Zobacz pełną wersję : PLESNIAWKA?
MOJE RYBKI (MIECZYKI I GLUPIKI I BOJOWNIKI) MAJA NAJPIERW MALA BIALA PLAMKE NA GLOWIE A POTEM PRZECHODZI TO NA CALY PYSZCZEK NOI I NIESTETY KONCZY SIE TO SMIERCIA. DALAM MFC I TERAZ DAJE ICHTIOSAN ALE NA RAZIE TO NIC NIE POMAGA . CHOROBA TA DOTKNELA GLUWNIE BOJOWNIKI SYJAMSKIE( DWA PADły) I MIECZYK MI PADLA LAE MU SIE ZACZELO OG GORNEJ PLETWY. POZOSTALE DWA MIECZYKI I 2 GLUPIKI I 2 GLONOJADY TYLKO SIE OCIERAJA ALE NIC IM WIECEJ NIE J4EST I ZACHOWUJA SIE NORMALNIE. CO TO MOZE BYC JAK TEMU ZARADZIC- NIE CHCE JUZ WIECEJ TRUPÓW
Takie objawy ma takze SPIRONUKLEOZA. Przy tej chorobie moze wystapic brak apetytu, chudnięcie, galaretowate odchody, puchnięty brzuch, ubytki skóry - zwłaszcza na głowie z ropną substancją, wytrzeszcz oczu.
Chrobe te wywoluja wiciowce, ktore uszkadzaja wnetrznosci ryby. Srodkiem na to jest Metrodianizol. Dodaj 1 tabletke /250 mg/ na 50 litrow wody a polowe tabletki rozciencz i zamocz w tym pokarm. Po 3-4 dniach podmien wode /ok 40-50%/ i po tygodniu powtorka z rozrywki. Skuteczny takze jest Capifos lecz ten lek jest bardzo silny i nie daje niczego sobie obciaz, ze cala obsada rybek przezyje.
Jesli chodzi o bojowniki to moglo wystapic zapalenie labiryntu. To dosc czeste u tej rybki szczegolnie w zbiornikach nieprzykrytych.
No dobra jesli jest to choroba o ktorej muwisz to skad ona sie wziela , co ja moze powodowaci czy wszystkie ryby w akwarium na nia zachoruja?
Ta choroba moze byc spowodowana albo obfitym zarcem albo cos wrzuciles do akwa (kamyk , itp.) co powoduje rewolucje w biologi .wymien troche wody , zobacz jak z napowietrzaniem i tem. :roll: