Zobacz pełną wersję : Co to może oznaczać ?
Na płetwie ogonowej mojej molinezji żaglopłetwej (b. piękna - biała z opalizującymi plamkami) zrobiła się cienka, ciemna obwódka. Ryba zachowuje się normalnie, objawów choroby nie widać, więc co to może oznaczać?
Postaraj się opisać to trochę dokładniej. Może parametry wody i akwa też.
Rav_Lublin
04-16-2004, 09:35
za mało danych aby cokolwiek zdjagnozowac, ale moze po prostu jest to cecha tej rybki i tak po prostu się wybarwila. Obserwuj rybke i w razie czegos niepokojacego napisz cos dokladniej.
Zbiornik jest niewielki - 40l, woda filtrowana, napowietrzana, temp. 24-26 C, raz w tygodniu podmiana ok. 8l wody (oczywiście odstanej, itp.). Mieszkańcy to 4 dorosłe molinezje: 3 żaglopłetwe + black molly oraz 4 gupiki.
Sytuację w zbiorniku określiłabym jako stabilną, tzn. od 3 m-cy nic się nie zmienia. A ciemna obwódka pojawiła się 2 dni temu.
Troszeczkę mało danych samej obwódki (wielkość kolor czy to tylko przebarwienie czy jeszcze coś). Ryby podobno przy dużym stężeniu związków azotu dostają zmian na płetwach, a to małe akwa (to tylko luźny strzał w ciemno więc się nie sugeruj)
Jest to wyłącznie szare przebarwienie równej szerokości (ok. 1 mm) wokół płetwy ogonowej. Poza tym żadnych ubytków, nalotów, itp. No a pozostałe płetwy są nadal białe.
Trochę szkoda mi, bo ryba jest wyjątkowo efektowna (taka mniej więcej "królowa śniegu", choć to samiec) i obawiam się żeby załkiem nie zszarzała.
Jak równa ta raczej nic strasznego, ale na molkach specjalnie się nie wyznaję, podmień trochę wody extra, obserwuj i czekaj może na kogoś bardziej biegłego w temacie. I poczytaj bo wydaje mi się, że 24 dla molinezji to ciut za mało.