PDA

Zobacz pełną wersję : Akwarium 45l-jakie ryby?

Monika M.
04-15-2004, 14:55
Obliczyłam, że na szafce zmieścimi się akwarium o pojemności 45l. Mam do Was pytanie:
Jakie i w jakiej ilości ryby nadają się do takiego akwarium?
W takim akwarium mogą mieszkać jakieś Danio?
Poradźcie początkującej akwarysce :)

Klayman
04-15-2004, 15:22
45 litrow nie jest az takim malym. Wiem, ze czasami pisza tu o 'wannach' 500 litrowych ale ...

Na pewno jesli jestes poczatkujaca akwarystka chcesz rybki proste w hodowli a zarazem atrakcyjne wizulanie. Co do prostych w hodowli to rzecz prosta :wink: /dosc duzo prostych/ i bez problemowa /choc co do niektorych gatunkow sa podzielone zdanie/. Jesli chodzi o atrakcyjnosc wizulana rybki to zaczynaja sie schody. Mnie osobiscie bardzo podoba sie grupa ryb Gobiidae czyli babkowate. Jesli chcialabys zobaczyc sa w mojej galerii zdjecia. Od razu mowie, ze jest malo zwolennikow tego gatunku /na forum 2-3 osoby procz mnie :wink:/

Akwarium to nie tylko rybki. Na poczatek zastanowilbym sie nad wyborem biotopu. Np Tanganika moze byc takze dla poczatkujacych a akwaria z Brevisami sa na prawde ladne i nie nastreczajace wiekszych klopotow.

Wymienilas danio wiec raczej interesuje Ciebie akwarium ogolne z zielonymi roslinkami itp itd.

Na dno umiescilbym miekki jasny zwirek o gramaturze 1 mm. Przy takim podlozu moglabys 'zainstalowac' kiryski. Proponuje male gatunki takie jak panda czy 'pigmejki' Corydoras Pygmeous - w sumie 5-6 sztuk /chyba tak brzmi jego lacisnska nazwa/ plus jakies zbrojniki. Dla poczatkujacych zwykle Ancistrusy /2 sztuki/ wystarcza chociaz moim zdaniem do takiego akwarium troszke duze rosna. Dla zbrojnikow konieczny bedzie korzen jako zrodlo pokarmow oraz krykowki lub jakis kokos. Preparacja korzeni i kokosow szeroko omowiona na forum. Strefa srodkowa: Proponuje male zyworodki /gupiki - 1 parke/ oraz ladnie wygladajace i dosc zwawe kardynalki - 8 sztuk /niby temperatura wody przy nich nie powinna przekraczac 22 stopni lecz 24 takze nie bedzie dla nich zlym rozwiazaniem/. Do tego moze jakies malenkie bystrzyki /ok 5-6 sztuk/ dostepne w zoologicznych od koloru do wyboru. Z wiekszoscia gatunkow nie maja problemow nawet poczatkujacy. Na powierzchnie jesli tak bardzo chcesz to danio. Jednak rybki te podczas tarla dosc powaznie potrafia sie uszkadzac /zdazaja sie przypadki powaznych uszkodzen pletw i ciala/. Polecalbym jednak niewielkie szupienczyki np Dagetta w liczbie 1 samiec 3 samiczki.

Roslinki: Nurzance na tyl, przed nimi kryptokoryny /dosc sporo gatunkow dostepnych na rybku/, moczarka kanadyjska, rogatek, kabomba /tu moga byc problemy z powodu zbyt malego swiatla w standartowych pokrywach/ oraz anubiasy /mozna je posadzic na korzeniach lub kokosach za pomoca nitki/.

Nawozenie: Podstawowe czyli polecam /z osobistego doswiadczenia/ FerroAcitv i AquaPlant /lub AquaPlant B pozbawiony fosforanow i azotanow/ i jesli chcesz troszke kaplikowac sobie zycie jakas malenka instalacje CO2 /ktora nie bedzie miala i tak sensu przy podstawowym swietle ze standartowej pokrywy/. Prosta instalacja CO2 - ok 20 zl na miesiac plus nawozy 8 zl na miesiac.

Na koniec kilka kamyczkow /mozna je wziasc z morza lub czystego strumienia, w domu wygotowac kilka razy zmieniajac wode i do akwarium/

eremenik.
04-15-2004, 15:55
Mysle ze powinna trzymac jakies stadne ryki bo to ma byc chyba akwarium towarzyskie mozesz kupic kilka neonkow, danio, kirykow, parke mieczykow lub molinezji i no glonojada:)

Czop
04-15-2004, 17:10
A moze zdecydujesz się na rybki krajowe? do 45l będą pasować: 5 słonecznic, 3 różanki, kiełbik lub koza (bardzo fajna rybka) oraz parka cierników.

shuw4r
04-15-2004, 20:27
Tyle, ze o cierniki teraz ciezko, ja juz dawno ich nie widzialem. Za to cierniczki sie rozmnozyly na potege-tyle ze sa o wiele brzydsze od ciernikow.