Zobacz pełną wersję : żarówki VS świetlówki
MAm dwa akwa po 40L, jedno oświetlone jest dwoma żarówkami po 25W a drugie świetlówką 15W z odbłyśnikiem DiY, i musze powiedzieć że w akwa ze świetlówką jest dużo dużo jaśniej, dlatego w tym drugim też zamierzam zamontować świetlówkę, zmniejszy mi sie tez pobór prądu z 50W na 15W..., tylko nasuwają mi sie pytania, które światło jest korzystniejsze dla roślin, (obydwa zbiorniki mam gęsto obsadzone roślinnością) świetlówka czy żarówki? chodzi mi właśnie o wzrost roślin....
Jednym z najważniejszych wskaźników jest intensywność oświetlenia - jednostka lumen. Prawidłowe natężenia światła w akwarium wynosi 35-60 lumenów/litr.
Pozdrawiam
Sprawdzić z kórych wyciągasz więcej i których przelicznik bardziej pasuje do twojego akwa.
Pozdrawiam
A ciekawe jak ja ci sprawdzę w domowych warunkach ilość lumenów......
Było w jakimś artykuliku ile co lumenów daje, ale nie pamiętam gdzie czytałem :( ...
Ale jeżeli dobrze pamiętam żarówki z 1W dają 18 lumenów, a świetlówki powyżej 40. Chyba jakoś tak. Stąd można wywnioskować że raczej lepiej świetlówki (prądu dużo mniej, a światła porównywalnie, no może ciut mniej).