Zobacz pełną wersję : [210][Tanganika]Akwa Tasmy
Oto moja mala tanganika.
Wymiary 130x40x40.
Filtracja Fluval 304 + Aquael Fan 3
Grzalka 250 W, Oswietlenie 2x36W
Woda 27 stopni, Ph 8.0, TwO 13, TwW 17
Badzcie laskawi :)
Hehe obrazki zrobily sie w kolejnosci odwrotnej, moze sie ktos w tym polapie.
damian120
05-08-2005, 20:34
Nieznam sie na tandze ale akwa bardzo ładne.sliczne trofcie :P
bardzo ładne akwa :D sliczne rybki :D
Tropheusy jak marzenie ;) Osobiście dosypałabym więcej żwiru / piachu, dodała parę większych głazów i koniecznie tło strukturalne wewnątrzne. Wiem, że to ostanie bywa drogie - ale jak już się szarpniesz i zobaczysz jaki jest efekt - docenisz :wink:
Pozdrawiam.
P.S. Szafka z pokrywą robiona na zamówienie? Jeśli tak, to czy można wiedzieć ile Cię to kosztowało?
To tla strukturalnego powoli dojrzewam. Bede mial maly problem bo akwa ma niestandardowe wymiary.
A szafka robiona na zamowienie. Z pokrywa kosztowala okolo 800 zl.
Pozdrawiam
Tasma
pedro1975
05-08-2005, 22:09
Podzielam zdanie iz. Co do tła mnie osobiście podobają się takie jak masz. Niektórzy sądzą, że akwarium takie wygląda jak studio fotograficzne, ale to Tobie ma się podobać. Twoje tropheusy świetnie się na nim prezentują. Może zamiast tła strukturalnego zrób jakąś większą konstrukcję z kamieni i ustaw ją po tylnej ściance a osiągniesz zbliżony efekt po niższych kosztach. Powodzenia!
Pozdrawiam
Sebastian_S
05-08-2005, 23:42
Piasku masz za mało, jeżeli nie masz styropianu na dnie, to nie dawaj większych głazów, bo mogą zarysować dno, a następnie ciśnienie wody powodując nacisk głazów na dno może skończyć się pęknięciem. Więc dosyp piasku, czy drobno ziarnistego żwirku. Najlepiej w tandze dać piasek kwarcowy. Daj większe głazy z jednego boku, aby ukryły Ci sprzęt i umożliwiały rybom schronienie i krycie się.
Wejdź sobie na stronę www.malawi.pl i w galerii wpisz jurgen i wyszukaj zdjęć jego akwarium. Co prawda jest to malawi, czyli inny biotop, ale jest to jedno z najpiękniejszych "skalnych" akwariów, jakie widziałem. Może pomoże ci troszkę w urządzaniu swojego...
Sebastian_S
05-08-2005, 23:48
Wpisz sobie jurgen850 - pokazują się zdjęcia tylko jego akwarium. Tak będzie szybciej.
Panoramix
05-12-2005, 18:15
No sebastianie_s, ryb malawi w akwarium roślinnym to jeszce nie widziałem. Całkiem oryginalny pomysł :) Jak ci sie udaje utrzymać te roślinki, bo przecierz z tego co wiem (chociarz malawii nigdy nie miałem) to te rybcie bardzo lubią rośliny... ale jeść :)
daniel_c1
05-12-2005, 18:37
łądne akwa i rybcie
Ładnie wybarwione te Ikole.Akwarium ładne.Ja bym się nie decydował na wewnętrzne tło strukturalne,bo szerokość akwa 40 cm to trochę za mało,żeby to jeszcze zwężać.To niebieskie tło bardzo przyjemnie wyglada.Jeżeli do tego wodę masz krystalicznie czystą to daje to fajny efekt jakby "fruwających" ryb :wink: Tylko ,że trzeba dodatkowo dbać o czystość tylnej szyby /przy tle strukturalnym ta niewygoda odpada/
Parametry wody idealne ,całośc sprawia bardzo porządne wrażenie.
Nie masz problemów z glonami ?
Sebastian_S
05-12-2005, 21:42
Witam.
No sebastianie_s, ryb malawi w akwarium roślinnym to jeszce nie widziałem. Całkiem oryginalny pomysł :) Jak ci sie udaje utrzymać te roślinki, bo przecierz z tego co wiem (chociarz malawii nigdy nie miałem) to te rybcie bardzo lubią rośliny... ale jeść :)
Wsadziłem je tam kiedyś z konieczności. Zbiornik z malawi pękł, a w holendrze pływało tylko kilka rybek, które sprzedałem. Teraz są tam głównie szybko rosnące rośliny, których pyszczaki nie tykają, no może czasami coś tam gryzną :wink: . Nawet jak przez dzień czy dwa nie podam im jedzenia, to nie niszczą roślinek, a pływają w nim już prawie półtora roku. Przesiedle je dopiero jak kupie jakieś wielkie akwa, może w wakacje, a tu znów będzie holender, bo przy pyszczakach tych łagodniejszych, bardziej wymagających roślin nie da rady się uprawiać. Z utrzymaniem roślin, to nie mam problemu. Raczej z ich przycinaniem i usuwaniem nadmiaru. Rosną tak szybko, że raz na dwa tygodnie muszę robić dużą przycinkę, żeby światło ze świetlówek zaś docierało do dna i ładnie oświetlało zbiornik.
:)
Cinek208
12-06-2005, 15:59
bardzo ładne akwa
Tasma, bardzo ladne akwa a trofki jeszcze lepsze :D
Jaki wiek trofow, czym karmisz?
Pozdrwiam
Tangomaniak
bardzo fajne trofcie ,ale ja zamiast tego żwiru dał bym im piaseczek i pomaskuj gdzieś ten sprzęt
bedzie gitara :)