PDA

Zobacz pełną wersję : odbłyśniki

mikit
04-15-2004, 19:39
jak w temacie. które lepsze arcadia, jbl, juvel (co jak co najtańszy). a do tego pytanko (chyba nikt wczesniej o tym nie pisał :lol: ): widział ktoś filmiki o ratownictwie medycznym, były tam takie fajne dosyć sporych rozmiarów folie którymi przykrywa się poszkodowanych w wypadkach, folie te chronią przed wyziębieniem lub przegrzaniem (z jednej strony złota, z drugiej srebrna (ta strona powinna dosyć dobrze odbijać światło). co wy na to.

--------------------------------------------------------------------------------------
live is brutal and full of zasadzkas

Lord Paszka
04-15-2004, 19:50
jak w temacie. które lepsze arcadia, jbl, juvel (co jak co najtańszy). a do tego pytanko (chyba nikt wczesniej o tym nie pisał :lol: ): widział ktoś filmiki o ratownictwie medycznym, były tam takie fajne dosyć sporych rozmiarów folie którymi przykrywa się poszkodowanych w wypadkach, folie te chronią przed wyziębieniem lub przegrzaniem (z jednej strony złota, z drugiej srebrna (ta strona powinna dosyć dobrze odbijać światło). co wy na to.

Czemu nie, jeżeli nie szkoda Tobie takiej folii i nie znajdujesz dla niej lepszego wykorzystania to spokojnie można ją użyć. Odłyśniki możesz zrobić z cienkiej blachy aluminiowej lub z rury PCV o odpowiedniej średnicy przeciętej na pół. Folię możesz przykleić np. silikonem akwarystycznym.

DarekZ
04-16-2004, 12:40
Dobrym rozwiązaniem jest dostępna w każdym markiecie budowlanym taśma samoprzylepna aluminiowa. Rolka ma chyba 50 m i szerokość kilku cm można śmiało wykleić sobie pokrywę jak się chce, kosztuje od 9-30 zł.
Pozdrawiam

mikit
05-25-2004, 11:35
a jak robić odbłyśniki z rury pcv to jaka średnica będzie najlepsza???

Lord Paszka
05-25-2004, 11:52
a jak robić odbłyśniki z rury pcv to jaka średnica będzie najlepsza???

Rura nie powinna mieć mniejszej średnicy niż 8 cm. Rozcięta na pół i wyklejona czymś co będzie dobrze odbijało światło będzie dobrze spełniała swoją rolę.

mikit
05-25-2004, 12:02
big thx za piorunową odpowiedź!!!:):)

pyszczak0
05-26-2004, 11:39
WITAM DAJ SE Z TYM SPOKÓJ kolego ja mam jeden odblyśnik JUWELA DRUGI CHCIAŁEM KUPIC inny ale nie dostałem w sklepach kiedyś tutaj wyczytałem że ktoś zrobil sobie z paskow lustra wiec za trzy paski lustra 7,5i4 cm szer a dl.87 cm. zaplacilem 7 zl klej w sklepie z farbami4zl a w sklepie akwarystycznym 7 zł wyjołem świetlowke poukładałem paski (boczne pod skosem) podkleilem w paru miejscach dosyc grubo i po ok poł godzinie od rozpoczęcia pracy załozyłem na akwarium . CZŁOWIEKU niema porownania z JUWELEM dużo lepiej odbija i co jeszcze grzeje wode w akwarium musiałem zmniejszyć temp. na grzałce
WIEC DO ROBOTY pozdrawiam

pyszczak0
05-26-2004, 11:49
JAK CO TO SLUZĘ POMOCĄ moje GG 1728769

mikit
05-28-2004, 12:26
JAK CO TO SLUZĘ POMOCĄ moje GG 1728769

haha na GG nie mogę cię zastać. możesz dać foty swoich odbłyśników z luster, ja i inni forumowicze chętnie je obejrzymy. w szczególności ja bo chyba się zdecyduje na lustro ale będzie mnie to słono kosztować.

pyszczak0
05-31-2004, 11:28
ZDIĘĆ NIEMAM bo niemam sprzętu foto a koszta to nie więcej jak 15 zł
POWODZENIA

mikit
05-31-2004, 13:55
problem jest taki: u mnie w mieście można dostać lustro tylko 4mm grubości więc finalny odbłyśnik będzie trochi ciężki (planowałem lustro grubości 2mm ale nie ma). do tego koszt lustra to 100zł za 1 m2, a mi potrzeba długość odbłyśnika 149-150cm bo taka długość świetlówki, do tego każdy niech ma 7cm szerokości to już wychodzi 150x42 za wszystkie 3 odbłyśniki, czyli jak dobrze myślę to prawie 1 m2 czyli 100zł :shock: a to już koszt. ale puki co to kombinuje :D

XAC
05-31-2004, 14:02
Mikit to pokombinuj z rurą pcv i folią. A najpierw pójdź do sklepu spytaj o firmowe na ten rozmiar, ach te ceny...

mikit
05-31-2004, 18:01
o firmowych mogę zapomnieć bo w moim mieście nie mają takich rzeczy a poza tym cena tych firmowych jest zabójcza (za 60cm 24zł to za 150cm bóg wie ile będą chcieli i czy wogóle produkują) arura pcv to koszt 40zł do tego folia w sklepie z tapetami 19zł za metr. jak na razie obstaje przy lustrze i coś kombinuje. jak zrobię to dam zanać jakie koszty i może fotke.

cyd
05-31-2004, 18:03
jeśli chesz coś lekkiego to w w castoramie widziałem "pcv lustro" cienkie jak pcv a jedna strona jak lustro. Leciutkie, elastyczne i odbija jak lustro . niestety ceny niepamiętam.

mikit
05-31-2004, 18:08
szkoda tylko że najbliższą castorame mam dopiero w warszawie. ale jak przypomnisz sobie cenę to napisz może inni skorzystają. a i możesz podać dokładnie gdzie ta castorama bo jak w wawie to może niedługo będę to wstąpie.

XAC
06-01-2004, 06:45
Lustra z PCV są drogie. U mnie odbłyski "no name" 30zł za 60cm a Juvel 50zł za 120. A rurę chyba podałeś za 3 sztuki?

mikit
06-01-2004, 11:50
A rurę chyba podałeś za 3 sztuki?

jeżeli ci chodzi o rurę pcv to właśnie mój ojciec ostatnio potrzebował kupić pare metrów i przy okazji miał kupic mi ale tego nie uczynił bo powiedział że rura 4m, 8cm średnicy kosztowała ok. 40zł. a z tych 4m wyszły by 4 odbłyśniki i trochę zostanie ale do tych 40zł dołożyć 19zł za 1m/50cm okleiny srebrnej a trzeba 1,5m to już koszty.

pyszczak0
06-03-2004, 10:22
chciałbym nadmienić że niemusisz kupować metrow kwadratowych tylko z odpadków nadających sie powycinaja CI paski jakie CI pasują . inaczej się ceni całe arkusze a inaczej odpady 7 cm. . I NIE MUSISZ ROBIĆ WSZYSTKICH ODBŁYŚNIKOW NA RAZ JEŻELI NIE BĘDA MIELI TYLE SCINKOW LUSTRA. LUB zajdz do kilku szklarzy i skompletuj . CHCIAŁBYM nadmienić że odbłyśniki z lustra sa o wiele wydajniejsze od jJUWELA mowie to na podstawie swojego doświadczenia bo mam takie i takie.
POZDRAWIAM I DZIALAJ OSTRO

mikit
06-03-2004, 11:44
pyszczak0 właśnie zrobiłem tak jak mówisz i efekt jest taki że: 6 odbłyśników o wym. 150x7 kosztowałoby mnie 82zł :( . ale szklarz zaproponował mi że dowie się czy mają ścinki tam skąd zamawia lustra i jeżeli tak to będę miał odbłyśniki za ok. połowę ceny :D !!! już prawdopodobnie niedługo pochwalę się efektami moich starań :D

Koleszek
06-22-2004, 21:04
W sklepach dla plastyków można kupić samoprzylepne holograficzne folie odblaskowe. I niedrogie! ODBŁYŚNIKI Z NICH TO MIODZIO. Polecam!

mikit
06-22-2004, 21:20
wiesz w moim zacofanym mieście nie ma takich sklepów. ale już sobie poradziłem i z lustra posklejałem

pyszczak0
06-27-2004, 11:55
A PO CO CI metry kw. lustra u szklarza kup paski z końcowek za doslownieod 2 do 5 zł za pasek
POZDRAWIAM

guruking
06-27-2004, 19:05
ma ktos zdjecie jaki efekt daja te lustrzane odbłyśniki?? :D

mikit
06-27-2004, 20:32
ma ktos zdjecie jaki efekt daja te lustrzane odbłyśniki?? :D

nie wiem czy mi się uda cyknąć fotki bo nie mam cyfraka ale jak tylko pożyczę od kumpla to pokarzę jak wyglądaja moje i jaki jest efekt. więc może we wtorek już będą.

guruking
06-27-2004, 21:05
nie wiem czy mi się uda cyknąć fotki bo nie mam cyfraka ale jak tylko pożyczę od kumpla to pokarzę jak wyglądaja moje i jaki jest efekt. więc może we wtorek już będą.
jak juz bedziesz robil foto "efektu" to zrob kilka fotek tego calego "odblysnika" tak zeby na podstawie tego mozna go zrobic samemu. (zrob foto mocowania itp.) :D
hehe zrob foto WSZYSTKIEGO :D

Pozdrawiam

mikit
06-27-2004, 22:58
jeżeli chodzi o fotki to będę chyba robił już gotowej pokrywy z odbłyśnikami bo niestety ale prawdopodobnie wcześniej nie załatwię aparatu (a roślinki światełka wymagają). a mocowanie będzie na klej do luster soudal (na taki sam kleiłem odbłyśniki). ale fotek postaram się zrobić jak najwięcej by jak najlepiej pokazać jak to wygląda. niestety fotek ze sposobu sklejania nie mam bo nie miałem cyfraka, ale jak umieszczę foty to zrobię opis co i jak.

guruking
06-27-2004, 23:56
jesli mozna prosic to postaraj sie zrobic fotki na łączeniach poszczególnych "pasków" luster :D byly jakos szlifowane pod odpowiednim kątem?

heheh ale aj wymagajacy jestem :shock: :roll:

Pozdrawiam

mikit
06-28-2004, 18:30
i tu jest pies pogrzebany :evil: :evil: :evil: . mam problem bo nie mam skąd cyfraka pożyczyć :cry: :cry: :cry: a pokrywę robić trzeba. co do luster to były cięte jak idzie nie były szlifowane pod żadnym kątem. kleiłem w taki sposób jak akwa się klei czyli na węższy pasek dałem po obu stronach klej i do tego docisnąłem szersze paski pod kątem jaki sobie sam dopasowałem. jak tylko cyfraka wyciągnę od kogoś to OBIECUJĘ że dam foty.

markus
06-30-2004, 07:36
Widziałem w sklepach spray imitującu "kolor" CHROM - może to jest sposób na pokrycie wew. strony rur PCV (domowej roboty odbłyśniki). Czy ktoś testował jakość i żywotność tego patentu?? (ewentualne matowienie lakieru-nie chodzi o zachodzenie kamieniem, zakładam że oświetlenie jest osłonięte od lustra wody)
Ze światłem jest jak ze słońcem tego lata: niby jest ale jakoś za mało !
Pozdrawia - Markus[/url]

mikit
06-30-2004, 10:43
odradzam stos. tego spreya. malowałem nim powierzchnie metalowe które były chropowate i te gładkie i pokrywa ładnie i ładnie odbija światło pod warunkiem że nikt tego nie dotknie bo później zostaje szary matowy kolor a ręce są też koloru szarego. być może najnowsze aerozole są inne ja stos. jakiś czas temu i to są moje spostrzeżenia. a rura pcv jest poza tym śliska. chyba że przed zastosowaniem zmatować ale to IMHO nic nie da. ale jak ktoś chce to niech próbuje.