PDA

Zobacz pełną wersję : duże akwa a podłoga

Maciek
04-16-2004, 07:33
Buduję dom, w salonie będzie stało akwarium 720 l. Wszystko razem (szkło, woda, żwir, filtr zew. otwarty, dodatkowy zbiornik w szafce) będzie ważyło ponad tonę. Czy muszę specjalnie wzmacniać podłogę. Nie mam piwnicy podłoga będzie na gruncie. Klasyczny plan to idąc od dołu : grunt rodzimy, piasek, chudziak (beton) izolacja (folia) styropian (10 cm - FS20) i tzw. szlichta. Macie jakieś doświadczenia z dużymi zbiornikami i podłogą.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi

Karol Kaniewski
04-16-2004, 07:47
Czesc :)
Ja niestety nigdy nie mialem takiej wanny wiec Ci niepomoge :D
Ale powiem Ci ze chcialbym miec taki problem jak Ty :twisted:

Znalazlem jedynie dwa linki w ktorych byla mowa o podobnej do ciebie sprawy:
Tutaj kolega pyta dopiero w poznijszych postac czy mu podloga wytrzyma:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=630&start=0

A tu pytanie czy panele wytrzymaja :)
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1805&highlight=pod%B3oga

Katka
04-16-2004, 08:08
Przerabiałam ten problem (na razie teoretycznie), bo też mam zamiar budować dom a w nim duże akwarium, budowlańcy i architekt doradzili wzmocnienie fundamentu w miejscu gdzie będzie akwa takie jak pod kominek. I ja też radzę coś takiego zrobić koszt niewielki w stosunku do całego domu a potem śpisz spokojnie.

trevelyan
04-16-2004, 08:12
Ja mam wlasnie zamiar postawic to akwa 560l.Mam dom z piwnica, ale podlogi mam grubosci okolo 60-70cm.Kominek rowniez mam w tym pokoju.Pytanie czy to wytrzyma?Da sie zrobic jakies obliczenia?

corydoras
04-16-2004, 08:20
nie znams ie na tym ale podloga grubosci 60, 70 cm to juz chyba bardzo gruba jest :wink:
mysle ze wytrzyma po tym jak widzialem zbiorniki 275l a nad nim 475 obudowane razem ladnie stojoce na drugim pietrze bloku(standardowa plyta) i nic sie nie dzieje
aha trzeba jeszcze doliczyc ciezar kublow eheima :wink:

mapan
04-16-2004, 08:39
jestem budowlańcem, ale nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Podaj grubości poszczególnych warstw oraz czy obciążenie z szafki na podłogę będzie przekazywane punktowo (nogi),liniowo (cokół), czy powierzchniowo (płyta meblowa szafki). Możesz zwiększyć klasę styropianu (na twardzy) i grubość "szlichty" oraz jej markę. Najlepiej byłoby ją zazbroić siatką zgrzewaną np 10x10 fi 6 lub 8 ok. 1 m poza obrys akwarium. Moim zdaniem dodatkowy fundament jest zbyteczny, jeśli dobrze zagęścisz podłoże.
pozdrawiam
mapan

DarekZ
04-16-2004, 09:21
Jak widzę na razie nie dostałeś konkretnej odpowiedzi, jestem inż mechanikiem więc postaram się udzielić ci dobrej rady. To co radzi mapan częściowo się zgadza, ale nie do końca. Po pierwsze wiąże się to ze zwiększeniem kosztów, a jeśli można tego uniknąć to po co przeinwestowywać. Styropian twardszy zdaje egzamin i konieczne jest do niego zbrojenie (siatka), ale z naszego (mego i brata) doświadczenia wynika, że i tak nie da się uniknąć pekania szlichty. Dla takiego akwa trzeba by zrobić ją naprawdę dużą i solidną (dużą siatkę i grubą szlichtę). Najlepsze co możesz zrobić to wybrać miejsce gdzie ma stać akwa, rozplanować ustawienie nóg od stolika na którym ono będzie stało i wylać w tych miejscach stopy z betonu, dla swobody ustawienia później akwa powiedzmy jakieś 30 x 30 cm i głębokie na 2 łopaty. W mokry beton (każdą stopę) zatopić rurę o średnicy około 100 mm z przyspawaną od góry marką (blacha stalowa 200x200x10 mm). Beton i stal będą cię kosztować grosze a masz w ten sposób temat załatwiony i możesz stawiać akwa takie i większe jak będziesz chciał.
Pozdrawiam

trevelyan
04-16-2004, 09:34
Jezeli hcodiz o mnie to ja juz mam DOM ktory stoi i juz w nim mieszkam wiec za bardoz wylewac betonu to nie moge:)Mysle ze podloga wytrzyma bez problemu ale chcialem sie tak tylko zapytac czy nie ma zadnych przeciwskazan:)

Rav_Lublin
04-16-2004, 09:45
jesli mozecie to wzmocnijcie podloge pod akwa, jesli pod spodem jest tylko gleba. U mnie w domu niestety cwoki budowlance wylali posadzke w piwnicy chyba na nieubita ziemie bo w tym roku okazalo sie, ze pod podloga w piwnicy jest 20 cm pustej przestrzeni :( . Niestety trzeba bylo wiercic i wlewac beton pod spod bo sciany w piwnicy (dzialowe, te ktore nie mialy fundamentu) zaczely siadac, a podloga pekac. po wlaniu betonu pod spod wszystko jak na razie jest ok.

Rav_Lublin
04-16-2004, 09:47
Mam jeszcze jedno pytanko.
Na parterze mam 10cm styropianu i na to wylana zaprawa ok. 10cm na zbrojenie z drutu. Czy moge na to postawic akwa 375l. ??? (zmieniam, a aktualnie mam 190l.). Szafka ma palska podstawe.

mapan
04-16-2004, 11:00
DarekZ ma rację, stopy fundamentowe byłyby dobre, ale musiałbyś usunąć styropian, a w przypadku lokalizacji akwa przy ścianie zewnętrznej doprowadzi to do przemarzania podłogi. Będzie też kłopot z hydroizolacją na dylatacji pomiedzy stopami a posadzką. Wg mnie wykonanie posadzki z B-25 i zbrojenie powinno załatwić sprawę. przy założeniach: waga akwa 10 kN, pow. dna akwa 2 m2 to daje 0,005 MPa a to nie jest duże obciązenie.