Zobacz pełną wersję : czy profilowana szyba zniekształca? i co polecacie
guruking
04-15-2004, 23:07
Witam!!!
chciałbym poznać waszą opinię na temat ostatnio modnych akwariów z profilowana przednia szybą. Interesuje mnie czy zniekształca ona obraz wewnatrz akwarium i czy lepiej jest miec profilowane czy zwykle, moze jest jakos trudniej czystosc utrzyac albo rybki sie inaczej czuja.
Prosze się wypowiadac :)
Pozdrawiam :wink:
Na pewno trudniej utrzymać czystość przedniej szyby. Ja nie chcę miec profilowanego, trudniej do niego dorobić pokrywę, jest dużo droższe, bo jak widzisz w sklepie 70l zwykłe cena np 60 zł, a profilowane o takich samych wymiarach powiedzmy 70zł, tylko ono nie ma 70l tylko o wiele mniej!
Wydaje mi się też, że trochę zniekształca, ale o tym niech się wypowiedzą właściciele profilowanych akwariów. :wink:
Witam!!!
chciałbym poznać waszą opinię na temat ostatnio modnych akwariów z profilowana przednia szybą. Interesuje mnie czy zniekształca ona obraz wewnatrz akwarium i czy lepiej jest miec profilowane czy zwykle, moze jest jakos trudniej czystosc utrzyac albo rybki sie inaczej czuja.
Prosze się wypowiadac :)
Pozdrawiam :wink:
Ja mam profilowane (Vision 180) i nie wydaje mi sie, zeby cos znieksztalcal. W kazdym razie z optycznego punktu widzenia jestem zadowolona.
Gorzej z czyszczeniem przedniej szyby, skrobaki zletkowe raczej odpadaja, bo latwo porysowac.
Wedlug mnie najlepiej czysci sie szyby wata filtrowa, wiec nie mam zadnego problemu. :wink:
Co do samopoczucia rybek, to chyba je same by trzeba zapytac! :wink: :1:
Rzeki czy jeziora tez nie sa prostokatne, wiec przypuszczam, ze nie robi im roznicy jaki ksztalt ma akwa. :1:
Szyba profilowana owszem zniekształca, ale co kto lubi. Zależy też od wysokości ustawienia(kąt patrzenia) i sam widziałem w nisko ustawionych zbiornikach znikające(po bokach) skalary. Pozatym akwa prostokątne ma większą pojemność przy "tych samych" wymiarach.
Rav_Lublin
04-16-2004, 12:58
troszeczke znieksztalca - tak samo jak szklo powiekszajace tez ma jakies tam luki. Ale nie znieksztalca na tyle zeby to bylo uciazliwe i nieprzyjemne dla oka. Oczywiscie pod duzym katem to znieksztalcenie bedzie wieksze
Aleksandra
04-16-2004, 13:22
W moim akwa jest jest profilowana przednia szyba. Pod pewnym kątem patrzenia owszem, odrobinę "zniekształca", chociaż.... mam wrażenie, że raczej powiększa. Fakt - trudniej czyści się przednią szybę. Kwestia gustu. Podpatrz w jakimś sklepie, jak nie masz znajomego jak to wygląda.
Aleksandra
04-16-2004, 13:24
Ja zbieram kase na 200L ale z prostą szybą.
Bierz 240 fajniej wygląda a mała różnica w cenie.
mario_76
04-16-2004, 13:50
Ja mam akwa. z profilowaną szybą 60cm długości 40 cm wysokości i szerokośc 22-30. Nie zauważyłem zniekształceń, które utrudniałyby mi albo zakłócały przyjemność podpatrywania ryb. Co do czyszczenia szybki z glonów to ja mam zwykłą gąbkę wkładam łape i czyszczę. Nie używam skrobaczek ani czyścika magnetycnzego więc nie wiem jaki wpływ ma na to profil szybki.
robkan77
04-24-2004, 13:00
Nie widzę żadnego problemu z giętą szybą. Mam 112 l i jest ok. Nie ma wrażenia zwężania akwarium po nalaniu wody - to oczywiście plus :D . Pozatym jakie niby macie kłopoty z czyszczeniem tej szyby? Ja ją czyszczę nawet czyścikiem magnetycznym - nie ma żadnego problemu. Poprostu chyba histeryzujecie. - Pozdrawiam
Kaja_xxx
04-24-2004, 14:20
Ja mam przednią szybę profilowaną, moim zdaniem nie ma z jej czyszczeniem żadnych problemów- dobrze się czyści czyścikiem magnetycznym, gąbką czy czymkolwiek innym. A co do zniekształcania to nie znakształca ani ryb, ani roślin, ani dekoracji, tylko sam baniak wydaje się trochę głębszy. Wrażenie lupy raczej jest niemożliwe z tego względu że szyba jest w każdym miejscu tej samej grubości :5: Akwaria z profilowanym szybami są moimi ulubionymi typami baniaków, ostatnio w sklepie widziałam baniak z szybą profilowaną poziomo... świetne :!: :D
Byłem dziś w barze gdzie stoi takie akwarium , ma gdzieś 2m długośc, a wypłukość przedniej szyby to gdzieś 6-8cm, przygladałem się i nie widać zeby cokolwiek zniekształcało, może jak by stanąc tuż przy samym akwarium, w rogu i patrzeć pod ostrym kątem - ale kto tak obserwuje rybki :P
Kaja_xxx gdzie poziomo profilowane widziałaś, masz może jakieś foty albo lilnki gdzie można takie zobaczyć.
pozdrawiam
Kaja_xxx
04-24-2004, 22:46
Profilkę pozioma widzialam tylko w Gdańsku, w Madisonie. Z niechęcią reklamuję ten sklep bo to co się tam dzieje ze zwierzętami to istna masakra- dział akwarystyczny i rośliny utrzymywany gorzej niż jeńcy w obozach za czasów wojny :evil:
witam
rzeczywiści profilowany zbiorik troszezke zniekształca przedewszystkim rogi zbiornika. Pozwole sobie na mała dygresję ja mam 1/4 koła i tak naprawde jesli patrzy sie na srodek akwarium wszystko jest ok problem zaczyna sie jesli patrzy sie z jednego rogu to wtedy drugi znika :) (ale nikt tak nie patrzy na zbiornik) ale z drugiej strony moje 70 litrow optycznie wyglada na 120 litrow i to pare osob mi powiedzialo jak odbieralo ode mnie roslinki czy ryby to bardzo sie zdziwili slyszac ze to 70 litrow byli przekonani ze to MINIMUM 120L. oczywiści w przypadku wiekszego zbiornika wybralbym zwykly prostokątny a to z tego wzgledu ze jestem teraz pod wielkim wrazeniem akwariow holenderskich i w w takim nalatwiej samemu zrobic pokrywe i miesli sie najwiecej swietlowek (niestety metraz mojego pokoju warunkuje akwarium w scianie i to tez jest powod ktory wymaga prostej szyby) ale jesli koś np. chce malawi to zbiornik profilowany jest chyba bardziej atrakcyjny. to takie moje male i nic nie znaczace zdanie. pozdrawiam wszystkich.