Zobacz pełną wersję : [54L] narazie skromny początek
Akwarium 54L mam niecałe 2 tygodnie.
Obsada:
1 Welon
8 Kardynałek
Filtr zew. Aquael fzn-2
Narazie dosyć skromnie ale powoli będe je roziwjał.
czy twoj welonek nie obgryzie ci tych roslinek ? :|
narazie nawet nie próbował ugryźć żadnej.
Jedyne co uwielbia robić to kopać i "modelować" dno :). Czasami zdarza jej się troche odkopać jakąś roślinke ale żadnego obgryzania nie zauważyłem i mam nadzieje że tak pozostanie.
Słyszałem że welony obgryzają roślinki ale moją takich zapędów narazie nie przejawia, może dlatego że ją dobrze karmie... :D
pedro1975
05-09-2005, 11:38
Napisz na jakie rybki jesteś zdecydowany. Co do wystroju akwa to muszelki i ta czerwona roślina (doniczkowa) to nie jest dobry pomysł.
Jeżeli zdecydujesz się na welony musisz się liczyć z trudnościami w utrzymaniu roślin jeżeli ich nie obgryzą to będą je podkopywać. Ja osobiście polecałbym pozbyć się welona, a do kardynałków dołożyć jakieś inne rybki (np. danio lub brzanki). I daj jakieś tło, które bardziej będzie się komponować z całością i uwidoczni roślinki.
Pozdrawiam
Welonka sie nie pozbęde bo to prezent od mojej kobiety zresztą go polubiłem, jest już zemną pół roku, poprzednio mieszkał w kuli.
A co do tej roślinki to kupiłem ją na giełdzie akwarystycznej i pani sprzedająca mi ją mówiła że powinna dobrze sprawdzić się w moim akwarium (20 stopni celcjusza).
ps. a innych rybek już chyba dołożyć nei moge, nie chce przerybić to w końcu tylko 54L no chyba że się myle. Jeżeli tak to piszcie co tam można jeszcze dołożyć :)
pedro1975
05-09-2005, 12:14
W takim razie lepiej już nic z rybek nie dokładaj. Wsadż natomiast do akwa jakiś ładny korzonek. Muszle obstaję żeby się pozbyć (zachowaj dla muszlowców). Posadż jeszcze po bokach jakieś trawy (jak będą dobrze ukorzenione to welon nie ruszy) Powodzenia!
I koniecznie dodaj jakieś tło, najlepiej całe niebieskie. :)
tło jest błęknitne tylko go nie widać, bo jak robiłem zdjęcie to ustawiłęm inaczej balans bieli by uzyskać ciekawy zielony kolor i w miare równomiernie "jasne" akwarium.
I w rzeczywistości tonacja kolorów jest troche inna.
na tym zdjęciu widać je lepiej. te niby fale to twórczość mojej dziewczyny :)
robeon20
05-09-2005, 19:37
ładny welonek :D
pedro1975
05-09-2005, 21:07
W tej tonacji zdjęcie o wiele lepiej wygląda. Poprzednie przypominało mi kolorem akwaria w sklepach z żywcem dla wędkarzy. Obstaje wciąż przy usunięciu muszelek i może posadź coś jeszcze po prawej stronie żeby trochę zakryło rurę od filtra. Na dno też by się coś przydało (jak pisałem wcześniej jakiś korzonek lub kamień) A to czy ta roślinka doniczkowa będzie się chować nie zależy od temp. Sprzedawcy często mówią bzdury.
Widać że welonek odżył po pobycie w kuli. Powodzenia!
Muszelki z tego co się orinetowałem nie zaszkodzą, nie jest ich za dużo. Korzeń albo jakiś ładny kamień na środek zdobęde z czasem.
Koło filtra narazie nic nie sadze bo tam jest dość spory prąd wodny od filtra (nie wiem jak to wpłynie na roślinki). Nie chce zapychać całego dna bo welonka lubi kopać w żwirku i chce jest tego troche zostawić.
Mam jeszcze jeden problem, akwarium będe musiał za 2 miesiące przewieść w inne miejsce. Będzie to dosyć karkołomna operacja (mam zamiar "przewieść" połowe wody z akwarium), boje się tylko co z roślinkami, one mogą mieć kłopoty z ponowną adaptacją choćby w tym samy podłożu. Dlatego trawe albo jakiś "dywanik" na dno dam po przeprowadzce.
ps. dziękuje wszystkim za komplementy dla mojej rybki.
he sorki ze zasmiecam posta alee widzialem welonka normlanie nazwalem go "Steryd" mial 30 cm dlugosci i piekny ogon jakis krolewski czu co :|
chesterek
05-10-2005, 07:57
Hmm, a czy to akwa jest czymś oświetlane? Bo wyglada tak jakby nie. Roślinę z czerwonymi obrzezeniami na liściach do doniczki:)
dla welonków można naprawdę super urządzić... wierzę w Ciebie!
ale strzeż się --->welonki jak urosną moga zjeśc kardynałka.
wojtass_maniak
07-15-2005, 16:43
Welony sa fajne sam kiedys mialem 2 :) jeden byl podobny nawet:) A muszle niech zostawi, NA PEWNO nie zaszkodza welonkowi:)
szczfany lis
07-23-2005, 08:35
Stwierdzam brak oświetlenia i kepska obzada 8) :oops: