadaje :11:)
Baniaczek imponujacy :wink:
Dlaczego likwidujesz :?:
Gratuluje i pozdrawiam :)
Baniaczek imponujacy :wink:
Dlaczego likwidujesz :?:
Przyłączam sie do pytania Mateusza... i jeszcze jedno w czym nowa aranżacja będzie lepsza że warto likwidować coś takiego....?
Pozdrawiam
Mirek
Szkoda że likwidujesz
ja bym nie likwidowała
Dlaczego likwidujesz
w czym nowa aranżacja będzie lepsza że warto likwidować coś takiego....?
Pozwolę sobie odpowiedzieć za Marcina (mam nadzieję, że się nie pogniewa :wink:):
Ile można patrzeć na jedną aranżację? :1: :1: :1:
Ta aranżacja ma 4miesiące, a znając Marcina to ma jej już pewnie dosyć. Ja wytrzymuję 2-3miesiące z jedną aranżacją i muszę ją zmienić bo im dłużej na nią patrzę tym mam większą ochotę wyrzucić akwa za okno...co też czynię :P
pytanie to czy bierzesz udzial w konkursie ADA
Konkurs został zamknięty 30 kwietnia :wink:
IMHO akwarium mimo swojego niewątpliwego piękna nie nadaje się na ten konkurs a to z tej prostej przyczyny, że były już dziesiątki niemal identycznych (a przynajmniej bardzo podobnych) aranżacji i noty sędziów (szczególnie za oryginalność i kreatywność) byłyby bardzo niskie.
Emel Woo
05-25-2005, 07:53
Przydałby się tu jakiś korzeń oraz jakieś rośliny na tło, tak tu pusto...Poza tym jakieś większe rybki, te ledwo co widać. Jak zauważyłem brakuje tu filtra i termometru. Te skałki też do poprawy, wyglądają jakby miały się zawalić. Na AGA lepiej nie wysyłać, bo będzie 1/10. Trzymaj się. Początki zawsze są trudne. Pozdrawiam.
MaxRipper
05-25-2005, 08:07
Przydałby się tu jakiś korzeń oraz jakieś rośliny na tło, tak tu pusto... Początki zawsze są trudne.
Emel ty sobie chyba jaja robisz :shock: . Poczatki? Red Baron zajmuje sie akwarystyka od minimum kilku lat, to tak jakby powiedziec dla Ducha ze poczatku sa trudne - no wiesz co :? . A swoja drogą to jest taki styl "iwagumi" - wlasnie tak ma wygladac, tym sie wyrożnia od typowych zbiornikow holenderskich...
Emel Woo
05-25-2005, 08:16
:D He,he sorry...Tak mi się jakoś na humor zebrało :lol:
po przeczytaniu Ducha, że na ADA dostałby słabe noty i po przeglądaniu cennych wskazówek co niektórych na innych galeriach :) i stąd "dodaj korzeń" "przesuń skałki"
hehe sorry za humor :lol: wiem, że Marcin już długo zajmuje się tą działką :)
oczywiście akwa jest extra :) :wink:
Tommygun.
05-25-2005, 08:21
humor? a może wiedza :?
Emel Woo
05-25-2005, 08:32
Tommy nie bądź taki sztywniak.
A co do akwa to troszeczkę przypomina mi akwa Ducha o którym pisałem że jest Number One in Poland :)
Eeee sorry za edity... w tym czasie Max już napisał.
MaxRipper
05-25-2005, 08:34
Ok wybaczam, ale wiecej tego nie rob - nie zartuj sobie z akwarystycznych guru jakimi na pewno są Duch i Red Baron. A tak poważnie to szanuje ich doswiedczenie - to oni spedzili tysiace godzin na testach porownaniach, stad taka wiedza - moze tez kiedys taki bede :).
Emel Woo
05-25-2005, 08:42
Zgadza się, robią naprawdę piękne akwa.
Podziwiam ich za chęci i tą pasję do tworzenia coraz to nowych aranżacji. Sto lat dla nich i wielkie pozdrowienia! Oby takich ludzi było więcej.
No i czekamy na jakieś prestiżowe miejsca w konkursach :11:
Tommygun.
05-25-2005, 08:47
Emel Woo, zrozum też jak to się odbiera gdy nie używasz emotikonów, mógłbyś wcześniej użyć przynajmniej: :wink: :twisted: szczególnie, gdy komentujesz tak udaną kompozycję, kilka osób też to tak odebrało
akwa cóż dodać, chyba już nic ponadto że świetne bo lista pochlebstw została już wcześniej mocno wyczerpana
czyli czekamy na następną kompozycję, mam nadzieję, że też w stylu naturalnym :wink:
:arrow: czy ten łupek filitowy wpływa na twardość wody, czy w ogóle wpływa na jej parametry :?:
RedBaron
05-25-2005, 09:47
Panie i Panowie :lol: nie podchodźcie tak sztywno do tematu. Przecież z jaja można sobie robić z wszystkiego (patrz Monty Phython :lol: ).
Tak jak pisał Duch, mam już dość tej aranżacji i wielką potrzebę zrobienia nowej. Tak naprawdę bardziej kręci mnie urządzanie akwarium niż jego późniejsze posiadanie. Takie małe zboczenie.
To prawda, wśród innych iwagumi to jest mocno przeciętne ale musiałem spróbować swoich sił. Poza tym chciałem mięć coś takiego w domu.
Lepiej żebym nie mówił jak zmusiłem ryby do pływania w ławicy bo się za raz zieloni przyczepią :lol:
Łupek filitowy nie reaguje w wodą. Przynajmniej ja tego nie zauważyłem.
A co do akwa to troszeczkę przypomina mi akwa Ducha
Ta kompozycja powstała wcześniej niż moja w 48l. Tak na serio to trudno wymyślić coś nowego jeżeli chodzi o iwagumi bo kompozycja ta rządzi się swoimi prawami (kamienie+niska roślinność) i tego się nie przeskoczy :wink:....chociaż z drugiej strony możnaby wstawić cegłówki lub pustaki i to by było świeże podejście :1:
No cóż, zawsze czekam na aranżacje Marcina z niesłabnącą ciekawością. Jest on dla mnie mistrzem wyczucia kompozycji. Prezentowane iwagumi traktuje tak jak jego autor w kategorii spróbowania tego rodzaju kompozycji, widziałem je dużo wcześniej na etapie "gołych kamieni" i wymieniłem się spostrzeżeniami z autorem:) Aranżacja podoba mi się lecz tym razem bez dotyczczasowych ochów i achów:) Czekam z niecierpliwocią na obiecaną 300 setkę która dojrzewa do ukazania na forum:)
Dla potwierdzenia jak i dla zaprzeczenia słów Ducha, jak takie kompozycje moga być mało kreatywne a zarazem zmiana położenia każdego kamienia jak może wilele wnieść prezentuje prace niejakiego Haruji Takee z Japonii, i tak:
1. Konkurs ADA 2003
http://akwarium.org/galerie.php?ID_GALERIA=3&ID_ZDJECIE=16
2. Konkurs ADA 2004
http://akwarium.org/galerie.php?ID_GALERIA=24&ID_ZDJECIE=549
Popatrzcie ten sam autor, te same kamienie a jakże odmienne miejsce:)
Ja wytrzymuję 2-3miesiące z jedną aranżacją i muszę ją zmienić bo im dłużej na nią patrzę tym mam większą ochotę wyrzucić akwa za okno...co też czynię :P
Tylko uważaj na przechodniów....:)
Ok rozumiem Wasze rozterki... w końcu każdy artysta ma swoje zboczenia, dla mnie to jest po prostu świetne akwarium i pytam co lepszego miałoby je zastąpić.... tyle:)
Pozdrawiam
Mirek
P.S. Duchu ostatnio nabierasz mentorskiego tonu, a to jest już niesympatyczne (a nawet niesmaczne). Rozumiem że jesteś dobry w tym co robisz i doskonale widzisz że to podoba sie ludziom ale to nie upoważnia do traktowania kogoś z góry... myslę że odrobina pokory nie zaszkodzi :wink:
Witam :wink: Mi się to podoba, ale z checią zobacze nową aranżację :D :) Pozdrawiam :wink:
Och! Cudnowne! Gratuluję. Ja was naprawdę podziwiam.Skąd biorą się wasze pomysły na takie dzieła?
Aha, czym się charakteryzuje to "iwagumi"? Słyszałam już o japończykach...i o holendrach......ale to pojęcie jest dla mnie nowe ;-)
Będę wdzięczna za wyjaśnienie.Pozdrawiam.Amelia
Aha, czym się charakteryzuje to "iwagumi"?
"Iwagumi" oznacza dosłownie "grupa kamieni". Aranżacja tego typu polega na umiejętnym grupowaniu skał, a cała reszta (rośliny) jest tylko uzupełnieniem.
Dziękuję ślicznie.Pozdrawiam.Amelia
szczfany lis
07-23-2005, 08:30
bardzo ładne ale jeden problem tło i mam dla ciebie propozycje kup djode lub czerwona lampke i postaw ja za akwarium i uzyskasz efekt zahodzacego słońca tak był w jednym z postuw to bło piekne akwarium :D
ja się z tym nie zgodze , tło jest niezłe pasuje do tej kompozycji pomyśl sobie jak by wyglądało z niebieskim tłem okropnie :roll:
Bardzo ładne akwa i nie tylko my w Polsce podziwiamy ale cały świat..
http://tropicalresources.net/phpBB2/viewtopic.php?p=126046&sid=8ba5508d5858a06adc91e2509635f407
Hmmm az milo popatrzec...w zamysle chcialem zrobic cos podobnego efekt poki co inny ale z czasem i takie sobie sprawie bo narprawde warto BOskie akwa naprawde maxxx extra :)