Zobacz pełną wersję : [200l][ogólne] by sztywny
Wystartowałem :D
Akwa 200l
oświetlenie standard 2x30W
filtr Aqua Szut Senior Bio 1000
grzałka Elite 150W
Obsada na początek:
Molinezja żaglopłetwa x2
zbrojnik niebieski x3
kirysek pstry x5
Narybek molinezji ok. x40
moczarka
cabomba
lilaeopsis
ceratopteris
ja bym proponował zmienić to tło na jakiś inny kolor np czarny
Dawidowski
05-22-2005, 13:06
ja bym wrzucił pare kokosów porozbijanych młotkiem (kup takie które w środku latają - tak jak popsute jajko, bedzies miał mniej skrobania) tło myśle ze fajnie wyglada coś zielonego lub niebieskiego byle nie za jasne no i dużo pracy i powodzenia życze
Tło to narazie ściana, a zrobię czarne i zobaczę jak będzie wyglądać. Wszystko po kolei :). Teraz zaszczepiłem się bimbrownią i myślę, że wykonam :mrgreen:
To nic osobistego ale akwarium wygląda dokładnie tak jak opisuje je Twój nick 8)
Jeszcze dużo do zrobienia ale fajnie mieć 200 litrów do zabawy:)
Pozdrawiam
Mirek
To nic osobistego ale akwarium wygląda dokładnie tak jak opisuje je Twój nick 8)
hehehe SZTYWNY AKWARYSTA
http://img50.echo.cx/img50/5760/zrzutekranu10to.png
Tyle że skoro on juz jest sztywny to kto te posty pisze :4:
Sorry sztywny za te dowcipy, należy nam sie za to solidne :10:
Pozdrawiam
Mirek
no dobra troszke sie posmialismy a teraz do roboty
w podpisie widnieje wystartowales to dobrze masz jakis opatrzony cel ty pedzisz na slepo uciekajac przed rekinem ??
Celem będzie roślinne akwa, a co do obsady to nie mam konkretów jeszcze, bo dzisiaj molinezja wydała na świat około 30 młodych :D . Poczekam, aż podrosną i pomyślę nad obsadą. Jak dokładnia zwie sie molinezja koloru srebrnego? W sklepach mówią biała, srebrzysta, perłowa i nie wiem dokładnie.
Może chodzi ci o żaglopłetwą???!!!!
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek
:D
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00348
Dzięki. Żaglopłetwa jest to napewno.
No jeśli celem jest akwarium roślinne to....
przede wszystkim: oświetlenie, trzeba conajmniej podwoić ilość światła 120 wat na początek by wystarczyło czyli 4x30w (albo nawet chociaż te 90wat)
-Drugorzędną sprawą jest CO2, najlepiej na początek poszukać w dziale DIY, sposobu wykonania tzw. biombrowni.
-Przydałoby się ładne tło (tu również odsyłam do działu DIY)
-Ten Twój filtr, nie orientuję się za bardzo jaki to model, ale generalnie Aqua Szut'ów nie polecam, moje się psuły. Polecam za to kupno ładnego zewnętrznego filtra np. fluval 204 albo 304.
-Obsada to kwestia gustu ale w granicach rozsądku, polecam na początek stadko neonków lub hokejówek amazońskich.
Pozdrawiam Mateusz
Hej,
jeżeli ma to być akwarium rośline, to zanim zaczniesz kombinować sprawdź jakie masz parametry wody, ja niestety zacząłem od d.... strony i nakupiłem roslinek.... i dopiero po podliczeniu strat zbadałem twardość wody.... teraz szukam jakiegoś źródła wody RO i wydaje mi sie że znalazłem :twisted: , dzis dostałem odpowiedź z salonu firmowego AquaMedic - woda RO/DI 50gr/litr . Salon mam kilka km od domu (między tym co w opisie a Poznaniem) więc sa też jakieś plusy mieszkania na tej wsi (akwarystyczne oczywiście - bo innych jest cała masa). Apropos nie wiecie może czy to dobra cena???
Sorry że odszedłem od tematu, więc miałbym prośbę abyś zbadał parametry wody... tak na wszelki wypadek, bo w Twoim kranie z pewnością nie płynie woda z dorzecza Amazonki :wink:
Pozdrawiam
Mirek
.... z salonu firmowego AquaMedic - woda RO/DI 50gr/litr . ..
Nie wiem jak gdzie indziej ale to IMO dużo za drogo. Wiesz zależy ile potrzebujesz jej tygodniowo. Ujdzie jeżeli potrzebujesz 20 litrów na tydzień ale co ma powiedzieć ktoś kto podmienia 100 litrów tygodniowo :?: :wink: Odwrócona osmoza to 250 zł- zwróci się szybko :roll:
Narazie zbadałem TwO 14*n i TwW 10*n
.... z salonu firmowego AquaMedic - woda RO/DI 50gr/litr . ..
Nie wiem jak gdzie indziej ale to IMO dużo za drogo. Wiesz zależy ile potrzebujesz jej tygodniowo. Ujdzie jeżeli potrzebujesz 20 litrów na tydzień ale co ma powiedzieć ktoś kto podmienia 100 litrów tygodniowo :?: :wink: Odwrócona osmoza to 250 zł- zwróci się szybko :roll:
koplek - rzeczywiście przy 100 litrach tygodniowo to rozbój w biały dzień...., jednak biorąc pod uwagę moje 50l i podmianę 20% tygodniowo (50%RO+50% kranówka) to 250 zł wystarczy mi na 2 lata podmian:))
sztywny - no to masz całkiem niezłą wodę jednak IMO trochę zbyt twardą... wydaje mi się, że musiałbyś zejść do odpowiednio 8*n i 6*n, łatwiej wtedy eksperymentować z roślinami. Ja sie jednak na tym tak dobrze nie znam :oops: (po zakończeni edukacji biorę się za chemię:)):wink:
Pozdrawiam
Mirek
to co wy na to ?? w takim razie ??
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=11464
Ciekawe.... nawet bardzo... może jednak zaczynam przeginać z tą wodą???
Nic zobaczymy jak zacznę od nowa :?
Dzięki za link.... temat daje do myślenia
Pozdrawiam
Mirek
jesli masz problemy z glonami to idziesz w dobra strone w miekkiej wodzie latwiej zapanowac nad nimi - twarda wode kochaja krasnorosty (swoja droga ro za 50 groszy to zdzierstwo ja w wawie mam 2 miejsca jedno 40 drugie po 30 za litr)
Ciekawe dlaczego jest taka różnica w cenie (skoro nawet w Warszawie jest taniej a tam przeciez trzeba dodać niezły podatek od stolicy :) ). Woda z Aqua Medic przechodzi przez osmozę i dejonizację ale może to przede wszystkim cena za markę.... :roll:
Co do glonów to mam ich trochę.... teraz to nawet mam niezłą kolekcję, ale od kilku miesięcy moje akwa tylko wegetuje bo nie mam czasu się nim zająć na poważnie... ale jeszcze tylko kilka dni... mam nadzieję :roll: :wink:
Pozdrawiam
Mirek
IMHO sztywny ma dobrą wodę. Przypuszczam że sam mam twardszą a nie ukrywam że powoli akwarium przypomina zamierzony przeze mnie efekt. Rośliny rosną dobrze, glony wraz ze stabilizacją akwarium znikają.
Hej,
jwoda RO/DI 50gr/litr (...) Apropos nie wiecie może czy to dobra cena???
Mirek
Strasznie dużo: W Atollu litr kosztuje 30 gr
Nie zawsze RO jest aż tak potrzebne. Widziałem wspaniałe holendry bez stosowania osmozy. Zacząc najpierw od szybkorosnacych roslin i mało wymagajacych,zwiekszyć oświetlenie, zbadoć wode testami, i ustabilizowac ph i tw to na pewno podstawa. Zerknij na http://ww.holenderskie.aip.pl/ tu zobaczysz że
mozna bez RO. Jeszcze jedno jak zaczniesz nawozić CO2 ph i tw ci się też zmieni.
Zbadałem dzisiaj ph i wynosi 7,2. Ciut za dużo więc bimbrownia pójdzie w ruch :)