Zobacz pełną wersję : Do ilu litrów??
=VioaoiV=
04-14-2004, 11:18
Chcę mieć:
-1 albo 2 kiryśniki
-5-8 kirysków
-1 zbrojnika niebieskiego
-2-3 prętniki
-2-3 molki czarne ;)
-10 (a może 15? :P ) kardynalkow
W ilu to moze byc litrach?
Ze wzgledu na kirysniki ponizej setki nie radzilbym :) Rosna do ok 15 cm wiec w mniejszych akwariach beda sie meczyc. 100 l to bezwzgledne minimum jakie musisz im zapewnic. Reszta obsady rybek na pewno sie tam tez wtedy zmiesci. Cieszy mnie, ze ktos jeszcze interesuje sie kardynalkami. To w sumie najstarsza rybka akwariowa a jesli nie to mozna ja zaliczyc do scislej czolowki :)
A Magazyn Akwarium....
Moin zdaniem jak dość niskie to około 80 kiryśniki to duże rybki a jak wyższe to ok 120l.
=VioaoiV=
04-14-2004, 12:18
a jesli bez kirysnikow?
IMHO 60-75 Ok (bez molinezji jeszcze w dół)
Bez 'molek' i ancistrusa powiedzmy 40 litrow. Z nimi 80 l. Tylko czy pretniki z kardynalkami .... hmmm powiem, ze masz dziwne upodobania do mieszania biotopow. 24 stopnie bedzie chyba optimum dla wszystkich tych rybek. Kardynalki jednak zalecalbym w 20-21 stopniach a pretniki ok 25.
Bez 'molek' i ancistrusa powiedzmy 40 litrow. Z nimi 80 l. Tylko czy pretniki z kardynalkami .... hmmm powiem, ze masz dziwne upodobania do mieszania biotopow. 24 stopnie bedzie chyba optimum dla wszystkich tych rybek. Kardynalki jednak zalecalbym w 20-21 stopniach a pretniki ok 25.
No i "BlackMolly" w 27 st.
Radze sie zastanowic czy kardynalki i molinezje w jednym baniaku to napewno dobry pomysl... .
corydoras
04-16-2004, 07:57
kirysniki sa oblesnymi parówkami :wink:
=VioaoiV=
04-16-2004, 17:19
heh no tak.. :? to co proponujecie..? lubie sobie komponowac wg "warstw":
-dolna warstwa; duza rybka (kirysniki rulez.. ale za duze :( wiec co ...? dianema?)
-dolna warstwa;mala rybka (kirysek ofkors)
-zjadacz glonow (zbrojnik)
-gorna warstwa;duza rybka (pretniczki..? czy co ?)
-gorna;srednia (molki? zalobniczki?)
-gorna;mala- "tło" ;) (kardyśki?)