Zobacz pełną wersję : chelat żelaza
jak w temacie. czy można lać to do akwa lub w korzenie. dokładnie jest to (chyba) chelat żelaza mikrovit fe, czynnik chelatujący EDTA. w sklepie ogrodniczym sprzedawane jest w litrowych butelkach. link www.intermag.pl jest to w produkty - Nawozy dla upraw ogrodniczych i sadowniczych - Mikrovit Fe Chelat żelaza
--------------------------------------------------------------------------------------
live is brutal and full of zasadzkas
Ja leje 2ml(370l)na tydzień i jest miodzio :lol:
Ja leje 2ml(370l)na tydzień i jest miodzio :lol: (tylko 2ml, czy może 20ml) pytam dla pewności.
thx za odpowiedź :D . jutro grzeję do ogrodniczego i kupuje :D . mam jeszcze jedno pytanko :?: . w jaki sposób doszedłeś do swojej dawki, metodami prób i błędów :?: czy jest to gdzieś napisane na opakowaniu bo nie czytałem tam nic.
--------------------------------------------------------------------------------------
:D :D mam w końcu lotosa tygrysiego !!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D
Przeważnie na opakowaniu każdego nawozu jest zalecana dawka przez producenta. Z tego co czytałem lepiej taką dużą dawke rozłożyć na codzienne porcyjki po troszku.
Karol Kaniewski
04-18-2004, 19:19
Przeważnie na opakowaniu każdego nawozu jest zalecana dawka przez producenta. Z tego co czytałem lepiej taką dużą dawke rozłożyć na codzienne porcyjki po troszku.
Nom przewaznie jest. Ale jest to nawoz ogrodniczy wiec jak znam zycie bedzie tam dosc duza dawka napisana. Za duza do akwa.
Nom przewaznie jest. Ale jest to nawoz ogrodniczy wiec jak znam zycie bedzie tam dosc duza dawka napisana. Za duza do akwa.
A to tak....
Jeśli to nawóz ogrodniczy to raczej niepatrz na dawkowanie jakie proponuje producent...
Musisz zagadać z kimś kto tez to stosuje i mniej więcej dopasować dawkowanie do swojego akwarium...
Musisz kupowac ogrodniczy nawóz?...
Jest tyle akwarystycznych...
Sebastian
04-18-2004, 19:41
Musisz kupowac ogrodniczy nawóz?...
Jest tyle akwarystycznych...
To jest ekonomia, 3.50zł za Fero-Aktiv 30ml lub 7zł za Mikrovit Fe 1000ml :D
Ale ten Mikrowit Fe zawiera azot, nawet więcej niż żelaza, a ja mam azotu raczej dość. Czy zamiast tego można stosować chelat żelaza 5% lub forte? to jest chyba samo żelazo. Szkoda, że tam nie ma cennika.
Sebastian
04-21-2004, 19:55
Jeśli dobrze obliczyłem to 1 ml nawozu na 100l wody podniesie poziom Fe o około 0,3 ppm (optymalny 0,1-0,28ppm) a NO3 o 0,45ppm (optymalny 5-15ppm), więc z tym azotem nie jest az tak źle.Chyba że masz nadmiar NO3, ale wtedy z akwarium jest coś nie tak.
to w końcu ile lać tego nawozu na 100l wody.
czy chelad żelaza nie szkodzi rybą
Sebastian
04-28-2004, 22:36
Większość nawozów zawiera chealt żelaza, jednak czasami zapotrzebowanie roślin jest większe i trzeba uzupełniać.Jeśli nie przedawkujesz to nie zaszkodzi.
Należy pamiętać, że spora część żelaza z nawozu utleni się do Fe+++ i stanie się niedostępna dla roślin. EDDTA ( i oparty na niej mikrovit) jest stabilna do pH 6,5
jak w temacie. czy można lać to do akwa lub w korzenie. dokładnie jest to (chyba) chelat żelaza mikrovit fe, czynnik chelatujący EDTA. w sklepie ogrodniczym sprzedawane jest w litrowych butelkach. link www.intermag.pl jest to w produkty - Nawozy dla upraw ogrodniczych i sadowniczych - Mikrovit Fe Chelat żelaza
Na tej stronie znalazłem napis że można u nich zamówić również bez azotu!! a wogle to kupywaliście już to? Ile kosztuje taka butelka 1L???
U mnie mikrovit Fe 1l kosztuje 5zł to tyle co dwie buteleczki 30ml tropikala