PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego moja woda mętnieje

schris
04-15-2004, 09:36
[quote="Krzysiek"]Witam.

Witam Mam pewne pytanie!
Otóż posiadam akwarium 60 litr. caly osprzet taki jaki byc powinien i po wymianie wody w akwarium - staje sie ona po 6 dniach mętna.Stosowane przezemnie preparaty uzdatniające to TETRA oraz TROPICAL.Nie wiem czy mozna tego stosowac jednoczesnie?
Rybki to głównie molinezja, mieczyk, neon.
Czy moge dostac na to porade jak takie zmetnienie usunac aby byla klarowna woda ewentualnie co powinienem zmienic lub dodac do akwarium.Czy ma na to wplyw równiez wielkosc zwirku(mam kamyki o sporych rozmiarach srednica okolo 10-20mm).
Czekam na jakies porady
Wielkie dziki tym którzy postaraj sie cos napisac
:roll:
Aha jak dokładnie mam karmic te rybki bo malo to moze wiele znaczyc -czy tylk o minimalnie im podawac a moze kilka razy dziennie?

Aleksandra
04-15-2004, 09:44
jakie to zmętnienie? Może masz korzenie, które barwią wodę? Albo glony? Napisz więcej.

Aleksandra
04-15-2004, 09:48
Rybki powinno się karmić tak, aby zjadły wszystko w przeciągu od 2 do 5 minut. Lepiej podzielić porcję dzienną na dwa, trzy razy. Nie zjedzony pokarm rozkłada się w wodzie, co jest bardzo nie wskazane.

XAC
04-15-2004, 10:03
Jak duże akwa, ile wymieniasz wody, jaki filtr i jak go czyścisz. napisz albo poczytaj temat Wszystko od początku.

Rav_Lublin
04-15-2004, 10:09
woda metnieje poniewaz masz zakwit pierwotniakow. Musisz cierpliwie poczekac az woda "dojrzeje" i wytworzy sie odpowiednia flora bakteryjna, bakterie nitryfikacyjne itd.. Nie wymieniaj calej wody tylko regularnie podmieniaj czesc, np. 15% co tydzien. Odmulaj regularnie dno i nie przekarmiaj ryb to nie powinienes miec problemu z brudna i szkodliwa woda dla rybek. zasadz duzo roslinek, ktore tez wykorzystuja szkodliwe substancje m.in. azotany do wzrostu i reguluja cykl azotowy.

Lord Paszka
04-15-2004, 10:17
Witam.

Witam Mam pewne pytanie!
Otóż posiadam akwarium 60 litr. caly osprzet taki jaki byc powinien i po wymianie wody w akwarium - staje sie ona po 6 dniach mętna.

Wystarczyło poszukać na naszym forum

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1389

Preparaty w tym momencie na wiele się nie zdadzą. Poczytaj i postaraj się zdiagnozować co źle robisz.

Q
04-15-2004, 13:13
Proponuje zapodac jakis biostarter np. Sera Nitrivec. Przy swiezym akwa jest to bardziej niz niezbedne. Czekac na rozwoj bakterii nitryfikacyjnych mozna czekac od tygodnia po miesiac.

Powinno potem byc spoko

schris
04-15-2004, 17:32
jakie to zmętnienie? Może masz korzenie, które barwią wodę? Albo glony? Napisz więcej.

Niestety nie mam zadnych korzeni w wodzie tylko jeden zameczek .
Roslin jest troche wiec nie wiem co moze byc przyczyna.
Z tetry stosuje Aqua safe oraz Eazy balance i tetra Vital.
Pozatym przy zakladanie akwa dodaje bactozym oraz nitrate minus

schris
04-15-2004, 17:35
[quote="Duch"]Aleksandra
akwarysta

Wysłany: Czw Kwi 15, 2004 10:56 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Zalezy mi na szybkim zarybianiu wiec stosujac bactozym wpuszczam rybki po 30godzinach .
Woda metnieje po calej jej wymianie po jej czesciowej podmianie nie jest duzo lepiej .
jest czystsztylko przez kilka dni
Glonów za bardzo nie widac wiec mysle ze jest z nimi w porzadku

schris
04-15-2004, 17:37
Proponuje zapodac jakis biostarter np. Sera Nitrivec. Przy swiezym akwa jest to bardziej niz niezbedne. Czekac na rozwoj bakterii nitryfikacyjnych mozna czekac od tygodnia po miesiac.

Powinno potem byc spoko

Stosuje sera nitrivec oraz bactozym do szybkiego rozwoju niezbednych glonów :(

Michał J
04-15-2004, 18:22
A może ten zameczek jest jakiś "lewy" :?: Masz muszle :?:

dziadekk
04-15-2004, 19:23
Stosuje sera nitrivec oraz bactozym do szybkiego rozwoju niezbednych glonów :(
Mam nadzieję, że chodziło Ci o bakterie :wink: :1: :1: :1: :1: :1:

DaroS
04-15-2004, 20:40
I jeszcze nie mów ,że wymieniasz całą wodę i płuczesz filtry pod kranem?

A obsada to mam rozumieć ,że podałeś w skrócie, czy masz po jednej sztuce w tym neonka?

schris
04-15-2004, 20:57
I jeszcze nie mów ,że wymieniasz całą wodę i płuczesz filtry pod kranem?

Rybek mam okolo 30 wiec podalem w skrócie.
A o metnienie to chodzi po calkowitej wymianie wody i czyszczeniu filtrów kamieni itp.Co do zamku to chyba jest spoko.

A obsada to mam rozumieć ,że podałeś w skrócie, czy masz po jednej sztuce w tym neonka?

DaroS
04-15-2004, 21:42
Z jednej strony lejesz pożywkę dla "dobrych bakterii,a z drugiej nie dajesz
im szans się namnożyć ,bo nagminnie je wypłukujesz z akwa.
Filtr delikatnie przepłukuj w wodzie z akwa, bo w kranówie je wybijasz.
Nie wymieniaj całej wody z akwa ,karm delikatnie i nie płukaj żwiru(przez
pierwszy okres) i po tygodniu,dwóch powinno być dobrze.

schris
04-16-2004, 17:51
Z jednej strony lejesz pożywkę dla "dobrych bakterii,a z drugiej nie dajesz
im szans się namnożyć ,bo nagminnie je wypłukujesz z akwa.
Filtr delikatnie przepłukuj w wodzie z akwa, bo w kranówie je wybijasz.
Nie wymieniaj całej wody z akwa ,karm delikatnie i nie płukaj żwiru(przez
pierwszy okres) i po tygodniu,dwóch powinno być dobrze.
Dzieki
Zastosuje sie do rady oraz poprzednich porad
Mam nadzieje ze to pomoze jak cos to bede pisal dalej.
Ps Dzieki wszystkim za udzielenie porad.
:D

FanTomas
04-19-2004, 07:25
Inna przyczyna moze byc zmetnienie mechaniczne, czyli pył ze zwirku, albo z tego "zameczku". Jezeli tak, to nie boj sie, to przejdzie [opadnie] i bedzie ok, albo stosuj Cristal Tropicala. Pozdrawiam All

Andrzej_P
04-19-2004, 08:26
tez miałem podobny problem z zmętnieniem wody, gdzies przeczytałem zeby co 1 lub 2 dni przepłukac wkład filtru, sciągłem z akwarium troche wody i w tej wodzie go przepłukałem, rano juz był "kryształ" :)

Katasia
11-05-2011, 10:45
Witam.. mam ten sam problem i walcze z nim od miesiaca. mam 60l a w nim : 3 kirysniki,5kiryskow (roznych), parke barwniakow,2 bocje pregowane,2 dlugonosy,piskorek,2 sumy batrachus,2 zbrojniki bo jeden znikl!filtr,grzalka,kamien a'la jaskinia,ozdoba praktyczna (ceramiczna) i jedna roslinka pokryta glonami.. probowalam juz chyba wszystkiego i nic!! nie jestem pewna czy nie jest to wina filtra - musze go czyscic codziennie!!!bo zapchany nie napowietrza! gggg! czy ma ktos jakis dobry pomysl?? zal mi moich rybuniek.... juz mi brak pomyslow jak sie z tym uporac... aaa,przeczytalam chyba wszystkie posty o metnej wodzie,kilku wskazowek uzylam a woda coraz metniejsza... :( prosze, POMOCY!

kfabisiak1
11-05-2011, 19:57
Katasia,
Miej litość nad tymi rybkami. Jeżeli żal Ci Twoich rybuniek, to oddaj je wszystkie oprócz kirysków, albo kup im większe akwarium takie ok. 1000 litrów. Przeczytałaś chyba wszystkie posty o mętnej wodzie, a nie przeczytałaś ani jednego o minimalnych wymaganiach rybek, które zakupiłaś. Takich rybek nie można trzymać w 60 litrowym zbiorniku, bo skarłowacieją, ich organy wewnętrzne nie rozwiną się prawidłowo. Padną Ci od nadmiaru związków azotowych w akwarium. Do tego niemal wszystkie potrzebują dość gęstej roślinności, kryjówek, a Ty piszesz o JEDNEJ roślince.

Kiryśnik – dorasta do ok. 20 cm długości, akwarium minimum to 200 litrów.
Barwniaki – dorastają do 7-9 cm długości, akwarium minimum to ok. 80 litrów.
Bocja pręgowana – dorasta do ok. 10 cm, akwarium minimum 100 litrów.
Długonos - dorasta do ok. 35 cm długości, akwarium minimum 200 litrów.
Piskorek – dorasta do 12 cm długości, akwarium minimum 100 litrów.
Clarias batrachus – dorasta do 50 cm długości, akwarium minimum do 300-400 litrów.
Zbrojnik niebieski – dorasta do 15 cm długości, akwarium minimum 100 litrów.

Poczytaj tematy takie jak:
Zakładanie akwarium. Cykl azotowy. Zarybianie akwarium. Wymagania poszczególnych gatunków ryb, które chcesz hodować. Po takiej lekturze jeszcze raz podejdź do założenia Swojego akwarium. Inaczej będziesz miała same kłopoty a to tylko zniechęci Cię do akwarystyki.

Katasia
11-06-2011, 11:09
Kfabisiak1
wlasnie mam litosc.roslinek bylo duzo wiecej ale z powodu glonow wyrzucilam bo wygladaly tragicznie-zero zieleni tylko glony.. sumiki (plamek i kropek) gdy urosna maja zapewnione fajne akwa. reszta jest jeszcze mala. poza tym 5 kiryskow na 60 l? troche malo rybek.... i pytalam o filtr...rybki sa szczesliwe poki co. i tak ,zamierzam zakupic wieksze akwarium.to jest moje pierwsze. woda byla juz krysztalowa i wlasnie nie wiem co sie stalo.myslalam ze za duzo karmie wiec ograniczylam..dalej to samo.glupi filtr chyba nie daje rady....

kfabisiak1
11-06-2011, 18:13
Katasia,
1. Żeby Twoje rybki urosły i były zdrowe, potrzebują od wieku szczenięcego już odpowiednio dużego zbiornika. Inaczej tak jak pisałem poprzednio skarłowacieją i przeniesione za późno do większych zbiorników, już nie urosną. To, co masz teraz w zbiorniku, to są jeszcze rybie dzieci, a one potrzebują szczególnie jak najlepszych warunków w akwarium, jak najlepszej najbardziej jak się tyko da urozmaiconej diety. Jeżeli im teraz tego nie zapewnisz, to odbije się to na ich przyszłym zdrowiu a może i życiu.
2. Plaga glonów, którą miałaś, najprawdopodobniej spowodowana była zbytnim stężeniem związków azotowych, na co wpłynęło nie tylko nadmierne karmienie, ale zbyt dużą ilością rybek.
3. Mętna woda w akwarium, moim zdaniem to też nadmierne stężenie związków azotowych oraz brak roślinności, za dużo ryb, co równa się niedojrzałe akwarium. Oczywiście można tu zrzucić winę na filtr, ale dla mnie to jest ostatnia rzecz, w której szukałbym przyczyny. Obawiam się, że filtr dlatego nie daje rady, bo jest przystosowany do odpowiedniego litrażu i odpowiedniej obsady w danym litrażu.

Rybki zawsze wyglądają, w naszym mniemaniu, na szczęśliwe, dopóki ruszają płetwami, przemieszczają się w zbiorniku i pobierają pokarm. Jak przestają wyglądać na szczęśliwe, to oznacza, że jest już z nimi bardzo źle i często kończy się śmiercią, bo jest już za późno na jakiekolwiek leczenie.

Nie przestanę namawiać Ciebie na oddanie rybek oprócz kirysków. Jak już zbiornik się stabilizuje i będzie wszystko porządku, będziesz mogła dołożyć, kolejne rybki, ale nie wszystkie na raz, bo znowu zniszczy się równowagę biologiczną w akwarium i znowu będą problemy. Teraz jedyne co możesz robić to często podmieniać wodę co 2-3 dni tak ok. 30-40%, jak najszybciej kupić sporo roślin, łatwych w uprawie i dość szybko rosnących, nurzaniec, rogatek sztywny, kabomba. Czyścić filtr przy każdej podmianie w wodzie spuszczonej z akwarium. Jeszcze bardziej ogranicz ilości pokarmu, jeden dzień w tygodniu całkowita głodówka.

Katasia
11-07-2011, 08:49
dolozylam wczoraj stary filtr (sa 2) i widac wyrazna roznice. dzis kupie konkretny zeby sobie z tym litrazem poradzil :) roslinki tez. mysle ze problem rozwiazany :) akwa chyba dojrzalo bo mam je od konca lipca :P wode podmieniam wlasnie tak jak piszesz ale filtr musialam czyscic czasem i 2 razy na dzien!! dam znac co i jak gdy nowy filterek bedzie juz dzialal. pozdrawiam ;)

kfabisiak1
11-07-2011, 12:16
trzymam kciuki

Katasia
11-07-2011, 20:28
filtr dziala bombowo :) i rybunie nabraly kolorkow i sa pelne zycia :) tj.wczesniej tez byly ale teraz to istne szalenstwo . Yeiiii :D

kfabisiak1
11-07-2011, 20:39
Jeden dzień to za mało, żeby się cieszyć. Napisz gdzieś za tydzień, że to podziałało.

Katasia
11-07-2011, 21:01
roznice widac juz po kilku dobrych godzinach. woda wyrazniej czystsza! nie chce zapeszac ale meczylam sie z nia od miesiaca wiec jestem pelna nadzieji. martwi mnie tylko oko barwniaka..po walce na smierc i zycie z innym samcem(wygrany przezyl) byl obity,mial krwiaka z boku pysia i tak jakby wypadniete troche oko. nie jadl dlugo ale sie pozbieral,zostala blizna obok oka ale oko dalej lekko wypukle.. :/ twardziel jest wiec wierze,ze wszystko wroci do normy...a podobno to takie nieagresywne rybki......