PDA

Zobacz pełną wersję : Glony? Obnizenie NO3?

Borys
04-14-2004, 08:18
Na obrazku widac o jakie glony mi chodzi, jest to taki jakby czarny nalot, z takimi kropkami. Z drugiej strony to tak jakby mala pozostalosc po czyszczeniu glonow brunatnych zaczela sie rozwijac.

Co doradzicie na to? Ogolnie mam dosyc wysoki wspolczynnik NO3 -40/l

Zaczalem ostatnio zmieniac wode co drugi dzien po ok.15% jednak to nic nie pomaga, nie wiem,czy jest jakis inny sposob na obnizenie NO3? moze mam za dlugo swiatlo wlaczone? ok.13godz.

Klayman
04-14-2004, 11:12
Wg wszelakich norm i instrukcji z testow glony atakuja przy takim stezeniu. Jesli nie masz CO2 to mozesz je zainstalowac oraz dosadzic troszke roslin /powinno zwiekszyc to zapotrzebowanie na NO3 a tym samym zbic ich zawartosc w Twojej wodzie/. Obnizenie twardowsci wody tez powonno pomoc. Jesli chcesz szybko zbic NO3 to tylko i wylacznie chemia i podmiany wody. Jest preparat ZOOLEKU /nie pamietam nazwy/ do pochlaniania NO2 i NO3 z wody. Koszt ok 6 zl.

Rav_Lublin
04-16-2004, 13:43
to jest anubiasek, niestety jest to roslina trwala, ktora trzyma liscie dlugo i zdaza sie, ze zarasta glonkami. Nie przejmuj sie tym zbytnio. Stare liscie w anubiaskach niestety tak wygladaja. Posadz najlepiej anubiasa w jakims malo oswietlonym miejscu.

enigma
04-16-2004, 14:12
to jest anubiasek, niestety jest to roslina trwala, ktora trzyma liscie dlugo i zdaza sie, ze zarasta glonkami. Nie przejmuj sie tym zbytnio. Stare liscie w anubiaskach niestety tak wygladaja. Posadz najlepiej anubiasa w jakims malo oswietlonym miejscu.

Zdaża się jak jest zaburzona równowaga biologiczna. Stare liście nubiasów mogą wyglądać bardzo dobrze jak będą miały dobre warunki.