Zobacz pełną wersję : Co to za choroba?
Mój welon i dwa skalry mają dziwne białe plamki jakby pleśń, tzn. welon ma na płetwach i na głowie natomiast skalry mają te plamki na płatwach bocznych. Pozostałe ryby w akwarium tzn. welon, gupik. molinezje nie mają żadnych widocznych zmian. Mam pytanie: co to za choroba i czym ja zwalczyć?
Paddy West
04-14-2004, 20:49
To pewie plesniawka.Czytalem gdzies ze mozna wyjac rybe i zmyc to wata zamoczona w jakiejs chemii.Ale to byla stara ksiazka a sama metoda ryzykowna mi sie wydaje.FMC???Zielen?????
Wyjąć rybę i na porażone miejsce nakroplić 'mycopur', to samo dodać do wody w zalecanej dawce i podnieść temperaturę.
Lord Paszka
04-15-2004, 12:30
Mój welon i dwa skalry mają dziwne białe plamki jakby pleśń, tzn. welon ma na płetwach i na głowie natomiast skalry mają te plamki na płatwach bocznych. Pozostałe ryby w akwarium tzn. welon, gupik. molinezje nie mają żadnych widocznych zmian. Mam pytanie: co to za choroba i czym ja zwalczyć?
Pierwszy i poważny błąd to trzymanie skalarów z welonami. Wymagania temperaturowe tych gatunków ryb są całkowicie inne i już tu mogą rodzić się problemy.
Z opisu choroby wynika, że jest to ospa rybia (Ichthyophthirius multifiliis). Polecam środki takie jak FMC lub SERA Myctopur wspomagane SERA Costapur. Należy przeprowadzić całą kurację ponieważ jednorazowe podanie specyfiku nic nie da. Podaczas kuracji należy również podnieść temperaturę do min. 30stC. Ciekawe tylko jak welon to zniesie.