Zobacz pełną wersję : Ile krewetek z innymi do 126l
mam aqua 126l w nim 2 glonojady 8 kirysków 10 neonów innesa 4 mieczyki 4 skalary 5 razborii nie wiem czy nie przesadzam ale poradzcie mi jakąś krewetke do tego wlozyc i jesli uwazacie ze bym mogl to jaka ?? z gory dzx za pomoc
Akwa i tak jest przerybione (skalary wymagają wysokości 50cm) i niedorybione (za mało razbor) a co do krewetek: miniaturki pewnie zostaną zjedzone, a Atya Gabonensis jest za duża
Tommygun.
05-27-2005, 08:03
dla mini krewek to właśnie najniebezpieczniejsze są tutaj mieczyki i skalary, jak n skalary to baniak za mały a mieczyki... lepiej oddać i powiękrzyć stadko razbor do np. 10 - 14, będzie dużo lepszy efekt
powiedzmy, że 2-3 mini krewtki na 1 l. wody to max ale jak z rybami to mniej, zależnie od ilości obsady ryb
Witam :wink: W moim akwa /112l/ mam krewetki amano, kupiłem je całkiem male, ale mieczyki im jak narazie nic nie robią :?: :D Skalary lepiej oddaj, za małe akwa i one mogą zaszkodzić krewetkom. :) Pozdrawiam :wink:
A czy Wy wiecie że takie akwarium, jakie ma AdiQ, to jest dobre najwyżej d;a samych mieczyków :?:
Tommygun.
05-30-2005, 15:56
jak to dla samych mieczyków - tych 4 (czterch) w 126 litrach :?:
no nie wiemy, to coś nowego :4:
a dlaczego jeżeli można zapytać? może czegoś nie wiemy
No, dla czterech mieczyków, to akwa jest nawet trochę za małe. W MA, sprzed trzech lat pisze, że dla sześciu mieczyków trzeba min. 240l
no zjade dla samych mieczyków no troche błędów mam w obsadzie ale znó nie mów że tylko dla samych mieczykó to akwarium ma być wiem że one żyją na wolności i mają więcej miejsca ale chyba nie umrzą
P.S. to powiedz jakie ty masz aqua i jaka obsade ;/ 5000l i pare skalarów ?? lol
no zjade dla samych mieczyków no troche błędów mam w obsadzie ale znó nie mów że tylko dla samych mieczykó to akwarium ma być wiem że one żyją na wolności i mają więcej miejsca ale chyba nie umrzą
P.S. to powiedz jakie ty masz aqua i jaka obsade ;/ 5000l i pare skalarów ?? lol
Nie. 10 tys. litrów, dla pary gupików :lol:
Tommygun.
05-30-2005, 20:09
dla paletek to się może i zgodzę ale dlaczego niby dla mieczyków, tfu, przecież tutaj o krewetkach miało być
no własnie chciałem sie dowiedziec cos o krewetkach bo nie wiem czy sobie kupic zeby w akwa bylo ciekawiej a ten mi gada ze w 126 l mieczyków nie moge trzymac !! ryba sie dostosuje do danego akwarium poprzez wzrost ale napewno nie bedzie jej sie tak podobalo jak na wolnosci i sorki ze tak dlugo !!!!
iloveyou
06-01-2005, 09:28
hej sorki ze dołączam się do tematu ale mam pytanie
JAKI ŻWIREK DO KREWETKARIUM ?
ma być ciemny i dobry dla roślin... może być krzemowy? o jakiej granulacji?
błagam o szybką odp.. .
Tommygun.
06-01-2005, 11:08
jeżeli się pozbędziesz skalarów (i pewnie też mieczyków, nie wiem jak one zachowują się wobec mini krewetek) i jeżeli zapewnisz sporo kryjówek, mchów itp to myślę że można zacząć od fire redów - fire redy szybko się mnożą i jeżeli zapewnisz im odpowiedzie warunki do osiągnięcia dorosłości, to będzie ich mogło być sporo w akwarium
kwestia, że w dużych akwariach krewetki nikną w takiej ilości wody
rozważ też amano (te juz strasznie trudno rozmnożyć), atye, spokojniejsze macrobrachium (żeby te z kolei nie zżerały neonków)
a żwirek, raczej drobny kwarcowy dobierz wg. gustu i jeżeli uważasz że będzie pasował do obserwcji krewetek (i trybu życia) to bierz jaki chcesz, byle czysty i żeby nie wpływał na parametry wody - wejdź na stronę o krewetkach i zobacz jak urządzić akwarium
www.akwaria.pl/krewetki/opisy.html
ps zmieniłaś temat, lepiej zakładaj nowy
thevilish
06-02-2005, 08:36
Jeśli mogę się wtrącić... Co do obsady akwarium: AdiQ: jeśli chcesz krewetki do skalarów i mieczyków, to możesz sobie kupić jakieś duże. Małe krewcie (z rodziny Caridina) mogą zostać zaatakowane przez skalary (ba! nawet zjedzone) i/lub mieczyki.
Sam jestem żywym przykładem tego, że mieczyki to werdne rybcie. Tuż po wpuszczeniu 5szt. Caridina Cristal Red utłukły mi jedną, a drugą poważnie napoczęły.
O skalarach tylko słyszałem...
O skalarach tylko słyszałem...
U mnie moje cztery amano wyszły z ukrycia po roku od zakupu- dokładnie kilka dni po tym jak oddalam oba skalary. Czyli coś w tym jest :?