Zobacz pełną wersję : [200l][ogólne] Moje akwa-Nowa aranżacja
Witam, jestem Piotrek
Prezentuję swój baniak, jest stosunkowo młody, założony w lutym 2005
pojemność 200 l brutto (100x40x50)
obsada:
30 szt. neon czerwony
2+1 pielęgniczka kakadu
4 kiryski panda
6 otosków
4 kosiarki
rośliny:
hygrophilia polysprema
bacopa morieri
cryptocoryny
ceratopteris
althernathera reineckii
sagitaria (?)
W chwili obecnej walczę z compsopogonem więc całość nie wygląda zbyt zachęcająco, ale walka trwa:)
Theraphos
05-06-2005, 20:40
jak dla mnie to troche za ciemne :? albo to zdjęcie jest takie kiepskie :roll: :roll: :roll: :?
Witaj Piotrku :D
Akwarium masz bardzo interesujace :)
Jaki typ akwrium masz zamiar odtworzyc :?: Holender :?:
Dla mnie brakuje tam napryzklad korzenia, lub jakichs ciekawych kamieni :wink:
Ogolnie jdnak baniak spoko :11:
Aha no i moze jakies nizsze roslink :?:
Powodzenia :)
nie napisalem nic na temat oswietlenia...
sam baniak uważam że ma wystarczające oświetlenie (zawsze mozna go rozbudowac), znajdują sie tam 4x 30W (aquarelle, 965, i 2x840), zatem ciemne zdjęcie jest tylko moją "zasługą" ;)
natomiast jeśli chodzi o akcenty, szukam wciąż odpowiedniego korzonka, jeden się moczy więcz aranżacja w niedługim czasie powinna się zmienić.
pozdrawiam
Piotrek
Bardzo sympatyczny zbiornik, podoba mi sie ta roślinka, co jest w wiekszosci (co to?) Jestem początkująca i nie kojarze za bardzo :/ Pozdrawiam!
najwięcej jest hygrophili polyspremy, sądze że o to Ci właśnie chodzi (po prawej i lewej stronie w tle)
pozdrawiam :)
Witam :wink: Akwa bardzo fajne, może dodaj jakieś większe kamienie, może kokosa, a z rybek dodałbym jeszcz ze 4 kiryski. Takie stadko będzie wyglądało extra. :?: :D Pozdrawiam :wink:
Bardzo przyjemne akwarium tylko rybek trochę nie widać :) Nie myślałeś aby dodać jakieś pielęgniczki jeszcze :!: :)
Witam
Kokosy są trzy, może słabo je widać, po pierwsze kwestia fotek(pracuje nad tym :) ), po drugie są lekko obrośnięte już, wydaje się że kakadu odpowiada takie usytuowanie. W kwestii aranżacji pracuję nad tym i nie wykluczam korekt, na pewno dojdzie spory kawałek korzenia, być może tochę kamieni. Odnośnie obsady planowane jest jeszcze stadko pstrążenic marmurkowych (trudno je zdobyć w Rzeszowie), pielegniczki prawdopodobnie też, ale rodzaj jeszcze nie wiem, może borelli, do przerybienia jeszcze trochę zostało ale chcę mieć tez trochę luzu w akwa:)
Dzięki za opinie
Pozdrawiam
Piotrek
aranżacja chyba diametralnie zmieniła wygląd zbiornika, dodane zostały korzenie olchy, rośliny znacznie poprzycinane, dodane nowe. Teraz tylko czas na zageszczenie.
zosia388
05-29-2005, 20:47
Nooo... Po zmianie, to dopiero jest na co popatrzeć :D :D :D Tylko czekać asz roślinki ciut podrosną i się lekko rozkrzaczą :D Bardzo miłe dla oka :wink:
Pozdrawiam :wink:
Akwa bardzo fajne ale mi szczegolnie w nowej aranrzacji wpada w oko korzen ktory bardzo wszystko uwiarygadnia :) dodal bym kilka bukietow wiekszych roslinek z tylu zeby uzyskac troche glebi :) pozdrawiam
Super korzeń, sam go zdobyłeś czy kupiłeś.
Teraz akwarium wygląda super. Tak dalej
odpowiadając po kolei...z tyłu jest posadzone trochę roślin, na razie są niewielkie gdyż po sianokosach mocno wszystko uszczupliłem, ale to tylko kwestia czasu żeby zrobiły gąszcz więc wygląd baniaka się zmieni(przynajmniej na to liczę :) ), natomiast co do korzenia...sam go zdobyłem, wykorzystałem miejsce robót drogowych gdzie wycięte zostały olchy, i wykopane korzenie, więc tylko piłka i docinanie takich które pasują, potem moczenie ,gotowanie i wszystko.
pozdr
Piotrek
pietrucha
05-30-2005, 08:58
po tej zmianie jest o wiele lepiej :)
radzio222
05-30-2005, 11:23
W su ie zapowiada sie ciekawie - jednak jedna poważna uwaga...nie zaslon tego korzenia, na pierwszym planie widze ze cos tam wybija sie do gory (chyba henianthus) tnij go albo wymien na jezycznika czy sagitarie, bo korzonek na prawde Ci sie udal i zal go ukrywac za roslinkami...
Zmiany akwa wyszły na lepsze FAJOWO :roll: