PDA

Zobacz pełną wersję : Rozmanzanie i hodowla Prętnika karłowatego [ Colisa Lalia ]

ddawidek8
05-13-2005, 16:17
Tak jak w temacie interesuja mnie hodowla i rozmnazanie pretnika karlowatego. Mozliwe ze calkiem niedlugo zaloze 40l zbiorniczek. Bedzie to zbiornik gatunkowy. Zamierzam 3mac tam haremik pretnika 1+3. mam kilka pytań

1. Czy jesli nie uda mi sie dobrać odpowiednio rybek i okaże sie że jedna z samiczek to slabo wybarwiony samiec to czy mam sie spodziewać takich walk jak w przypadku bojowników- na smierc i zycie miedzy samcami ??

2. Czy samce w czasie 'inkubacji' ikry w gniezdzie pianowym i po wylegu narybku sa agresywne do innych ryb niezaleznie od plci

3. Czy konieczna jest filtracja wody (bardziej odpowiadalyby mi czesto podmiany wody), od razu zamontowany bedzie napowietrzacz popularny brzeczyk z kamykiem

4 Jakie elementy aranżacji zbiornika powinny sie tam znaleźć (podłoże, rosliny, kamienie, skały, korzenie, itd) aby jak najwierniej oddac charakter wod azjatyckich :D

Z gory dziekuje za odpowiedzi. . . jesli narodzi sie jeszcze jakies pytanie napiszę ^_^

Marcinus
05-13-2005, 16:41
1. Jeżeli trafisz na dwa bardzo agresywne samce to rzeczywiście jednen może zamęczyć drugiego,ale u prętników takie walki to żadkość [ ja miałem pecha i trafiłem na dwa samce bardzo agresywne i jednego musiałem oddać],akwa 40l moim zdaniem jest za małe na dwa samce,więc jeśli byś trafił na dwa samce to poprostu zamień jednego z nich na samicę.
2.W czasie tarła są agresywne w stosunku do innych ryb,choć bardziej agresywne są w stosunku do ryb swojego gatunku.
3.Filtracja jest konieczna!!!!!! nie możesz tego pominąć!!!!! możesz sobie odpuścić brzęczyk bo to są labirynty więc oddychają powietrzem atmosferycznym,więc dodatkowe natlenianie wody nie jest w tym przypadku potrzebne.
4. Co do aranżacji to już Twoja wyobraznia powinna zadziałać,przydałyby się korzenie kokosy,wysokie rośliny na tył zbiornika oraz koniecznie rośliny pływające najlepiej wgłębka.