PDA

Zobacz pełną wersję : [126][ogólne] wesoły misz masz

teper
05-09-2005, 14:04
Witam wszystkich.
Od dłuższego czasu przyglądam się baniakom w galerii i postanowiłem pokazać mój zbiornik.
Nie jest to żadna rewelacja, zwykłe akwarium ogólne. Zbiornik zalany w sierpniu 2004r. Ma kilka bolączek, z czego największą jest za mała ilość światła, ale po kolei:

Akwarium: 80x35x45 (126l brutto)
Pokrywaz oświtleniem: 2x18W Philips Aquarelle + Leuci Daylight
Filtr: Eheim Aquaball 2110
Grzałka: Hagen Tronic 100W
Temperatura ok. 24-25st.

Obsada:
13xNeon Inessa + Czerwone
7xRazbora Klinowa
3xDanio Pręgowane (2+1)
3xBocja Wspaniała
3xPielęgniczka Kakadu (2+1)
2xBarwniak Czerwonobrzuchy (Parka)

Rośliny:
nurzańce, bacopa, żabienice, lotos, mech jawajski i inne.
Nawożenie: Sera Florena

pozdrawiam

matii014
05-09-2005, 15:19
Nie masz starć miedzy kakadu i barwniakami? Chcialem pomieszac te 2 gatunki to mi powiedzieli, że absolutnie tego nie moge zrobic bo sie pozabijaja, mam akwa 200l. Nie tluka sie u ciebie, czy miales juz tarlo?
Akwa nawet fajne :D

POZDR :D

pynia
05-09-2005, 15:44
Akwarium bardzo fajne. Ma swój klimat.
Jeżeli nie masz problemów z glonami, a roślinki ładnie rosną, to znaczy, że wcale nie masz za mało światła. Takie wysokie wymagania co do ilości światła mają zasosowanie przy akwariach typowo roślinnych, gdzie hoduje się bardzo wymagające gatunki :).
Śiczny barwniak:). Kakadu też :)

teper
05-09-2005, 15:53
Nie masz starć miedzy kakadu i barwniakami? Chcialem pomieszac te 2 gatunki to mi powiedzieli, że absolutnie tego nie moge zrobic bo sie pozabijaja, mam akwa 200l. Nie tluka sie u ciebie, czy miales juz tarlo?

Barwniaki mam od niedawna i od razu podeszły do tarła, kupiłem samiczkę z dużym brzuszkiem, po wpuszczeniu do baniaka, gdzie kakadu miały już ustalone terytoria, od razu barwniaki zajęly sobie jeden z rewirów kakadu. Myślałem, że będzie ostra wojna ale wszystko odbyło się bezboleśnie - samiczka kakadu ustąpiła miejsca większym barwniakom, nie mniej jednak podpływa do nich dość blisko, chyba w celu mierzenia sił. Wcześniej jak miałem ramirezki to kakadu tak zagoniły samiczekę ramireza że ta straciła chęci do pływania i skryła się głęboko w nurzańcu. Ponieważ mam dużo kryjówek to myślę że bez problemu kakadu znajdą sobie miejsce i będą żyły w zgodzie z barwniakami. W tej chwili barwniaki pilnują ikry i nawet się dziwię, że pozwalają kakadu podpływać bliżej niż 10cm do korzenia, gdzie jet ikra.
Zobaczymy jak ich współistnienie będzie się układało. Na razie jest OK.
Najbardziej mnie zaskoczyły bocje, które boją się barwniaków. Do tej pory nigdy w ogólnym nie byłem w stanie odchować ikry bo bocje sobie w nocy z nią skutecznie radziły. teraz nawet nie próbują podpływać do korzenia, gdzie jest ikra, bo od razu zostają przegonione przez samca barwniaka.

teper
05-09-2005, 15:57
Akwarium bardzo fajne. Ma swój klimat.
Jeżeli nie masz problemów z glonami, a roślinki ładnie rosną, to znaczy, że wcale nie masz za mało światła. Takie wysokie wymagania co do ilości światła mają zasosowanie przy akwariach typowo roślinnych, gdzie hoduje się bardzo wymagające gatunki :).
Śiczny barwniak:). Kakadu też :)

Co do glonów to jest problem z okrzemkami, które usuwam mozolnie co tydzień, żeby akwa jako tako wyglądało.
Może kiedyś będzie więcej funduszy coby zrobić/przebudować pokrywe i dać conajmniej 3 świetlówki 18W, wtedy będzie OK.

veronika_van_halen
05-09-2005, 17:36
ładne to akwa, ale troche namieszałes z obsadą. troche za dużo tych ryb.

teper
05-09-2005, 18:19
ładne to akwa, ale troche namieszałes z obsadą. troche za dużo tych ryb.
Co do obsady to się zgadza - namieszałem nieźle, Ameryka, Afryka, Azja :) no i trochę tego dużo - masz rację, jednak rybki mają gdzie pływać i są w dobrej kondycji.
Jeśli pojawią się jakieś problemy to jestem przygotowany na zmniejszenie obsady ale na razie zostaję przy tym co jest.
pozdrawiam

mariop3
05-09-2005, 18:25
Witam :wink: Fajne akwa i ten kakadu bardzo ładny :D Jak nawozisz sera florena :?: Pozdrawiam :wink:

teper
05-09-2005, 18:48
Witam :wink: Fajne akwa i ten kakadu bardzo ładny :D Jak nawozisz sera florena :?: Pozdrawiam :wink:
Po podmianie wody wlewam około 25ml Sera Florena. Podmiany robię co tydzień ok. 20l

KryszAk
03-30-2007, 21:06
jak to się dzieje że kakadu nie męczy barwniaka ? z tego co słyszałem to kakadu są bardzo agresywne wobec innych ryb terytorialnych takich jak np ramirezy czy barwniaki... :lol: