Zobacz pełną wersję : Blagam o pomoc ... Kolejny zdechlak :/
Dzisiaj rano wylowilam z akwarium dwa sumy... Oba przed smiercia podplywaly pod powierzchnie wody i malo sie ruszaly. Teraz trzy kolejne welony zachowuja sie dziwnie - przed tem byly zwawe i lakome, a teraz leza na dnie przytulone do siebie i nawet dotkniete praktycznie sie nie ruszaja. Zrobilam im kwarantanne i teraz siedza w wodzie z dodatkiem FMC. Co to moze byc? Mam w akwarium ejsczez dwa gurami ktore pki co zachowuja sie normalnie i chyba nic im nie jest. W akwarium jest stala temp. 23 stopnie, woda swieza, niedawno wymieniana.
Co to jest za chorobsko i czym moge je elczyc? Blagam Was o szybka odpowiedz ...
Zapomnialam jesczez dodac, ze rybki NIE maja zadnych przebarwien, kropek, plesni ani wysypki.
Poza temperatura to praktycznie nic nie podales. No moze jeszcze, ze rybki padly i kiwaja sie :D .
nawet dotkniete praktycznie sie nie ruszaja. Zrobilam im kwarantanne i teraz siedza w wodzie z dodatkiem FMC
A czemu ta kwarantanna ma sluzyc? Kwarantaniie poddaje sie swiezo zakupione ryby.
Podaj wiecej szczegolow na temat wody, tj. jej parametry bo moze tu jest przyczyna padania ryb.
W akwarium jest stala temp. 23 stopnie, woda swieza, niedawno wymieniana.
Wymieniles cala wode?
no bo w sumie nic wiecej nie widac po rybkach. Nie maja zadnych plam, przebarwien. Objawy zauwazylam wczoraj. Teraz siedza osobno bo mam cicha nadzieje ze pozostale rybki w ten sposob zostana uratowane... Pozatym urzadzilam im kapiel w Baktopurze, przynajmniej tak mi doradzono w zoologicznym. Woda byla wymieniana jakis miesiac temu, prawie cala.
Odchody rybek sa dlugie, niciowate, normalnej barwy. Do jedzenia dostawaly platki Tropical i czasem suszona rozwielitke.
jeśli zadnego świństwa nie przyniosłeś z nową rybą czy rosliną,to sprawdz pokarm może jest stary.te objawy mogą być oznaką zatrucia ale też wielu innych chorob.dokładnie obserwuj co się bedzie działo dalej.