PDA

Zobacz pełną wersję : Pomożcie z malawi (obsada itd)

marcinek777
05-10-2005, 14:45
Jakie proponujecie pyszczaki do akwarium 200l (dlugosc 100cm), trzy gatunki i ile sztuk. I mam pytanie czy do dna moge dac kirysy i bocje wspaniale.

Sebastian_S
05-11-2005, 00:27
Witam.
Kilka postów niżej było podobne pytanie:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16656

Co do kirysków i bocji nie a to dlatego że:
1. Inne biotopy, a co za tym idzie wymagania co do właściwości chemicznych. Inne upodobania pokarmowe.
2. Dla bocji jest to zdecydowanie za mały zbiornik, będą Ci karłowaciały. Trzyma się je stadami od początku, co najmniej 3-5sztuk. Później są kłopoty z dodawaniem kolejnych. Nowe są przeważnie odrzucane przez zadomowione już podrośnięte rybki i źle się to kończy.
3. Kiryski będą miały podgryzane płetwy grzbietowe *miałem kiedyś przez chwilę 6 kirysków pstrych w malawi - (pozostałość po wcześniejszej obsadzie). Musiałem się pozbyć, dla ich dobra.
PS. Jak już chcesz dać jakieś rybki na dno to lepiej coś ze zbrojnikowatych.

marcinek777
05-11-2005, 15:52
Czy waszym zdaniem taka obsada bedzie dobra:Labidochromis caeruleus (yellowek), Pseudotropheus saulosi ,i doradzcie jakis 3 gatunek. Prosze o porady

Pawel Stolarski
05-11-2005, 16:12
Czy waszym zdaniem taka obsada bedzie dobra:Labidochromis caeruleus (yellowek), Pseudotropheus saulosi ,i doradzcie jakis 3 gatunek. Prosze o porady

Obsada jest dobra a jako trzeci gatunek może być Maylandia estherae o tym gatunku poczytaj sobie http://www.malawi.pl/opisy/m_estherae.htm

amisu
05-14-2005, 20:49

Tylko pamietaj, ze samiczki saulosi są podobne do caeruleusów......

A co do 3 gatunku to tak jak mowi Paweł - polecam estherae red red, mogą byc tez melanochromis maingano.

Wiec IMO najlepiej: saulosi, estherae red red i maingano :D

amisu
05-14-2005, 20:55
Ps.

2. Dla bocji jest to zdecydowanie za mały zbiornik, będą Ci karłowaciały.
Gdzie to wyczytałes???????? :wink:

Rajwus
05-15-2005, 06:34
Dla bojcii akwa min 100l a nie 200l ;) Ale bocjii nie możesz mieć i tak.
Ja ci radze taka obsade jaką ja mam tzn.
Maylandia estherae redred
Labidochromis caeruleus
Melanochromis "maingano"