PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego PH rośnie ??? Pomóżcie.

rch
04-16-2004, 19:10
Witam :D
Ostatnio zauważyłem,że w ciągu tygodnia PH wzrosło z 7,5 do 8 :evil: Co się dzieje :shock: :?: Wodę podmieniam co tydzień ok.20%. Mieszam z destylowaną.Stosuję woreczki z kationitem do zmiękczania obecnie TWO-15, TWW-6.W baniaku jest troche torfu i korzenie.kOMPLETNIE NIE WIEM CO SIĘ DZIEJE :shock: POMÓŻCIE :cry:
Z góry dzięki za porady :P

Olo
04-17-2004, 08:07
A masz dużo roślinek?
Bo to może być związane z pobieraniem przez nie co2, wtedy będziesz miał wahania dobowe, rano pH mniejsze, potem rośnie

rch
04-18-2004, 07:51
Nie mam za dużo roślin :( ,nie za bardzo chcą rosnąć :evil: .Podaje co2 .
Akwa ma 240l.Oświetlenie 96wat + odbłyśniki.

Czy nikt więcej nie ma ochoty udzielić mi jakiś porad :cry: :?: :?: :?:

Unnamed
04-18-2004, 10:26
To dlatego że problem co najmniej dziwny :?.
Masz same rzeczy zmiękczające i zakwaszające a ph Ci rośnie. Sądzę że po prostu nie wiemy jak Ci pomóc... :(
A w akwa nie masz piaskowców lub wapieni? Czy twardość też rośnie?

rch
04-20-2004, 07:57
To dlatego że problem co najmniej dziwny :?.
Masz same rzeczy zmiękczające i zakwaszające a ph Ci rośnie. Sądzę że po prostu nie wiemy jak Ci pomóc... :(
A w akwa nie masz piaskowców lub wapieni? Czy twardość też rośnie?
W akwa. nie ma ani kawałka piaskowca lub wapienia.Co do twardości to TWO zbiłem z 24 na 15 :lol: , natomiast TWW wzrosło z 4 na 6

monetka
04-20-2004, 08:32
W akwa. nie ma ani kawałka piaskowca lub wapienia.Co do twardości to TWO zbiłem z 24 na 15 :lol: , natomiast TWW wzrosło z 4 na 6

Ph, KH, CO2 sa scisle ze soba powiazane i zalezne od siebie.
Z wartosci jakie podales, czyli KH 6 i to nieszczesne ph 8 wynika, ze masz 1mg/l CO2.
Optymlna wartosc CO2, to ok. 20mg/l.
Jezeli zwiekszysz poziom CO2 w akwa powiedzmy na 10mg/l, to przy KH 6° otrzymasz ph ok. 7,2.
Z kolei jezeli zwiekszysz CO2 na 10mg/l, ph spadnie powiedzmy na 7, to KH spadnie na 3,5°.
Tak jak widzisz wszystkie te wartosci sa ze soba powiazane, maleje jedna, rosnie druga, spada trzecia..... :wink:

mapan
04-20-2004, 08:41
sprawdź jeszcze parametry kranówy, czasem na wiosne dzieją sie z nią dziwne rzeczy,
pzdr
mapan

Klayman
04-20-2004, 09:20
To kolejne pytanie - czy filtrujesz wode przez wegiel aktywny !?!? SPrawdz czy w Twoim filtrze go nie ma ...

PS - Monetko - kiedys musisz mnie tego nauczyc :wink: nigdy nie bylem dobry z chemii :oops:

monetka
04-20-2004, 10:41
PS - Monetko - kiedys musisz mnie tego nauczyc :wink: nigdy nie bylem dobry z chemii :oops:

To chyba razem bedziemy zakuwac, bo ja chemii nie cierpialam! Teraz musze nadrabiac! :wink: :5:

Tak w ogole, to gdzie sie podzial Maran? :( On jest chemikiem, moze by cos wiecej poradzil.

rch
04-20-2004, 19:25
Udało się PH 7:P :P :P
Ale od początku. Już myślałem, że mnie wszyscy olali skoro przez pare dni odpowiedział mi tylko OLO i UNNAMED. Aż tu nagla się sypnęło :P .
Jak pisałem wcześniej podawałem CO2 /do dyfuzora własnej roboty/, ale chodziło mi po głowie, że jest go za mało.Od wczoraj podaje CO2 z bimbrowni do wlotu kaskady. PH / w ciągu doby / spadło z 8 na 7 :P :P :P
Biedne rybki jakoś to przetrwały :lol: :lol: :lol: . Roślinki bąbelkują aż miło. :P :P :P . Czas żeby zaczeły rosnąć. Do tej pory słabo im to szło :evil:. Woda w tej chili /19.30/ ma PH-7, TWO-13, TWW-7.
Mam nadzieje, że teraz już wszystko będzie :11:.

Może macie jakieś uwagi na co powinienem teraz uważać :?: :?:

Wszystkim dzięki za porady :P :P :P

monetka
04-20-2004, 22:41
Udało się PH 7:P :P :P
To pewno kamien z serca...no i rybkom lepiej! :wink:
Ale od początku. Już myślałem, że mnie wszyscy olali skoro przez pare dni odpowiedział mi tylko OLO i UNNAMED. Aż tu nagla się sypnęło :P .
Eeee tam olali, :wink: juz w pierwszy dzien chcialam zasugerowac, zebys skontrolowal CO2, ale ze chemikiem nie jestem, myslalam, ze ktos bardziej po fachu poradzi cos sensownego. Dzien, dwa mija i nic, to zakasalam rekawy i do stukania! :wink:
Poza tym zbily mnie troche z tropu Twoje dane, bo napisales, ze dozujesz CO2. Dopiero jak przeliczylam i wszlo za malo, to mnie "olsnilo"! :wink:
Jak pisałem wcześniej podawałem CO2 /do dyfuzora własnej roboty/, ale chodziło mi po głowie, że jest go za mało.Od wczoraj podaje CO2 z bimbrowni do wlotu kaskady. PH / w ciągu doby / spadło z 8 na 7 :P :P :P
Tez mialam z tym problemy, dyfuzor mam wprawdzie Rondex`u, ale chyba sie przytkal, bo nic z niego do akwa nie szlo, rozepchalo nakretke na butelce i caly z mozolem wyprodukowany dwutlenek ulatnial sie po pokoju. Zmienilam dyfuzor na zwykla kostke drewniana i od razu test na CO2 zrobil sie zielony! :D

Biedne rybki jakoś to przetrwały :lol: :lol: :lol: .
Ufff, spadek ph o jeden stopien w ciagu doby moze byc dla niektorych ryb niebezpieczny, ale grunt, ze sie udalo! :D
Roślinki bąbelkują aż miło. :P :P :P . Czas żeby zaczeły rosnąć. Do tej pory słabo im to szło :evil:. Woda w tej chili /19.30/ ma PH-7, TWO-13, TWW-7.
Przy ph7 i KH7 CO2 wynosi ok.19 mg/l, czyli wszystko w normie. Jezeli masz ryby z miekkich wod, (wnioskuje, ze tak skoro dodajesz torfu i destylowanej) to mozesz jeszcze troche zjechac z ph i KH, ale powoli i uwazac na skoki. Im mniejsze ph i KH tym mniej stabilne parametry i wieksze wahania.

Mam nadzieje, że teraz już wszystko będzie :11:.
Oby tak bylo, czego bardzo Tobie i rybkom zycze! :D

Może macie jakieś uwagi na co powinienem teraz uważać :?: :?:
Przede wszystkim na stabilnosc wody. Z bimbrownia trudno utrzymac poziom CO2 na stalym poziomie, dlatego staraj sie zmieniac zacier na nowy jak tylko zauwazysz, ze slabnie produkcja dwutlenku wegla.

rch
04-21-2004, 07:10
Witam :P
Jeszcze raz Wszystkim dzięki za porady :P :P :P
MONETKO dla ciebie szczególne thx za wyczerpujące informacje :5: :5: