PDA

Zobacz pełną wersję : Kijanki

sero2004
05-19-2005, 13:02
co myslicie o karmieniu rybek kijankami bo niedaleko mnie jest staw i jest tego bardzo bardzo duzo

robeon20
05-19-2005, 13:09
sero sero normalnie masz niewypaloną gembe :evil:

djtommi
05-27-2005, 18:32
jest to zabornione przez prawo!! wsyzstkie plazy polskie sa pod ochrona!! i nie nisz polskiej fauny.

retki
06-01-2005, 10:26
To fakt, że są pod ochroną, ale co zrobić jeżeli podczas połowu robaczków w stawie złapie się kijankę, a jej obecność stwierdzi się dopiero w domu??

Ja daję poprostu taką kijankę rybkom i nie powiem moje pielęgnice są z tego powodu bardzo zadowolone.

Selena
06-02-2005, 19:52
Proste jeśli jest żywa musisz ja wypuścić, czy to kijanka czy co innego to żywe zwierze, które ma takie samo prawo do życia jak Ty czy ja :)

retki
06-02-2005, 22:52
Jeżeli zauważam nad wodą to wypuszcza, ale jeżeli widzę ją dopiero w domu to po prostu skarmiam ją rybki.

Michał1
06-03-2005, 14:50
a teraz pytanie z innej beczki
czym karmić kijanki???

djtommi
06-03-2005, 14:57
zalezy od gatunku, niektore pokarmem roslinnym(zmielone platki, korzonki roslin nawodnych) a inne ochotka i innymi drobniutkimi robaczkami. ale hodowanie polskich gatunkow tez jest zabronione.
Retki tak naprawde to watpie zebys mial az tak daleko do jakiego koliwek zbiornika wodnego.
podrawiam
Tomek

Michał1
06-03-2005, 15:39
zalezy od gatunku, niektore pokarmem roslinnym(zmielone platki, korzonki roslin nawodnych) a inne ochotka i innymi drobniutkimi robaczkami. ale hodowanie polskich gatunkow tez jest zabronione.

nawet w oczku wodnym??
a to niby dlaczego przecież nie niszcze gatunku tylko go powiększam

djtommi
06-03-2005, 15:41
w oczku wodnym go nie hodujesz tylko sobie zyje ;) byle nie byl tam tylko w ramach pokarmu

retki
06-03-2005, 17:15
mam około 3 km dlatego nie chce mi się wracać nad staw

Raffy
06-04-2005, 22:38
Zabijanie, chwytanie i przetrzymywanie wszystkich gatunków płazów, zarówno osobników dorosłych, jak i ich kijanek w Polsce jest zabronione, ponieważ są one objęte całkowita ochroną gatunkową (Dziennik Ustaw nr 130 poz. 1455 i 1456, Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 26 września 2001r. w sprawie określenia listy gatunków zwierząt rodzimych dziko występujących objętych ochroną gatunkową ścisłą i częsciową oraz zakazów dla danych gat. oraz odstepstw od tych zakazów).

Początkujący12
06-07-2005, 13:46
A ja mam wpełni chronioną sadzawkę z dwóch powodów:

1. Gniezdzą się tam żaby.
2. Gnieżdzą się tam zaskrońce.

A jeśli zwierze hodowlane, zje kijankę to nie jest to niczyja wina? - zauwarzyłem że mój kot na nie poluje.

demolition
08-08-2005, 11:39
ej ludzie przestańcie bawić się w wielkich obrońców przyrody. Robeon, djtommy a co jak się robaczki łapie to można je rybkom dawać a jak kijanka to nie?? a co to robaczek jak ochotka też ma prawo do życia tak samo jak ty a jednak dajesz ją rybkom co? więc nie mow mi że ja jkabym chciał to nie moge dać moim rybkom kijanek :evil:

veronika_van_halen
08-08-2005, 13:38
Ochotka ma prawo do życia, ale można na nią "polować" ;). Natomiast na płazy NIE, zabijając płazy łamiesz prawo!!
Teraz ja zadam pytanie z innej beczki ;) : Czy ktoś z Was rozmnożył karliki szponiaste?? Jeżeli tak, to jak zajmować się kijankami??

oskarencia87
03-05-2008, 00:40
mam około 3 km dlatego nie chce mi się wracać nad staw

(...) z takim podejściem nie będziemy mieli płazów w Polsce za kilka lat?!?!?! (...) 3km to ile to jest na pieszo? 20minut max i to pod górę..

Ludzie zastanówcie się co dajecie rybkom do jedzenia! Naprawdę wystarczą im płatki, ochotka i inne robale... a wszelkie płazy mają zniknąć w Polsce za kilkadziesiąt lat, bo zanieczyszczenie środowiska jest coraz większe!

Nie jestem jakimś tam eko-maniakiem, ale się po prostu orientuję w sprawach ekologicznych itp.