PDA

Zobacz pełną wersję : Krewetkarium 21l - Caridina sp. "Bumblebee"

Gregi
05-13-2005, 03:11
Z krewetkami nigdy nie miałem do czynienia, ale dostałem kilka Caridina sp. "Bumblebee" i nie wiem czy mogę je wpuścić do akwa ogólnego, obsada jak w podpisie, czy może lepiej przekształcić 21 litrowy kotnik na krewetkarium. Na razie są właśnie w tym kotniku, ale jest on zupełnie pozbawiony jakichkolwiek kryjówek czy roślin.
Wiem, że krewetki te są małe 2,5-3,5 cm, a te moje to są jeszcze mniejsze, najmniejsza ma 1cm. Czy ewentualnie dodać im jakieś towarzystwo, inne krewetki czy jakieś małe rybki? Co radzicie?

Tommygun.
05-13-2005, 08:06
drobnoustka nie kojarzę ale kakadu chyba mogłyby je pozżerać :( ta 1 cm to nawet przy neonach nie może się czuć w 100% bezpieczna
urządź te 21 litrów dla nich ale trzymaj raczej tylko 1 gatunek, 20 litrów to minimum dla małego stadka caridini

Spinja
05-13-2005, 09:45
Tommygun - tu masz fotki drobnoustka (http://www.akwafoto.pl/fotoreport/rychnov2004/ukosniki.php). :D

Gregi - urządź kotnik, jeśli tylko możesz go "poświęcić". IMHO, doskonale obserwuje się krewetki w ogólniaku (wiele ciekawych akcji i reakcji), ale nie ma to jednak jak małe, ładnie urządzone krewetowisko. Z drugiej strony, nareszcie poznalibyśmy reakcję pielęgniczek na skorupiaki. ;)

Gregi
05-13-2005, 13:44
Dzięki, tak zrobię "poświęcę" kotnik dla nich. Małe stadko to znaczy ile, 5, 10 sztuk? Eksperymenty z poznawaniem reakcji pielęgniczek na krewetki pozostawie na później. :wink:

daniel90
05-14-2005, 15:01
stadko, czyli IMO minimum 5 sztuk, ale też nie za dużo (powiedzmy do ok. 10), bo przy odrobinie szczęścia zaczną się romnażać.