PDA

Zobacz pełną wersję : [225l] Moje akwa co otym sądzicie..

jx123jx
05-12-2005, 10:22
Witam wszystkich.
Akwa ma 225litrów wysokośc 60cm, długość 150cm, szerokość 25cm
Założyłem te akwarium ok 4tyg temu.

Natleniam CO2 raz nadzień,
grzałka 250Wat
filtr AQUAELA AQMK-250 -kubełkowy zewnętrzny
swie świtlówki LEuci 2x 36W (120cm)
podłoże żwirek-marmurowy\

Parametry wody: To co udało mi sie zmierzyć testami to
NO2 - 0
NH3 -0
PH - teraz 7,8
NO3 - 10 mg/l
TWw- 10
TWo - 18

Obsada
Mam skalary teraz 4sztuki, -miałem 6sztuk te najmniejsze padły
malutkie brzanki rekina 4szt.
gupiki 4szt
malutkie jakies tam czerwono brzuche 6sztuk.
i 6szt malusienkich glonojadów
oprucz tego pare rybek pojednynczych (zawsze kupowałem w parze lub wiecej ale popadały.. :cry: )

Roslinki (tylko nieliczne) baardzo powili rosną inne wogóle.. A natleniam CO2 i oswitlan akwa od 9:00 do 14:00 i od 18:00 do 24:00

Co otym sądzicie..?

dragonfish
05-12-2005, 10:39
akwa fajne, podoba mi sie, ale jak dla mnie powinienes wprowadzic drobne zmiany.... a mianowicie usunac te porcelanowe dodatki a posadzic jakies czerwone rosliny.... beda lepiej pasowaly a jednoczesnie "ożywią" akwarium...
pzdr

chesterek
05-12-2005, 10:44
Przy takim ośiwtleniu to nie wiem czy coś czerwonego by się utrzymało. Ale zameczki i inne usuń koniecznie :)

pw1989
05-12-2005, 10:58
Postaraj sie zakryć grzałke i filtr.. Wyrzuć te badziewie typu "zameczki" i inne tałatajstwo..

mati
05-12-2005, 12:14
Koniecznie zmień tło na jakieś jednobarwne. Dosadź trochę roślinek, dołóż korzeń. Żeby rośliny ładnie rosły musisz koniecznie dodać kilka świetlówek, bo 72 W/225 l to dosyć mało. Akwarium w dodatku jest wysokie, więc do dna może dochodzić niewiele światła. A te czerwonobrzuche to barwniaki :wink: .
Powodzenia! :D

Tomi
05-12-2005, 12:33
Zwyky jednokolorowy papier ( np czarny) byłby lepszy niż pstrokata tapeta. Co do zamku Gargamela to poczekaj, aż ci się on znudzi a akwarium bez niego zyska.

Crespo
05-12-2005, 12:40
Gdybym ja mial takie akwa :lol: Akwarium mi sie nie podoba zmien foto tapete na tło strukturalne wywal zamek wywal korzenie sztuczne(chyba sztuczne jak dobrze widze) jednym słowem nie wykorzystałes akwa

Crespo
05-12-2005, 12:43
Aha i jescze jedno zle oswietlasz akwa lej oprocz CO2 sera florena nawoz do roslin i oswietlaj akwa 12h Najlepiej od 7:00 do 19:00

jx123jx
05-12-2005, 13:38
Gdybym ja mial takie akwa :lol: Akwarium mi sie nie podoba zmien foto tapete na tło strukturalne wywal zamek wywal korzenie sztuczne(chyba sztuczne jak dobrze widze) jednym słowem nie wykorzystałes akwa

Hmmmm korzenie są prawdziwe.. na tło strukturalne niema miejsca bo akwa ma 25cm szerokosci (jest to akwa pod zabudowe do ściany)
a foto tapete kupiłem taką bo ino taką mieli w sklepie zollogicznym (inne były za niskie,małe)..

Frycek6
05-12-2005, 14:07
najwżniejsze to to aby się Tobie podobało :)
...przychylę się jednak do tego że ta tapetka nie wygląda dla mnie najciekawiej ale to nie powinno miec znaczenia dla Ciebie
..tak oświetlenie to napewno za małe jest przy szerokości 25cm mozesz miec problem z przebudową pokrywy ..ostatnio sam cwiczyłem to samo tylko przy szerokości 50cm..udało mi się jeszcze dwie swietlówki wpakować..ale napewno coś wymyślisz
powodzenia :D

mariop3
05-12-2005, 16:17
Witam :wink: Jak możesz to dodaj jeszcze z jedną świetlówkę i włączaj światło od 10 do 12 godzin na dobę cały czas np. od 7.00 do 19.00, jeśli chcesz żeby zamek został to może postaw go gdzieś z boku akwa, a na środek postaw jakiś fajny i duży korzeń, dodaj jakieś większe kamienie, jeszcze kilka kokosów i może dokup na dno kilka kirysków lub jakieś bocje. :?: Ponadto akwa fajne, pomysłowe :D Jak byś dodawał nawóz sera florena ja daję 1 kroplę na 5 litrów wody codziennie. :) Pozdrawaim :wink:

jx123jx
05-12-2005, 16:49
Witam :wink: Jak możesz to dodaj jeszcze z jedną świetlówkę i włączaj światło od 10 do 12 godzin na dobę cały czas np. od 7.00 do 19.00, jeśli chcesz żeby zamek został to może postaw go gdzieś z boku akwa, a na środek postaw jakiś fajny i duży korzeń, dodaj jakieś większe kamienie, jeszcze kilka kokosów i może dokup na dno kilka kirysków lub jakieś bocje. :?: Ponadto akwa fajne, pomysłowe :D Jak byś dodawał nawóz sera florena ja daję 1 kroplę na 5 litrów wody codziennie. :) Pozdrawaim :wink:

Wreszcie komus sie podoba :)) dzięki :). Juz zakupiłem nastepną świtlówke 36W (120cm) wiec będzie juz 108W powinno wystrczyc..-chyba.
Jesli chodzi o korzen to niejest to takie proste bo akwa jest bardzo waskie 25cm i jak dam cos wiekszego to rybcie niebedą miły gdzie przepływac ale poszukam i zmienie wystrój..

Frycek6
05-12-2005, 16:55
a ja tam na Twoim miejscu bym tak akwarium opracował aby się Tobie podobał a nie innym..warto jest poczytac podpowiedzi ale ja myślę że ostateczny wygląd najlepiej jest uformować samemu :)
powodzenia

Murat
05-12-2005, 17:26
Wyrzuć te porcelanowe "ozdoby"/??/,ukryj grzałkę,termometr /po co aż dwa?/ i będzie fajnie.
Pozdrawiam !

Michał1
05-12-2005, 18:37
Ja bym to zrobił tak:
piękny wielki kożeń tak około 1/3 szerokości akwa i 50 cm wysokości
mocniejsze światło
tapeta jednolita albo strukturalna
porcelana wylatuje
dopuki nie zmienisz oświetlenia to nie ma sensu "natleniać" CO2

Mirko
05-13-2005, 13:38

No widzę, że koledze Crespo zmienił się gust... albo to ewolucja (jakieś 100 postów wcześniej sam miałeś porcelanowe zameczki:))

Powodzenia

Pozdrawiam
Mirek

Tommygun.
05-13-2005, 15:07
wszystko, co chciałem przekazać już zostało napisane, no prawie...
widzę jeszcze jedno - otoczenie akwa, proponuję zbliżyć kolorystykę obudowy do kolorystyki szafki, naprawdę zyska na urodzie, bo zamiast na baniak w pierwszej chwili patrzy się na różnicę pomiedzy pokrywą a szafką
niby nic ale... :)

zafira
06-19-2005, 18:42
Mnie nie podoba się żwir,jest za jasny,porcelanka kiczowata i nienaturalnie wygląda,za mało roślin i korzeni i tło takie sobie.Jak to wszystko zmienisz,to powinno być jednak ok.Popracuj trochę nad tym akwarium,bo są warunki żeby zrobić z niego wypas.Pozdrawiam.

lukas_Z
06-20-2005, 19:16
Postaram się by moje uwagi były możliwie zwięzłe i konstruktywne. Faktycznie nie wykorzystujesz w pełni możliwości swojego baniaka. Zacznijmy od tła. Faktycznie 25cm szerokości wyklucza zastosowanie jakiegokolwiek tła wewnętrznego. Niezły efekt daje pognieciony papier pakowy powieszony na tylnej szybie. Fototapeta na zdjęciach faktycznie wygląda okropnie, ale domyślam się że efekt ten potęguje lampa błyskowa i w rzeczywistości nie razi ona aż tak po oczach. Oświetlenie nie jest tragiczne, choć wystarczy jedynie mniej wymagającym roślinom. Dołożenie jeszcze jednej rury (już kupiłeś) powinno pomóc. Piszesz, że raz dziennie podajesz CO2, nie bardzo rozumiem? Ale podawanie CO2 powinno odbywać się w sposób ciągły – tylko wtedy ma sens. Zameczki i tego typu duperelki uchodzą za akwarystyczne disco-polo i nie są w zbyt dobrym guście, więc nie dziwię się że przedmówcy zwrócili na nie uwagę. Zamiast nich umieściłbym w akwarium więcej korzeni lub gałęzi. Wspomniane przez któregoś z przedmówców kokosy również są niezłym pomysłem. Masz na dnie 6 barwniaków czerwonobrzuchych – one bardzo lubią kryjówki wśród korzeni i łupin orzechów kokosowych. Nie będę pisał że powinieneś schować sprzęty (grzałka, filtr) bo w tej chwili nie bardzo masz jak to zrobić, dopiero jak wstawisz nową rurę i rośliny ruszą w górę. Aha, co do roślin to mogę Ci polecić nawóz Planta Gainer Classic – jest naprawdę dobry. Na koniec ,jeszcze wróciłbym uwagę na żwir – jest za jasny, ryby tego nie lubią (są wyjątki) i wygląda dość sztucznie.
Kurde, miało być zwięźle, a zrobił się z tego wywód.

Matrix
06-21-2005, 12:17
taaa czeka cie nielada wyzwanie w jak z 25 cm glebokosci zrobic cos zeby dawalo wrazenie glebi tutaj duzo zalezy od inwencji wlasciciela ale chyba mozna osiagnac zadowalajacy efekt dajac drobne rosliny i tworzenie tzw alejek po skosie ktore dadze efekt glebi

Vildi
07-14-2005, 17:39
... jednym słowem nie wykorzystałes akwa

Niestety musze zgodzić się z tą wypowiedzią :cry: Zrób tak jak mówią poprzednicy a po jakimś czasie bedzie z tego cudeńko!!!!!!!

lordmidian
07-14-2005, 18:05
przede wszystkim musi sie podobac tobie ale nie ukrywjmy ze dla ogromnej wiekszosci akwarystów porcelana to kwintesencja kiczu...Takie fakty.
Poczytaj też o obsadzie(rekinie + gupiki= nie halo

ylstrom
07-14-2005, 20:02
brzanka rekinia do akwa o szerokosci 25cm nie pasi (jak pamietam dorasta ona do 35-wiec ze skretami bedzie ciezko) widze ze masz plaskoboka -ryba typoow roslinozerna wiec co zielone to zezre -do akwa roslinnego (chociaz w zamysle) to sie niezbyt nadaje

osobiscie zmienilbym w tej chwili tylko oswietlenie i tapete potem usiadl najpierw przy kompie i/lub ksiazce popatrzyl co inni potworzyli jakie rybki/rosliny by siedo takiego akwa nadawaly, potem kartka papieru, olowek i duzo szkicy i na koniec akwa przbudowac :)-duzo pracy ale efekt moze powalic jak sie dobrze szczeguly przemysli--- powodzenia :)

szczfany lis
07-23-2005, 08:38
wywal te beznadziejne zamki czy cotam z gliny i masz bardzo słabiutkie rośliny :?

Jędrol
07-24-2005, 18:07
ehhhh nie lubie tych zameczków są za sztuczne ale akwa bardzo fajne :11:

jx123jx
08-09-2005, 11:31
Dzięki wszystkim za pozytywne jak i negatywne wypowiedzi..

Moje akwa troszkę sie zmieniło (rosliny podrosły) zameczki hmm mi sie podobają więc jeszcze są :) a ten kotnik przezemnie zrobiony co jest na fotce) to już go niema w rzeczywistości :)

Tapeta.. hmmmm narazie jest taka jak była ale zmienie ją w najbliższym czasie tylko niewiem na jaką.. Czy na niebiesą, czarną??? jak sądzicie jaka by była dobra???

Akwa teraz nawoże non sto z bimbrowni włsnej roboty, dokupiłe też lampe uv woda jest jak kryształ i rybki niepadają

ach zmieniłem też żwirek -faktycznie wtedy był strasznie jasny :)

Fotki dołąńczam jak wtedy był a jak teraz jest ..

Komentarze mile widziane..

Matrix
08-09-2005, 11:35
teraz twoje akwa przypomnina mi "elfi las". nawet ta tapeta nie rzuca sie w oczy jest duzo lepeij.

Tommygun.
08-09-2005, 11:47
Jest lepiej ale... wiesz, wzrok natychmiast pada na ceramiczne dekoracje, kwestia gustu ale strasznie one psują ogólny widok. Jeżeli to lubisz to ok, ja bym postarał się wyymienić je na znacznie ciemniejsze, bywają takie w sprzedaży, pozbycie się ich na dobre lub zamiana na ciemne naprawdę poprawiłaby wygląd akwarium.
Efekt szpeci też ten naklejany termometr.
ale i tak idziesz w lepszym kierunku niż poprzednio, powodzenia :)
schowałbym też tą grzałkę, masz gdzie ją ukryć, poza tym grzałka nie powinna być umieszczana obok termometru
a są tak piękne korzenie na miejsce tej ceramiki... ;)

Stanley
08-09-2005, 15:37
Witam,
Akwarium calkiem fajne ale ja rowniez wywalilbym porcelane a w zamian wsadzilbym jakies korzenie, termometr proponowalbym przelozyc na boczna szybe
pozdrawiam

atusia
08-09-2005, 16:52
Akwarium wygląda coraz lepiej, bardzo jednak szpecą te porcelanowe bibeloty-najlepiej wyrzuć je jak najszybciej, w zamian daj ładny korzeń i zrób groty z kokosa.

Bartello
08-30-2005, 09:17
Bardzo interesujące akwarium i na dodatek z lekkim zalążkiem bajkowego klimatu który zawdzięcza między innymi porcalanowym zabawkom (wg mnie czasem mozna wsadzic do akwarium :).

Ale zastanawia mnie ten przyklejany termometr... Czy warto go przylepiać na przedniej szybie? Sam właśnie stoje przed takim dylematem i prosze o podpowiedź, bo nie chce sie potem bawić w odrywanie a nie wiem gdzie go nalepić by było najlepiej...

KoRcZuS
08-30-2005, 10:20
Ale zastanawia mnie ten przyklejany termometr... Czy warto go przylepiać na przedniej szybie? Sam właśnie stoje przed takim dylematem i prosze o podpowiedź, bo nie chce sie potem bawić w odrywanie a nie wiem gdzie go nalepić by było najlepiej...

Takie zeczy chyba najlepiej na bocznej szybie, jesli oczywiscie nie masz akwa w jakies wnęce.

Bartello
08-30-2005, 13:42
Takie zeczy chyba najlepiej na bocznej szybie, jesli oczywiscie nie masz akwa w jakies wnęce.

Dzięki! Właśnie tak zrobiłem. bo stwierdziłem, że rzeczywiście taki przylepiony termometr od frontu to nie może być nic dobrego :). Gorzej że pokazuje temp. 28 stopni celsjusza podczas gdy w akwarium jest max 25, ale to już chyba wada tych urządzeń... Oglądając galerie tu na forum nie zauważyłem prawie żadnych akwariów z termometrem na wierzchu, a gdy był to jego twórcy byli ostro krytykowani :( . Za jakiś czas zrobie zdjęcie swego to może będe mógł czuć się w miare bezpieczny. :lol:

KoRcZuS
08-30-2005, 14:20
Nie sztuka jest poprzyczepiac wszystko tam gdzie najlatwiej, sztuka jest zrobic to tak by nie bylo nic widac i by akwa wygladalo jak najbardziej naturalnie ;)