PDA

Zobacz pełną wersję : Ciekawa historia z ta "paniką" ta tematy oswietlen

ogrodnik
04-14-2004, 11:58
moze i mi sie nalezy smierc w meczarniach ale u mnie to jest tak:swiatlo wlaczam okolo8:30 rano i wylaczam okolo 22 wieczorem...swieci bez przerwy...a teraz najgorsze:zestaw oswietleniowy wykonalem sam,nawet odblysnik zrobilem z lustra(!)(pieknie dziala!) a co do samych lamp to nie uwierzycie!sa to zwykle swietlowki tylko ze takie wkrecane w oprawke(zarowki energooszczedne znaczy sie).tyle ze dzwie swieca na niebiesko a trzecia srodkowa na rozowo-zolto.kazda z nich ma 24W.sa dosc jaskrawe a z odblysnikami to jak miecz laserowy mistrza Yody!instalacja taka dziala u mnie okolo 6-7 miesiecy i co zauwazylem:rybki kolorki malja uwidocznione tak,ze czasem sie zastanawiam kto je tak pomalowal,roslinki rosna sobie tak ze taki np.nuzaniec musi byc co miesiac przycinany bo "wylezie" ze zbiornika,kabomby,ludwigie,kryptokoryny czy mech hawajski to takie ze sam nie wiem skad to sie bierze!dodam ze ABSOLUTNIE nie stosuje CO2!!!!!!jedyne co czasem dodam(ale tylko ze wzgledu na zboczenie zawodowe(patrz nick)) to troszke nawozu aqua-plant firmy tropical,a i to nie czesciej niz raz na miesiac w ilosci 1/4 buteleczki!poza tym zdaza mi sie dosypac soli akwarystycznej ale tez nie za czesto i bez przesady z iloscia!
ergo:ryby sliczne,roslinnosc zrowiutko-zieloniutka(w koncu jestem faktycznie ogrodnikiem i wiem jak wyglada zdrowa roslina!) a i z glonami nie ma klopotu!
epilog:
ciekawi mnie Wasze zdanie na ten temat.to co tu opisalem jest RAZACO SPRZECZNE z tym co powszechnie jest gloszone przez akwarystow!mimo to jednak osmiele sie niezgodzic z wypowiedziami typu:jak oswietlenie to muci byc i swietlowka specjalna i widmo pelne a bez "jakichs tam" lamp to "umarl w butach"!
a tu sie okazalo ze wszystko zrobione samemu,(koszt swietlowek 15zl(bo to takie zwylke kupione na ryneczku), dwa paski skleiki gr 6mm i dlugosci 70cm 5zl, kabelek wtyczka oprawki wylacznik srubki 10zl,dwa pasy lusterka gr 3mm 10zl) i NIEZAPRZECZALNIE jest to konstrukcja majaca przynajmniej dwie zalety:JEST TANIA I DZIALA!

Bardzo prosze Kolegow o wyrazenie zdania ne ten temat jak i zapewne na temat autora,czyli mnie,choc po tym co napisalem nie beda zapewne zbyt pochlebne ale trudno:ja swoje zdanie mam i niestety oparte na doswiadczeniach wlasnych!

Ted
04-14-2004, 12:35
Witam,co to za żarówki energooszczędne bo ostatnio do domu kupowałem od 9W do 18W i wszystkie świecą tak na białawo dlatego ciekawi mnie ten kolor.
pozdrawiam Ted

dziadekk
04-14-2004, 15:23
Nie ma co pisać niepochlebnych opinii.
Po prostu jesteś farciarzem.
Ale podobno, tak się zdarza, że jak chcesz chwast wyplenić to rośnie na potęgę, a jak nie dbasz o kwiatek to wyłazi z doniczki i vice versa.
Niestety chyba większość zwyczajnych akwarystów są wyjątkami potwierdzającymi regułę :1: :1: :1: :1: :1:

ogrodnik
04-16-2004, 08:47
do Tedd: swietloweczki najzwyczjniejsze,tyle ze dwie swieca na niebieskawo a trzecia,srodkowa na rozowo-zolto ale o tym juz pisalem!

do Dziadekk: napisalem o tej sprawie nie po to,Szanowny Kolego,aby wyrazac o kim- i oczym-kolwiek niepochlebnej opinii!cala ta wypowiedz miala na celu rozpoczecie dyskusji o alternatywnym sposobie oswietlenia(i jak sie okazazo dosc tanim i prostym w konstrukcji)!co do tego ze "jestem farciarzem" to zgodze sie zupelnie!jednak na podstawie tego mojego domniemanego szczescia mozna wysnoc pewne wnioski,ktore skotkowac moga choc chwila zastanowienia nad tym czy przypadkiem(!...?) calkiem niezle efekty mozna osiagnac stosujac tylko (badz dodatkowo) rzecz,ktora jak do tej pory jest raczej odrzucana.
a ze jestem zwyczjnym akwarysta to sie zgodze bo takimi sa wszyscy!
zastanawia mnie natomiast sprawa "akwarysty nie- badz nad-zwyczajnego!zaczynam podejrzewac ze to calkiem odmienny gatunek czlowieka!(?)czyzby brakujace ogniwo w teorii ewolucji Darwina???
przepraszam za ironie!
a na zakonczenie(zeby bylo smieszniej):ciekawi mnie jak beda wygladaly prawie obok siebie nasze avatary?dziwny przypadek,ale co by nie mowic chyba powinnismy zostac smiertelnymi wrogami!hehehe!

pozdrawiam Kolege i dziekuje za slowa krytyki!

DarekZ
04-16-2004, 12:30
Nieciekawy temat, dołączam się do kolegi wyżej. Nie masz się czym chwalić i nie wiem w ogóle po co chcesz, żeby ktoś to komentował. A jeśli już chcesz i czekasz na słowa krytyki (jak sam napisałeś) to je przyjmij i nie wdawaj się później w polemikę.
Pozdrawiam

dziadekk
04-16-2004, 21:27
do Dziadekk: napisalem o tej sprawie nie po to,Szanowny Kolego,aby wyrazac o kim- i oczym-kolwiek niepochlebnej opinii!
Szanowny Kolega sam chyba nie czytał dokładnie swojego postu. To Ty napisałeś o ewentualnym wyrażaniu niepochlebnych opinii na temat Twojej wypowiedzi, a ja odpisałem że tego nie zamierzam robić :?

jednak na podstawie tego mojego domniemanego szczescia mozna wysnoc pewne wnioski,ktore skotkowac moga choc chwila zastanowienia nad tym czy przypadkiem(!...?) calkiem niezle efekty mozna osiagnac stosujac tylko (badz dodatkowo) rzecz,ktora jak do tej pory jest raczej odrzucana.
Nie zamierzam się nad niczym zastanawiać, gdyż sam stosuję doświetlanie boków akwa kompaktami (2 x po 18W), ale nie jestem zbytnio zadowolony ani z efektów ani z kolorystyki więc mogę spokojnie wypowiedzieć swoje zdanie na ten temat.

a ze jestem zwyczjnym akwarysta to sie zgodze bo takimi sa wszyscy! zastanawia mnie natomiast sprawa "akwarysty nie- badz nad-zwyczajnego!zaczynam podejrzewac ze to calkiem odmienny gatunek czlowieka!(?)czyzby brakujace ogniwo w teorii ewolucji Darwina??? przepraszam za ironie!
Moim zdaniem to nie ironia lecz co najmniej sarkazm, a to już jest duża różnica. Ironia jest sympatycznym żartem a sarkazm pewną formą złośliwości. :?
Dla jasności sprawy, w mojej (całkowicie prywatnej) skali ocen, akwaryści dzielą się na przeciętnych, dobrych, bardzo dobrych oraz zwyczajnych (czytaj amatorów) i wyjątkowych (zawodowców). I nie ma co dorabiać do tego żadnych teorii.

pozdrawiam Kolege i dziekuje za slowa krytyki!
Również pozdrawiam, a do krytyki w poprzedniej wypowiedzi się nie przyznaję.
No i tym razem ja przepraszam za sarkazm, ale nie lubię być posądzany o coś bezpodstawnie. :? :evil:

pyszczak0
04-23-2004, 19:56
witajcie przedmowcy Wasza rozmowa przypomina mi obrady sejmu tj. SAMOOBRONY z SLD
POZDROWIENIA

Matrix
04-28-2004, 23:30
co do kompaktow to wydaje mi sie ze jest to kwestia trafienia na odpowiedni model niestety tanie kompakty nie maja podanej ani widma ani barwy swiatla i chyba to je w pewnym sensie spycha na bok bo akwarysta wie jakiego swiatla szuka idzie do sklapu i wybiera odpowiednia dla siebie swietlowke (a nie kupuje w ciemno moze bedzie dobra a moze nie) gdyby tak bylo z kompaktami wydaje mi sie ze w malych akwariach krolowalyby obe niepodzielnie. pozatym ogladajac zbioniki konkursowe najmniejsze zbiorniczki sa oswietlane specjalistycznymi markowymi kompaktami i prezentuja sie znakomicie
http://showcase.aquatic-gardeners.org/?&op=ishowcase&category=0&vol=0
polecam obejrzenie zbionikow z wczesniejszych lat. sa tez polskie watki i zwyciezcy wiec zapamietajcie POLAK POTRAFI.

Nicpek
04-29-2004, 06:33
Nikt nie neguje możliwość istnienia akwariów "oszczędnie" oświetlonych dających dobre wyniki jeżeli chodzi o wzrost roślin. Prosta sprawa - niektóre rośliny mają mniejsze wymagania dotyczące światła, CO2 i nawożenia. Wszystkie rośliny, które wymieniłeś należą właśnie do takich roślin. Istnieje cały trend "Low Tech" - przeciętne oświetlenie, brak CO2, brak nawożenie. Do tego często żyzne podłoże (np. dodatek ziemi ogrodowej) i udział światła słonecznego w oświetleniu. Polecam szczególnie artykuł:
http://mike-edwardes.members.beeb.net/plant/lotech.html (niestety po angielsku).

Wracając do oświetlenie kompaktami - wielu akwarystów stosuje z powodzeniem takie oświetlenie w małych akwariach. Ja osobiście preferuję małe, 30 centymetrowe świetlówki 8W. Można je kupić za 5-6 w każdym sklepie elektrycznym (najczęściej Philipsa lub Osrama). Na stronach producentów można znaleźć widmo, temperaturę barwową, współczynnik oddawania barw, strumień świetlny. W kompaktach takich informacji nie uświadczysz - no może czasami producent napisze temperaturę barwową na opakowaniu.

Każdy akwarysta musi sam zdecydować jakie akwarium chce prowadzić. Ja osobiście mam dwa akwaria - jedno większe (100 litrów) przeciętnie oświetlone (ale świetlówkami akwarystycznymi). Rośliny rosną dobrze, ryby też są zadowolone :))) W drugim, mniejszym (20 litrów) zastosowałem oświetlenie 1,14 W/litr, podaję CO2, nawożę mieszanką nawozów. I pracy mam przy nim więcej niż przy tym większym. No i obsadę rośliną też inną - Glossostigma elatinoides, Rotala macrandra, Rotala wallichii to rośliny, które udaje mi się z powodzeniem trzymać w moim nano-holendrze, ale nie miałyby szans na wzrost i rozwój w tym większym akwa.

Na koniec dodam, że całe mniejsze akwarium kosztowało mnie naprawdę niewiele. Praktycznie zapłaciłem tylko za baniaczek, grzałkę z termostatem, spienione PCV i 3 świetlówki (20zł + 30zł + 20zł + 18zł = 88zł!!!). Resztę zrobiłem sam, dostałem lub miałem. Nawet filtr zewnętrzny (coś jak kubełek) zrobiłem sam ze słoika po kawie i starej głowicy AquaEla. Koszty miesięczne to kilka złotych wydaych na drożdże i cukier do bimbrowni oraz kilkanaście złotych za energię.

Nicpek
04-29-2004, 06:38
Chciałem jeszcze dodać, że przymierzam się do postawienia akwarium 10-cio litrowego bez sztucznego oświetlenia, grzałki i filtra. Z CO2 też chyba zrezygnuję. Akwa będzie stało na parapecie od wschodniej strony. Żyzne podłoże + oświetlenie słoneczne - zobaczymy jaki będzie efekt. Nawozić będę chyba tylko do podłoża, pod korzenie. Musze tylko starannie dobrać rośliny.