Zobacz pełną wersję : Karmienie nenów innesa
Witam,
Jak w temacie, jakim żywym pokarmem najlepiej karmić? Wyczytałem m.in. na tym forum, że ochotką, ale czy inne żywe pokarmy (np. dafnia) też wchodzą w grę? I generalnie jaki pokarm żywy byłby najbardziej bezpieczny, żeby nie przywlec żadnej choroby do akwarium?
Moje neonki ochotki nie dadza rady zjesc, jedynie z mrozonki powybieraja jakies odlamki z podloza. Za to swietnie daja sobie rade z zywymi larwami wodzienia, z mniejszymi pokarmami zapewne takze sobie swietnie poradza (dafnia itp). Porad na forum i w internecie znajdziesz mnostwo, ale czytajac je staraj sie zachowac zdrowy rozsadek; zywy pokarm zawsze jest dla ryb lepszy od suchych platkow, ale o niebezpieczenstwach zwiazanych z miejscem odlowu robali warto wiedziec.
Jak miałem kiedyś neonki to z takich robaków to jadły to co dawałem: mrożone i czasem żywe ochotki, wodzenie i suszoną dafnię
moje neonki nie mają problemów ze zjadaniem żywego rurecznika, wodzienia jakoś nie chce sie im łapać :wink:
[quote="ŁukaszM"]
jakim żywym pokarmem najlepiej karmić? Wyczytałem m.in. na tym forum, że ochotką
To lepiej jeszcze wyczytaj coś o ochotce-użyj opcji szukaj.Według wielu forumowiczów ochotka nie jest bezpiecznym pokarmem.Ja polecam artemię dafnię i larwy komara.Poszukaj na forum o żywym pokarmie,jest tego mnóstwo.Pozdrawiam. :wink:
Moje neony dostają artemie, czarnego komara, wodzenia, dafnie, oraz mrożonki rurecznik i ochotka. Wogule zjedzą wszystko co się im poda, ciągle głodne chcą więcej i więcej. :D
Mrożona ochotka, bardzo lubią także larwy solowca i komara. Mozesz też coś sam przygotować, pokarm nie musi być w końcu TYLKO żywy(a np. mięso drobiowe pokrojone bardzo drobno)
Ja to raz na jakieś 3 miesiace daję swoim neonkom żółtko jajaka na twardo ugotowanego,drobno posiekanego :!:
moje neonki wsuwają co się da. Płatki daje regularnie i na zmianę mrożoną dafnię i żywego wodzienia. Acha, nie dziw się że mogą Ci wodzienia nie wsuwać bo małe neonki mają z tym problem. Jak podrosną to wymyślą sposób na wsuwanie partiami go a potem to już na raz :)
spinacz_nyc
06-24-2005, 21:14
Moje neonki ochotki nie dadza rady zjesc, jedynie z mrozonki powybieraja jakies odlamki z podloza.
jak to nie moje wsuwaja mrozona ochotke az milo, tak samo rurecznik, lapia sie za sztuki dluzsze od nich ( co zajmuje im z 15 sek na polkniecie)
i platki regularnie w malych ilosciach
imported_M_Lo
06-26-2005, 19:21
U mnie neony czerwone wsuwają także szpinak (mrożony , rozdrobniony). A wydawało mi sie że to rybki drapieżne...