PDA

Zobacz pełną wersję : Krewetki filtrujące

<<<Kelin>>
05-18-2005, 13:50
Czy Atyopsis moluccensis jedzą glony? Np sinice nitkowate

Aktinidia
05-19-2005, 08:25
Zdecydowanie nie. One odfiltrowują pokarm z wody, ewentualnie zbierają osady z dna lub bąbki filtra. Sinic nie powinny jeść żadne krewetki ani rybki - sinice zawierają toksyczne związki i mogą uśmiercić zwierzaka, jeśli zje ich za wiele.

<<<Kelin>>
05-19-2005, 14:08
Witam
Tak właśnie myślałem że nie jedzą glonów. Wczoraj dokupiłem 2 Atyopsis moluccensis kiedy je wpuściłem do baniaka odrazu zajeły sie glonami takimi ciemno zielonymi które zarastaja dno jak dywan wyglądają na sinice. A dziś zmieniły kolor z takiego zielono brązowego na tak jakby pomarańczowy i siedzą osowiałe na kożeniu nieruszają sie.Czy to normalne czy jakieś zatrucie nie wiem bo nie hodowałem jeszcze tego gatunku???????????

Aktinidia
05-19-2005, 14:26
:( Widocznie były bardzo wygłodzone - pewnie w sklepie nie karmiono ich zbyt obficie.
Nigdy nie miałam tych krewetek więc nie wiem, co im dokładnie jest. Mam tylko Atya gabonensis. Normalnie po "przeprowadzce" do nowego akwa krewetki mają wylinkę i przez kilka dni mogą sie chować.

daniel90
05-20-2005, 20:02
sinice zawierają toksyczne związki
owszem, jeżeli się nie mylę, pochodne cyjanków
pewnie w sklepie nie karmiono ich zbyt obficie
pewnie wogóle nie dokarmiano, traktowano jako "odmulacze" :evil:
zgadzam sie z poprzedniczka - pewnie po zmianie miejsca pobytu sie zestresowaly, miejmy nadzieje, że im to przejdzie

<<<Kelin>>
05-21-2005, 18:37
Witam
Pżyjżałem im sie uważniej i zobaczyłem że jak siedzą na korzeniu to przybierają jego barwe a jak na roślinie to są zielone a jak na podłożu które jest białe to robią sie prawie przeźroczyste.Aha i czym radzicie mi je karmić :?: :?:

Aktinidia
05-21-2005, 19:36
Dla krewetek filtrujacych polecam mrożony cyklop - mały kawałeczek rozmrażam trzymając go w palcach u wylotu wody z filtra, co roznosi pokarm po całym akwa.
Podobnie można podawać inne bardzo rozdrobnione pokarmy.
Bardzo ciekawe rzeczy będą się dzieły, gdy umieścisz na szybie kilka cm nad podłożem tabletkę poarmową :D