PDA

Zobacz pełną wersję : Piaskowce!!!

Boomer
04-16-2004, 05:32
Elo! Ojciec wczoraj przywiózł mi zajebiste piaskowce! tylko teraz mam problem. Co mam z nimi zrobić aby nadawały się do akwarium z rybkami?

Pozdrawiam!!!

wirek
04-16-2004, 06:16
Jeśli to są faktycznie piaskowce a nie wapienie, no to wystarczy umyć

monetka
04-16-2004, 08:57
Elo! Ojciec wczoraj przywiózł mi zajebiste piaskowce! tylko teraz mam problem. Co mam z nimi zrobić aby nadawały się do akwarium z rybkami?

Pozdrawiam!!!

Jezeli masz ryby, ktore wymagaja miekkiej wody, to zrob test na zawartosc wapnia, polej kamienie kwasem (solny, octowy), jezeli sie nie pienia (nie maja wapnia) mozesz je wlozyc do akwa.
Ja najpierw mocze kamienie w wodzie z sola, potem czyszcze szczota w goracej wodzie, kilkakrotnie plucze i gotowe! :D

Aleksandra
04-16-2004, 10:59
Jeżeli jest to piaskowieć to wyszoruj szczotka i wygotuj.

Boomer
04-16-2004, 11:02
Nic im nie bedzi podczas gotowania? Bo one są nawet kruche! Boje się ze pod wpływem gorącej wody lub wrządku będą sie kruszyć?!

Klayman
04-16-2004, 11:06
Jeżeli jest to piaskowieć to wyszoruj szczotka i wygotuj.

Gotowanie odpuscilbym piaskowcom i muszlom. Wystarczy wymoczyc w soli i wyszorowac szczotka lub po prostu mocno i dokladnie wyszorowac je szczotka przeplukujac bierzaca woda tak aby nie uwalnialy sie z nich zadne osady i pyl. Poza tym pisakowce raczej nadaja sie do Tanganiki i Niseji. W innych akwariach nie polecalbym gdyz woda bedzie zbyt twarda dla rybek.

XAC
04-16-2004, 11:08
Jeśli nie wytrzymają gotowania to moczenia w akwa też nie. Chyba , że mają sporą zawarość plastiku a ten faktycznie słabo znosi gorąco.

Rav_Lublin
04-16-2004, 12:50
musisz zdawac sobie sprawe, ze piaskowce i wapienie podnosza PH. Zalezy jakie masz rybcie.

Boomer
04-16-2004, 14:00
W tym akwarium w którym chciałbym miećte piaskowice żyją sobie Księżniczki. To źle czy dobrze?

XAC
04-16-2004, 14:03
Bardzo dobrze i dla Księżniczek i piaskowców.

Boomer
04-16-2004, 14:09
Czyli nic się nie stanie moim kochanym Księżniczkom? Szkoda by ich było!!! Natomiast z drugiej strony akwa z piaskowcami wyglada naprawde imponująco-widziałem takie u kumpla tyle że on ma tam różne pyszczaki!!!

Pozdrawiam!!!

Boomer
04-20-2004, 15:55
Mam jeszcze jedno małe pytanko co do piaskowców! Kumpel w swoim akwarium poukładał ładne piskowce i porobil groty w których chowają się rybcie. W swoim akwarium ma trofcie. Ostatnio pojawił się kłopot ponieważ jakimś cudem skałki się przewróciły i porysowały mu szybe akwarium. I tu mam pytanie:Co mogło to spowodowac?Może trofcie?Czy księżniczki mogą zachować sie podobnie? Ostatnio gdzies czytałem że są dwie szkoły na temat ustawiania skałek w akwarium. Jedna mowi żeby je poukładaći na tym koniec, natomist druga że dla bezpieczeństwa dobrze je jest ze sobą posklejac?Jeśli wybrać tą drugą to czy nie wiem jaki klej nie zaszkodzi rybkom?No i jak to wyciagać z akwarium podczas czyszczenia zbiornika i wymiany wody? Nie wiem czy sklejanie skał to doba sprawa żeby takie coś robić w akwa ale chciałbym dowiedzieć się waszych spostrzeżeń na ten temat i jak uchronić swoje akwarium przed nieszczęśliwym wypadkiem?

Podrawiam!!!

Unnamed
04-20-2004, 17:08
Dla bezpieczeństwa silikonem akwarystycznym posklejać...

Boomer
05-03-2004, 20:42
Elo! A ten sylikon nie bedzie jakoś negatywnie reagował z wodą? Ja mam złe przeczucia co do takich spraw bo nigdy czegośtakiego nie robiłem!

semagic
05-03-2004, 21:17
Elo! A ten sylikon nie bedzie jakoś negatywnie reagował z wodą? Ja mam złe przeczucia co do takich spraw bo nigdy czegośtakiego nie robiłem!

Akwarystyczny nie będzie, podobnie jak nie raguje ten, którym masz sklejone akwarium.

CMyK
05-17-2004, 10:01
jezeli nie chcesza aby sie budowla z piaskowcow przewrócila (co jest wysoce prawdopodobne przy ksiezniczkach poniewa duzo kopia) to zrob solidny fundament pod cala konstrukcja z plaskich piaskowcow, ktore beda lezec bezposrednio na szybie lub na minimalnej warstwie piasku (jezeli bedzie to bardzo ciezka konstrukcja radzilbym podlozyc cienka warstwe styropianu pod piasek)
CMyK

Boomer
05-17-2004, 10:43
Elo! To że dużo kopią to zauważułem dlatego w akwa nie mam zbyt drobnego żwirku tylko taki z malutkich kamyczków. Hmm...co do tego styropianu to się przyznam że spotkałem się z czymś takim pierwszy raz. Mówisz żeby zrobić fundament z kamieni-to może być gorsze niż żwir bo zawsze jest prawdopodobieństwo że z kamieni może się coś ześlizgnąć nie zważająć na to że bedzie jeszcze żwir bo przecież Księżniczki lubią przenosić sobie go pyszczkiem. A co do tego styropianu to prosze o jakieś wskazówki!Nie będzie mi się nie wiem jakoś odrywałw wodzie?

Pozdrawiam!!!

CMyK
05-17-2004, 14:29
duzo malawistow i tych od tangi stosuje styropian na dno pod zwirem a to zracji tego ze w tych biotopach jest duzo skal i sa ciezkie,rzadko cos sie z tego styropaianu odrywa jest to styropian o grubosci 4-5 mm, a z fundamentem chodzilo mi o to ze budowla bedzie stabilniejsza jak sie ulozy plaskie kamienie jak njblizej dna np wkopujac gleboko w piasek lub zwir i na to klasc nastepne kamienie.Ja tak wlasnie robie i majac muszlowce namietnie kopiace nie moga sie wcisnac i podkopac takigo fundamentu
CMyK

Boomer
05-17-2004, 14:36
Ok! A co do steropianu to sobie takiego rozwiązania spróbuje gdy będe wymianiał wnetre mojego akwa, ale ten styropian położyć na powierzchni całego dna mojego akwa czy tylko przy tylnej ścianie gdzie umieszczeone mam groty skalne dla rybek?

Pozdrawiam!!!!!

mapan
05-18-2004, 05:54
Daj na całej powierzchni. Po pierwsze nie będzie się nic dostawało pod styropian, np ziarna żwiru, który mogą uszkodzić szybę, a po drugie w przypadku, gdy skałki się osuną, mogą spaść na niezabezpieczony fragment dna.

Boomer
05-18-2004, 06:00
Hmm... O katastrofie nie pomyślałem ale dzieki, przecież lepiej zapobiegać niż usuwaćskutki zdarzenia!!!

Pozdrawiam!!!

Boomer
05-22-2004, 11:57
Mam zamiar wymienić mojemu bojownikowi zbiornik na 20l. Z reszta zbiornik już mam tylko się zastanawiam nad jednym-chce mu kupić 2 samiczki ale pasowałoby zrobić im jakąś kryjówke aby samczyk je nie zamęczył na śmierć!!! Czy moge zrobić im tą kryjuweczke z piaskowców czy to raczej nie wskazane?

Pozdrawiam!!!