PDA

Zobacz pełną wersję : 112l

trevelyan
04-15-2004, 18:48
Mam pytanie.Jaka obsde rybek proponujecie do akwa 112l?Myslalem nad jakimis skalarkami a wy co proponujecie?

mezio
04-15-2004, 20:08
Proponuje Ci 3 pielegniczki kakadu( samiec, dwie samice), 4 otosy i 15 neonków lub jakiś podobnych. Do tego dużo roślin i korzeni :!:

Lord Paszka
04-15-2004, 20:11
Mam pytanie.Jaka obsde rybek proponujecie do akwa 112l?Myslalem nad jakimis skalarkami a wy co proponujecie?

Niestety ale Twoje akwarium jest za niskie (chyba, że jest niewymiarowe). Prawdopodobnie ma jednak wymiary 80x40x35 (profilowane). Skalary to dość wysokie rybki i mogą czuć się dyskomfortowo. Może zastanów się nad czymś innym. Masz spore pole do popisu. Zastanów się nad rybami nie przekraczającymi 8cm i podaj swoje typy. Może z tego co wybierzesz da radę dobrać jakąś ładną obsadę.

A jak podobają się Tobie świeciki kongolańskie ??? 8 szt. będzie się dobrze czuło. Jeśli nie ... to może błyszczyki parańskie ...

DaroS
04-15-2004, 20:33
Lordzie pewnie standardowe-prostokątne ,bo profilowane nie miałoby pewnie 112l przy tych wymiarach.

Ja mam w takim kąsacze i jestem V.Happy.

Lord Paszka
04-15-2004, 20:46
Lordzie pewnie standardowe-prostokątne ,bo profilowane nie miałoby pewnie 112l przy tych wymiarach.

Przy profilowanych również podają taką pojemność (niestety). Właśnie takie akwarium z profilowaną szybą (szerokość w na krawędziach 30cm a po środku 35cm) posiadam i kupiłem właśnie jako 112l. Rzeczywista pojemność to jakieś 90l.

DaroS
04-15-2004, 21:44
To się nazywa nasza rzeczywistość.
Właściwie to mała rozbieżność 112,a 90 :)

trevelyan
04-15-2004, 21:53
Mam wlasnie takie profilowane Aquael czy jakos tak:)Wlasnie takie wymiary 80x40x35, chocia zpojde do sklepu i zmierze przy nich:)TO co proponujecie?Moze dacie jakies linki do tych rybek bo kompletnie ich nie znam:)

Ted
04-16-2004, 05:31
Witam,gdzieś widziałem muszlowce właśnie w takim akwarium i naprawdę było to extra zrobione.
pozdrawiam Ted

pynia
04-16-2004, 06:33
Jeżeli nie masz żadnego pomysłu na obsadę, to:
:arrow: pooglądaj sobie rybki w sklepie, pochodź po stronach akwarystycznych i wybierz podstawową, ulubioną rybkę
:arrow: następnie poczytaj o biotopie, w jakim ta rybka żyje i dobierz do niej obsadę. Nie musi być to koniecznie ten sam biotop, ważne, żeby rybki tolerowały te same warunki.
:arrow: pamiętaj, że większość rybek żyje w stadach, więc musisz mieć conajmniej 5-8 sztuk jednego gatunku (niektórych nawet więcej)
:arrow: nie zapomnij o obsłudze sanitarnej :wink:
:arrow: policz, ile rybek zaplanowałeś mieć i wywal połowę :lol: (to żart, ale w pierwszej chwili, to chciałoby się mieć 3x więcej rybek, niż pomieści akwarium i ciężko potem z któregoś gatunku zrezygnować)
:arrow: z propozycją obsady wróć na forum i wtedy pomożemy wybrać najlepszą obsadę.

Popatrz na moją sygnaturkę: starałam się wszystkie rybki dobrać z Ameryki Południowej. Gdybym miała większe akwarium, dorzuciłabym jeszcze 1 parkę ramirez, neony czerwone, kilka żałobniczek, bystrzyków czerwonych (podobne do żałobniczek, tylko mniejsze), bystrzyków Pereza lub ozdobnych.
Ale wybór należy do Ciebie! Powodzenia :D

trevelyan
04-17-2004, 09:40
Chcialbym miec skalary co wy na to?Narazie plywaja tam 2 gurami

Stryjek
04-17-2004, 12:01
Ja polecam razbory klinowe 12-15 sztuk do tego para pielęgniczki ramireza a na spód kilka kirysków. Do tego sporao roślin i korzeni. Na pewno będzie super się prezentowało :D