Zobacz pełną wersję : Kijanki
sero2004
05-19-2005, 13:02
co myslicie o karmieniu rybek kijankami bo niedaleko mnie jest staw i jest tego bardzo bardzo duzo
robeon20
05-19-2005, 13:09
sero sero normalnie masz niewypaloną gembe :evil:
jest to zabornione przez prawo!! wsyzstkie plazy polskie sa pod ochrona!! i nie nisz polskiej fauny.
To fakt, że są pod ochroną, ale co zrobić jeżeli podczas połowu robaczków w stawie złapie się kijankę, a jej obecność stwierdzi się dopiero w domu??
Ja daję poprostu taką kijankę rybkom i nie powiem moje pielęgnice są z tego powodu bardzo zadowolone.
Proste jeśli jest żywa musisz ja wypuścić, czy to kijanka czy co innego to żywe zwierze, które ma takie samo prawo do życia jak Ty czy ja :)
Jeżeli zauważam nad wodą to wypuszcza, ale jeżeli widzę ją dopiero w domu to po prostu skarmiam ją rybki.
a teraz pytanie z innej beczki
czym karmić kijanki???
zalezy od gatunku, niektore pokarmem roslinnym(zmielone platki, korzonki roslin nawodnych) a inne ochotka i innymi drobniutkimi robaczkami. ale hodowanie polskich gatunkow tez jest zabronione.
Retki tak naprawde to watpie zebys mial az tak daleko do jakiego koliwek zbiornika wodnego.
podrawiam
Tomek
zalezy od gatunku, niektore pokarmem roslinnym(zmielone platki, korzonki roslin nawodnych) a inne ochotka i innymi drobniutkimi robaczkami. ale hodowanie polskich gatunkow tez jest zabronione.
nawet w oczku wodnym??
a to niby dlaczego przecież nie niszcze gatunku tylko go powiększam
w oczku wodnym go nie hodujesz tylko sobie zyje ;) byle nie byl tam tylko w ramach pokarmu
mam około 3 km dlatego nie chce mi się wracać nad staw
Zabijanie, chwytanie i przetrzymywanie wszystkich gatunków płazów, zarówno osobników dorosłych, jak i ich kijanek w Polsce jest zabronione, ponieważ są one objęte całkowita ochroną gatunkową (Dziennik Ustaw nr 130 poz. 1455 i 1456, Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 26 września 2001r. w sprawie określenia listy gatunków zwierząt rodzimych dziko występujących objętych ochroną gatunkową ścisłą i częsciową oraz zakazów dla danych gat. oraz odstepstw od tych zakazów).
Początkujący12
06-07-2005, 13:46
A ja mam wpełni chronioną sadzawkę z dwóch powodów:
1. Gniezdzą się tam żaby.
2. Gnieżdzą się tam zaskrońce.
A jeśli zwierze hodowlane, zje kijankę to nie jest to niczyja wina? - zauwarzyłem że mój kot na nie poluje.
demolition
08-08-2005, 11:39
ej ludzie przestańcie bawić się w wielkich obrońców przyrody. Robeon, djtommy a co jak się robaczki łapie to można je rybkom dawać a jak kijanka to nie?? a co to robaczek jak ochotka też ma prawo do życia tak samo jak ty a jednak dajesz ją rybkom co? więc nie mow mi że ja jkabym chciał to nie moge dać moim rybkom kijanek :evil:
veronika_van_halen
08-08-2005, 13:38
Ochotka ma prawo do życia, ale można na nią "polować" ;). Natomiast na płazy NIE, zabijając płazy łamiesz prawo!!
Teraz ja zadam pytanie z innej beczki ;) : Czy ktoś z Was rozmnożył karliki szponiaste?? Jeżeli tak, to jak zajmować się kijankami??
oskarencia87
03-05-2008, 00:40
mam około 3 km dlatego nie chce mi się wracać nad staw
(...) z takim podejściem nie będziemy mieli płazów w Polsce za kilka lat?!?!?! (...) 3km to ile to jest na pieszo? 20minut max i to pod górę..
Ludzie zastanówcie się co dajecie rybkom do jedzenia! Naprawdę wystarczą im płatki, ochotka i inne robale... a wszelkie płazy mają zniknąć w Polsce za kilkadziesiąt lat, bo zanieczyszczenie środowiska jest coraz większe!
Nie jestem jakimś tam eko-maniakiem, ale się po prostu orientuję w sprawach ekologicznych itp.