Zobacz pełną wersję : [30l][Tanganika] Domek dla muszlowców - po pewnym czasie
pedro1975
05-05-2005, 22:53
Przedstawiam tym razem docelowy wystrój zbiorniczka. Jak widać postarałem się zastosować do Waszych rad, za które serdecznie dziękuję.
W tej chwili zbiornik zamieszkuje już (podobno dobrana) para brevisów.
Mam już je 5 dni i zdążyłem zaobserwować, że w pierwszych dniach zajmowały one jedną muszlę. W tej chwili samiec przytargał drugą obok i tam się przeprowadził. Co jakiś czas wachlują płetwami przy muszlach.
Czy to już tarło? (wg literatury tak to wygląda) Nie mam doświadczenia z Tangą dlatego proszę o pomoc.
Napiszcie też czy się podoba i czy coś jeszcze wymaga zmiany.
Wielkie dzięki
mi się podoba. Przez takich jak Ty żona mnie ciśnie żeby postawić drugi baniaczek, taki do 80-100 l, z kamieniami w środku... :wink:
Hehe,żeby tak moja druga połowa powiedziała: "kochanie tak bardzo podobają mi się akwaria,postaw jeszcze jeden zbiorniczek.:-))
Pomarzyć sobie mogę.
A co do muszlowców, bardzo ładne akwarium, na dno ja bym wybrał drobny piasek,ale to kwestia gustu i tak jest super.
Może niedługo będą małe przecinki-czego życzę.
Pozdrawiam
pedro1975
05-06-2005, 09:24
Moja żona też była przeciwna. Dlatego wybrałem mały zbiorniczek i postawiłem go u siebie w pokoju biurowym bo tylko na taki mam tam miejsce. Grubszy piasek wybrałem tylko ze względów higienicznych (też podoba mi się bardziej drobniejszy nawet go kupiłem) Jakoś nie wyobrażam sobie odmulania drobnego, a przy tak małym zbiorniku podmiany trzeba robić częściej.
Sorki za marną jakość zdjęć
Muszę jeszcze nad tym popracować.
Dzięki za komentarze.
Widze że dałeś sie przekonać i dodałeś roślinke. :) Jak dla mnie akwa wygląda super. :wink:
Jeszcze lepszy niż jakiś czas temu! Gratuluję! :D
Michał J
05-06-2005, 13:10
Akwarium bardzo ciekawe. Sam mam niecałą 30-stkę ale holendra ;)
damian120
05-06-2005, 13:30
Bardzo ładny zbiornik mały ale ma swój urok.Mam nadzieje że za niedługo bendziesz mugł się pochwalić małymi.
Powodzenia
jake to ma wymiary jest to kostka ?? wyglada bardzo milo fajny baniaczek
robeon20
05-08-2005, 08:23
kuzyn ma 30L możesz podać koszty co do grosza prosze :) jak sie zgodzi zrobie mu sam taki baniaczek jeśli pozwolisz mi wziąć pare pomysłów
:)
:11: Gratuluje akwa Przepiękne
chesterek
05-08-2005, 18:04
Hehe Crespo w temacie z Twoim akwarium mówiłeś coś zupełnie inneg o. Zdecyduj się może :) A co do akwa to ma świetny klimat, chociaż może lepiej wyglądałoby kilka mniejszych skałek tego typu.
pedro1975
05-08-2005, 21:20
jake to ma wymiary jest to kostka ?? wyglada bardzo milo fajny baniaczek
Akwarium proste o wym 40/30/25 szer/wys/głęb tj 30l brutto (netto dokładnie 24l)
Bardzo dziękuję za miłe komentarze. Zbiornik ten powstał dzięki poradom ludzi z forum i to im w największym stopniu należą się pochwały. Od dłuższego czasu takie akwarium chodziło mi po głowie. Materiały, których użyłem do wystroju wnętrza kupowane były okazyjnie i zupełnie przypadkowo. Leżały dłuższy czas bez jakiegoś konkretnego celu. Dlatego nie jestem w stanie podać dokładnych kosztów powstania akwa (jak prosi kolega robeon20). Mogę jedynie oszacować całkowity koszt na około 150 zł razem z rybami i roślinami.
Ps
Dziękuję szczególnie koledze Crespo za miłe słowa (najmniej spodziewane), który chyba zrozumiał, że moje komentarze na temat jego akwa nie wynikały ze złej woli. Forum jest po to aby czegoś się nauczyć poprzez korzystanie z rad innych i być otwartym nie tylko na pochwały ale i na ostrą krytykę.
Pozdrawiam
pedro1975
05-12-2005, 19:57
Czas na przedstawienie mieszkańców.
Oto Państwo Brevisowie w całej okazałości. Jak oni się kochają :roll:
pedro1975
06-21-2005, 08:37
Przedstawiam swój zbiornik po małych zmianach. Od tamtego czasu zmieniłem oświetlenie - zamiast żarówki energooszczędnej świecą dwie świetlówki T5 po 8W każda. Z tamtym świtłem miałem problemy z okrzemkami, no i akwa wyglądało trochę mniej ciekawie. Zamiast filtra Aquel Mini wsadziłem filtr Tetra IN 400, co rozwiązało zupełnie problem filtracji (poprzedni nie dawał rady i często się zapychał). Podmiany wody robię raz w tygodniu po ok 1/4 zbiornika. Z utrzymaniem równowagi biologicznej mimo tak małego zbiornika nie ma najmniejszych problemów.
Muszlowce czują się świetnie :wink:
Napiszcie jak się podoba.
Pozdrawiam
domenik1
06-21-2005, 09:25
Akwarium masz bardzo ładne i chyba wiem z kogo wezme przykład jak będe robił swoje muszlowisko :D
bardzo sie podoba
czy jest jakis patent zeby skaly nie zarastaly glonami tylko zawsze byly czyste ??
Podwodny światek jak malowany!
Proponuję niczego nie zmieniać, o ile zdanie mieszkańców jest podobne :) No, może dorzucić troszeczkę zieleni?
Te muszlowce wyglądają jak moje małe pyszczaki (2 tygodnie temu rozmnożyłem) :). Akwa Super :11: .
Tak trzymaj!
pedro1975
06-21-2005, 13:03
czy jest jakis patent zeby skaly nie zarastaly glonami tylko zawsze byly czyste ??
Na to nie ma specjalnego patentu wystarczą regularne podmiany wody, dobre światło i filtracja (no i od czasu do czasu szczotka :D )
Z zieleni nie planuję więcej dodawać bo to Tanga (mam już akwa roślinne :) ), no może jeszcze jeden mały anubiasik na szczyt kamyczka.
Fajnie że się podoba bo to moja pierwsza Tanganika :D
Daję jeszcze jedną fotkę
Dzięki i pozdrawiam
Piękna sprawa!
Moja rada - nie dawaj anubiaska na szczyt.
Pozdrawiam,
czy?u
pedro1975
06-24-2005, 11:03
Pokusiłem się jednak na jeszcze jedną roślinkę. I jak to wygląda?
pedro1975
07-08-2005, 12:19
Coś mnie podkusiło i nieco zmieniłem wystrój akwa. Zyskałem przez to większą powierzchnię dna.
Napiszcie co o tym sądzicie.
najlepsze rozwiazanie ta ostatnia aranzacja, w pozostalych skalka przytlaczala cala reszte, a teraz mozna po prawej z tylu dorzucic jakis inny kamien/skalke lub pojedynczego nurzanca walna i pilnowac by zbyt nie rozrosl sie -bo jakos pustawo tam :)
kacpereq
10-31-2005, 15:35
a ja mam male pytanko...
mianowicie ty masz oprawe na zamowienie w tym akwarium czy poprostu zwisajace lampki? aha i jeszcze skad macie takie piekne muszelki? :wink:
kacpereq
10-31-2005, 15:35
a ja mam male pytanko...
mianowicie ty masz oprawe na zamowienie w tym akwarium czy poprostu zwisajace lampki? aha i jeszcze skad macie takie piekne muszelki? :wink:
akwa super mam wolne 25 litrów akwa myślisz ze mógłbym coś takiego w nim zrobić???
Bardzo ładny zbiornik :) tylko tło mi jakoś nie pasuję :|
Fajne akwa, dokładnie tak sobie wyobrażam zbiornik dla muszlowców.
pedro1975
11-02-2005, 07:25
a ja mam male pytanko...
Oświetlenie w akwa stanowi pokrywa PCV, z której wyjąłem oprawkę na żarówkę, a wstawiłem zwykłą oprawę meblową na 2 świetlówki T5 po 8W każda. Muszelki uzyskałem z francuskiego dania :D . Opisałem to tutaj:
http://kfa.dysk.one.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=1807&category=5
akwa super mam wolne 25 litrów akwa myślisz ze mógłbym coś takiego w nim zrobić???
Jak masz chęci to czemu nie :D 25 litrów to jednak za mało nawet dla 1 pary małych muszlowców. Akwarium, które jest w tym temacie przedstawione już nie istnieje. Zamieniłem je na zbiorniczek niewiele większy litrażowo (45l), za to o wiele większej powierzchni dna 30x60 cm