PDA

Zobacz pełną wersję : [103 l.] [ogólne domowe] [Spinja i jej Mama] - lepsze fotki?

Spinja
05-08-2005, 22:05
Zbiornik: 103 l. o wymiarach 80 x 43 x 30 cm.
Filtr: FAN-2 Aquaela
Grzałka z termostatem.
Oświetlenie: 20-watowa świetlówka Power-Glo.
Pokrywa Juwel.
Tło: fototapeta na zewnątrz
Temp. 26 st., pH 8, TWO 13, TWW 8
Podłoże: żwir akwarystyczny o granulacji 1-6 mm
Dekoracje: korzenie różnych gatunków, otoczaki.

Obsada:
1 danio pręgowany welonowaty (reszta padła ostatnio, zob. wątek o NO3 (http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15786))
5 razbor klinowych
1 razbora Hengela (pływa w stadzie z klinowymi)
14 neonów Innesa
3 tzw. kosiarki fałszywe (garra taeniata)
2 otoski
1 kirys spiżowy
1 kirys czarnopasy
3 ampularie
ok. 40 krewetek karłowatych Red Cherry
ok. 15 świderków

Fauna:
Kryptokoryna aponogetonolistna (zwartka żebrowa)
Nurzaniec (Vallisneria americana)
Rogatek sztywny
Rzęsa wodna
Mech zdrojek
Hydrokotyle nerkolistne (na fotce pływa koło rogatka, ale dziś już zasadzone)

EDIT: Wiem, że ciemno. 20 wat to nie w kij dmuchał... robią ciemność co się zowie... Ciężko z tym jest. Jakieś rady? Lepsze fotki na dniach. A te, tylko w lepszej rozdzielczości, możecie przejrzeć tu:
http://i2.photobucket.com/albums/y30/Spinja/IMG_1400.jpg
http://i2.photobucket.com/albums/y30/Spinja/IMG_1396.jpg
http://i2.photobucket.com/albums/y30/Spinja/IMG_1403.jpg
http://i2.photobucket.com/albums/y30/Spinja/IMG_1429.jpg
http://i2.photobucket.com/albums/y30/Spinja/IMG_1431.jpg
http://i2.photobucket.com/albums/y30/Spinja/IMG_1440.jpg
http://i2.photobucket.com/albums/y30/Spinja/IMG_1433.jpg
http://i2.photobucket.com/albums/y30/Spinja/IMG_1453.jpg
http://i2.photobucket.com/albums/y30/Spinja/IMG_1456favorite.jpg

Spinja
05-08-2005, 22:24
Obsada:

Młyn
05-08-2005, 22:30
Spinja gratulacje niedość, że swietne akwa to jeszcze wykonane z matką :D

robeon20
05-09-2005, 07:02
:11: nie wiem co powiedzieć
1. ,,ciemność widze ciemność''
2. jak z nią pogadałaś :) o setce ja miałem problemy z 54L

muzzy
05-09-2005, 14:10
Witam. Postaraj się zrobić jaśniejsze zdjęcia. Pozdrawiam

veronika_van_halen
05-09-2005, 17:41
łaaaadne :D
ciemno troche, ale fajny korzeń!!!

BeRsErK
05-09-2005, 18:53
Agatos zasłaniaj firany Ty fotoamatorze ;) bo inaczej zawsze będzie Ci się pokój odbijał w akwa.
Fotka nie oddaje klimatu tego baniaczka - na żywo jest naprawdę super superzaste. Tam gdzie odbiło się okno tam jest bardzo fajnie(choć z przypadku jak znam Spinję) ukryty drugi filtr - zasłania go korzeń i nurzaniec.
Obsada nieco chaotyczna ale to mamusiowy % 8)

PS - Kolorki też o niebo żywsze on live.

Naprawdę fajne akwa :)

Spinja
05-09-2005, 19:33
łaaaadne :D
ciemno troche, ale fajny korzeń!!! Dziękuję za pochwałę.
Który korzeń? Jest ich tam z sześć rozsianych po całym akwa. Pewnie mówisz o tym największym, który pływa. On pływa, bo nie tonie. :D A na dodatek, to chyba jakieś iglaste zło. O, zła ja, zła ja. <biczowanie>

Agatos zasłaniaj firany Ty fotoamatorze ;) bo inaczej zawsze będzie Ci się pokój odbijał w akwa. Na tych, które ja robiłam było zasłonięte. Poza tym, mówicie, że światła wciąż mało, to dodalim to zza okna... Będą lepsiejsze fotki, będą...

Fotka nie oddaje klimatu tego baniaczka - na żywo jest naprawdę super superzaste. Dziękuję! Potrzebne było wsparcie. A zdjęcie akwa robiłam pierwsze w życiu i to jeszcze lustrzanką (!).

Tam gdzie odbiło się okno tam jest bardzo fajnie(choć z przypadku, jak znam Spinję) ukryty drugi filtr - zasłania go korzeń i nurzaniec. Sam jesteś przypadek. 8) To wszystko było robione w męczarniach świadomości i wątpliwości. Poza tym tam jest teraz jeszcze fajniej, bo filtr wyleciał. Na jego miejsce poszły dwa wielkie i ogromniaste nieustawne korzeniska mahoniowe (możesz je sobie obejrzeć i popodziwiać na zdjęciu pt. "Bok lewy" ;) )

Obsada nieco chaotyczna ale to mamusiowy % 8) O Mamusi złego słowa nie mówić. To, że nie zna słowa biotop i przerybienie, to nie wstyd. Już moja działka ją nauczyć. Jesienią.

PS - Kolorki też o niebo żywsze on live.Prawda? :D Teraz jeszcze żywiej się zrobiło, bo posadziłam pośrodku dar od Aktinidii - hydrocotylę nerkolistną. Teraz rośliny układaja się w kształ S (do tej pory byłoy to dwa takie zakola, nietypowo - wysoko z przodu - zasłaniające tylny lewy i prawy kąt) - b. to pozytywnie wygląda. Jeszcze raz ogromne dzięki dla Pani Aktini za roślinkę.

I dzięki, Vladziu, za dobre słowo. A teraz proszę o krytykę. Zdjęć też, ale przede wszystkim samego zbiornika... zbiornika... Że brudnawo. Że żwir za wielki dla kirysków. Że tło chmjowe. Mam Wam podpowiadać?

Zar 2004
05-09-2005, 19:41
A co sądzisz o szklodliwości kryptokoryn wobec krewetek??? w przyszłości ( moze nie długiej) też sie na nie skusze a mam zamiar miec troche kryptokoryn i anubiasów.

BeRsErK
05-09-2005, 19:42
Dobra, mam przerwę w ćwiczeniach to zarzucę krytykę:
- tła nie widać bo jakieś roślinki zasłaniają...tylko czy to źle :P

- żwirek ZA gruby - choć to samo mogę powiedzieć o Twoim spiżowym wąsaczu(który ma notabene popszutą płetwę) - poza tym kolor mi wybitnie kojarzy się z łazienką a nie akwa!!!

- brudu nie zauważyłem...może wzrusz lekko dno i pokaż 8)

Spinja
05-09-2005, 20:04
A co sądzisz o szklodliwości kryptokoryn wobec krewetek??? w przyszłości ( moze nie długiej) też sie na nie skusze a mam zamiar miec troche kryptokoryn i anubiasów. Hm. No wiem o niej. ALE:
- moje krypto są diabelnie zdrowe. Na pewno zdrowsze ode mnie.. W ogóle nie nie kruszą / nie łamią / nie gubią liści;
- narazie nie zauważyłam żadnych złych objawów u krewci;
- nie mogę zrobić AŻ takiego przebudowania, bo za 2 tygodnie wyjeżdżam, a to by była większa robota;
- ta krypto to Mamusi jest;
Obserwuję natomiast czujnie każde stworzenie i listek w akwa. W ogóle długo patrzę w zbiornik. Właśnie z powodu takich niewiadomych jak relacje między krewetką a kryptokoryną.

Dobra, mam przerwę w ćwiczeniach to zarzucę krytykę: - tła nie widać bo jakieś roślinki zasłaniają...tylko czy to źle Pewnie, że dobrze, bo to tlo jest ohydne. :D Ale IMHO i tak lepsze niż żadne.
- żwirek ZA gruby - choć to samo mogę powiedzieć o Twoim spiżowym wąsaczu(który ma notabene popszutą płetwę) - poza tym kolor mi wybitnie kojarzy się z łazienką a nie akwa!!!
Kirysek nie jest gruby! On po prostu urósł. Gruby to jest nie_powiem_ czyj_otocinclus :D

- brudu nie zauważyłem...może wzrusz lekko dno i pokaż
Wystarczy, że zrobię lepszą fotkę, niestety. Szyba przednia zarośnięta zielenicą, tylna szyba na zewnątrz cała w kamieniu, muł można z dna taczkami wywozić. Rośliny są zachwycone takim podłożem. Ale już na przykład takie świderki protestują i wyłażą, którędy mogą. A miały wiercić. Kto mi dał takie przeterminowane i wybredne ślimaki? ;)

Theraphos
05-09-2005, 20:07
jak dla mnie to to akwa ma fajny nastrój ale mogła bys dac troche niższych roslinek i mocniejsze swiatło ;)

Spinja
05-09-2005, 20:17
jak dla mnie to to akwa ma fajny nastrój ale mogła bys dac troche niższych roslinek i mocniejsze swiatło ;) Ano, dokładnie taki jest plan na jesień.
Choć przy obecnym oświetleniu roślinki rosną, a i ryby ładnie się wybarwiają, bo to wszystko gatunki o niskich wymaganiach świetlnych. Tylko rogatek dał ciała na całej linii i po okresie wzrostu teraz zanika. :(
Jesienią natomiast chciałabym posadzić jakiś przyjemny trawniczek z przodu, a wtedy dać i więcej światła. Ale i bez tego IMHO flora w akwa się broni.
Kto uważa inaczej? :twisted:

pedro1975
05-11-2005, 14:06
Szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś bardziej wyjątkowego po autorce. Może trącę trochę Kubą Wojewódzkim ale powiem tak: nie ujęło mnie, nie rzuciło na kolana, bez wyrazu, widziałem na galerii wiele ciekawsze rozwiązania. Ogólnie jest ładne ale popracuj jeszcze nad aranżacją.
Mnie najbardziej spodobał się pływający korzonek. :wink:
Krypto też ok. To tylko moje zdanie.
Pozdrawiam

Ps Proszę moją wypowiedź potraktować pozytywnie (nie ma w niej złośliwości). Moim zdaniem autorkę po prostu stać na więcej. Jeżeli zaprezentował by to akwa ktoś inny to byłoby ok :wink:

kalisus
05-11-2005, 16:41
A mnie się za to Aqwa bardzo podobaja :D tylko... trzymanie po jednej sztuce różnych gatunków kiryska... feeee :? (nawet jak pływają razem co mnie dziwi to 3 sztuki nie tworzą stadka)

Spinja
05-11-2005, 17:45
Szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś bardziej wyjątkowego po autorce. (...) powiem tak: nie ujęło mnie, nie rzuciło na kolana, bez wyrazu, widziałem na galerii wiele ciekawsze rozwiązania. Ogólnie jest ładne ale popracuj jeszcze nad aranżacją. Pedro, b. dziękuję za wypowiedź. Mam podobne zdanie. :D Akwa jest ładne, ciekawe gatunkowo i mogę się w nie gapić godzinami, ale nie powala. A ma powalać. :twisted:
Co do aranżacji, to jej, rozumiesz, NIE MA. Ja tym akwa zajmuje się od końca marca i na dodatek muszę to robić dyskretnie, by nie denerwować prawowitej Właścicielki. Więc: tu dorzucę chyłkiem korzonek, tam ukryję grzałkę, potem znów nad ranem usunę WAPIENIE, wreszcie późną nocą przełożę kamyki... A ostatnio w sekrecie dosadziłam roślinek i jest serio wariacko pięknie (nie mam jeszcze fotek). Ale nie ma tam aranżacji typu "od zera do bohatera". Mama jednak CZUWA.

Mnie najbardziej spodobał się pływający korzonek. :wink: Krypto też ok. Korzonek miał być zamszony, ale jeśli w ogóle, to będzie zamszony dopiero jesienią. Albo przeniesie się wraz ze zwariowaną aranżatorką do jej osobistego baniaka. :D Mamie pozostawię, co cesarskie. A co do krypto, to przekażę pochwały - ucieszy się, dziewczyna. :D

Ps Proszę moją wypowiedź potraktować pozytywnie (nie ma w niej złośliwości). Moim zdaniem autorkę po prostu stać na więcej. Jeżeli zaprezentowałby to akwa ktoś inny to byłoby ok :wink: Ja też uważam, że stać mnie na więcej. Dziękuję Ci za te słowa.
Ech, nie wiecie, jak to wkurza, gdy masz WIZJĘ, a tu cię duszą i hamują, bo "to jest akwa mamy" i "te krewetki za bardzo się mnożą, zaczyna być je widać gołym okiem". ;)

mnie się za to aqwa bardzo podobaja tylko... trzymanie po jednej sztuce różnych gatunków kiryska... feeee (nawet jak pływają razem co mnie dziwi to 3 sztuki nie tworzą stadka) Tworzą stadko w tym sensie, że się trzymają razem. Wiem, że to zła sytuacja, ale to jeszcze przed moją "regencją" tak się poukładało w obsadzie. To kiryski Mamusi. Plan na jesień, jeśli akwa ma być nadal wielogatunkowe, to stadko jednego gat. kiryska.

Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za Wasze wypowiedzi.

kalisus
05-11-2005, 22:38
Musze powiedzieć, że dokonałaś niezaprzeczalnego cudu pracująć w tak "skrajnie niekorzystnych" warunkach :oops: . Kłaniam się w najniższych pokłonach uznania :wink: . Musisz mocno niedosypiać wyciągając w nocy niepotrzebne kamyczki i sadząc dodatkową roślinność. Prawdziwy majstersztyk. Gratuluje i podziwiam :D . Pozdrów od forumowiczów mame 8) .

Spinja
05-11-2005, 23:25
Pozdrów od forumowiczów mame 8) .
Neee. Nie ma o tym mowy. Ona nie wie o Waszym istnieniu! :roll: Lepiej jej nie drażnić, bo znów przekarmi rybki. :twisted: Za to tata dziś zauważył (wreszcie) zmiany w akwa i POCHWALIŁ. Może nie ma on pojęcia o tym, co znajduje się za szybą, ale przynajmniej estetycznie się pozachwycał. Można jak widać poradzić sobie i z akwa, i z Rodziną, trzeba tylko chcieć. :D Pozdrawiam!

Gregi
05-12-2005, 00:02
Neee. Nie ma o tym mowy. Ona nie wie o Waszym istnieniu! :roll:

Wstydzisz się nas :cry: chlip, chlip :wink:

kwalera
05-18-2005, 09:47
No właśnie prosimy o wyjaśnienia ?

oktogon
05-18-2005, 09:53
A ja bym zrobił jeden myk, korzeń ten polewej z tyłu przeniósłbym do przodu, a z roślin utworzył dla niego tło. Mam wrażenie żę trochę z tyłu się gubi, ale to subiektywne odczucie:) pozatym klimat jest i o to chodzi:)
pozdr
Piotrek

Spinja
05-19-2005, 23:08
Oktogon - dzięki za pomysł na myk. :D Idea jest jak najbardziej słuszna, tylko ten "korzeń z lewej" to są dwa, ogromne, gigantyczne, wielgachne korzeniska, ciężkie jak sto tysięcy. Są również bardzo piękne i klimatyczne też. Zatem: zostaną one wykorzystane w 100% jesienią, gdy staną się alfą i omegą drugiego zbiornika pt. "Czarne Wody Bladej Spinji" :D:D W tym akwa nie chcę ich zbytnio eksponować, bo Mama dostałaby zawału. Te korzenie są SERIO wielkie. :D

Domagająca Się Reszto - dam nowe zdjęcia w weekend, oko Wam zbieleje i się odtentegujecie. :D Chyba, że wcześniej woda w akwa mi nie odbieleje. To z fotek będzie... mleko. :(

domenik1
05-20-2005, 11:19
Podoba mi się tylko obsada trochę mnie zastanawia ... czy nie za dużo tam tych rybek

pedro1975
05-20-2005, 11:32
:D 5+1 razborek to już tłum ale jeszcze nie stado (cyt.), danio pręgowany niedługo padnie z samotności a "stadko" z 3 różnych kirysków... (minuta ciszy) :D Zdaję sobie sprawę że nie masz możliwości tego szybko zmienić bo przecież noce są już takie krótkie :wink:
Ps
Ciekawi mnie jak policzyłaś świderki :wink:
Pozdrawiam

Spinja
05-20-2005, 12:09
Podoba mi się tylko obsada trochę mnie zastanawia ... czy nie za dużo tam tych rybek
Hm. Czy ja wiem... A co byś proponował wywalić? Serio pytam.

:D 5+1 razborek to już tłum ale jeszcze nie stado (cyt.) Było ich osiem, ale dwie padły podczas szalejącej epidemii NO3. Może rzeczywiście dokupić im towarzyszek...? Ja jak ognia wystrzegam się przerybienia, stąd ten "wstręt" do dokupowania rybek.
A cytat całkiem słuszny. Pewnie jakaś mądra głowa go wyprodukowała. ;)

danio pręgowany niedługo padnie z samotności :( Wiem. Wiem, że w obsadzie są nadal błędy. Ale nie mogę nagle ponaprawiać wszystkiego, bo Mamie byłoby przykro. Ona b. lubi danio. A ten i tak niedługo padnie, ze starości. Do sklepu go nie zaniosę, bo nie wezmą. To już serio staruszek. A młodzików nie dokupię, bo danio mają wylecieć z obsady. Hyhy.

a "stadko" z 3 różnych kirysków... (minuta ciszy) :D Pisałam o tym wyżej. Dadzą radę chłopaki do jesieni. ;)

Zdaję sobie sprawę że nie masz możliwości tego szybko zmienić bo przecież noce są już takie krótkie :wink:
Anoś. Anoś. Sam widzisz. :D

Ciekawi mnie jak policzyłaś świderki :wink: Tajemnica zawodowa. :D

Patryś
05-24-2005, 15:16
Akwa piękne, szczególnie ten korzeń. Dzięki niemu wygląda jakby mialo z 300 litrów !!!

Bondziorno
03-19-2006, 20:22
jak sie nazywa ta kreweta i ile za nia dalas?

damian120
03-19-2006, 20:39
krewetka nazywa sie Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red" Czyli po prostu Red cherry :wink: .Polecam:http://www.akwaria.pl/krewetki

ŁNOMEN93
01-05-2007, 18:10
Mi tam sie podoba. :)