Zobacz pełną wersję : kiryski
Czy u kirysków można rospoznać płeć?
Czy powinny żyć w stadzie?
eremenik.
04-13-2004, 19:47
Czy u kirysków można rospoznać płeć?
Czy powinny żyć w stadzie?
Powinny zyc w stadzie sa to typowe stadne rybki a odosnie plci to mozna rozpoznac po pletwie brzusznej :) znacznie sie roznia
mala_lady_pank
04-13-2004, 22:11
Patrząc z góry samica jest grubsza za płetwami piersiowymi.
Lord Paszka
04-14-2004, 08:59
Patrząc z góry samica jest grubsza za płetwami piersiowymi.
Dodatkowo u większości gatunków corydorasów pierwszy promień płetwy grzbietowej u samic jest krótszy od pozostałych. U samca jest on znacznie dłuższy. Ponadto, samice są znacznie "pełniejsze" od samców.
kurde prosiłem faceta żeby mi dał parkę a z tego co się okazuje dał mi dwie samice
dzięki
kiryski były jakieś nie mrawe i jeden zdechł
drugi jakoś siedzi na dnie i się prawie nie rusza
czy to wymagające rybki bo poraz pierwszy choduję kiryski?
mają jekieś szczególne wymagania?
nie robię testów na twardość wody itd.
Michał J
04-14-2004, 19:22
kiryski były jakieś nie mrawe i jeden zdechł
drugi jakoś siedzi na dnie i się prawie nie rusza
czy to wymagające rybki bo poraz pierwszy choduję kiryski?
mają jekieś szczególne wymagania?
nie robię testów na twardość wody itd.
Mój kuzyn mial podobnie. Tyle, ze wszystkie ryby mu pozdychaly. Potem kupil nowe i znowu to samo (ale nie wszystkie zdechly, te co przezyly byly strasznie nie mrawe i tracily kolory). Powiedzialem, zeby dolali destylowanej. Nie minelo 10 minut a ryby nabraly kolorow i zaczely wmiare normalnie plywac.
Raszta wygląda na zdrowe, pływają/ganiają po akwarium. Labeo wyjada coś z dna, platki pływają razem a gupiki są pod powierzchnią i też sobie normalnie pływają.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli wpuściłeś 2! kiryski do zarybionego akwa (m.in. z buszującym labeo) to IMO padł ze stresu i drugi pewnie pójdzie jego śladem jeśli nie dokupisz więcej.
Nie! Miałem już 6 kirysków i dokupiłem jeszcze 2. Labeo jest bardzo mały. Tylko objada rośliny z glonów i z nikim nie wchodzi w zatargi.
Sorry za głupie podejrzenia. Osobiście staram się dokupować kirychy co najmniej trójkami. Czasami dołanczają się do stadka a czasami wolą plywać same.
Mam trzy kiryski pstre i chciałabym dokupić jeszcze ze dwa lub trzy. Czy mogą być inne, np. kiryski panda? Będą sie razem trzymać, czy osobno?
Rav_Lublin
04-16-2004, 09:40
powinny ladnie ze soba wspolzyc. ja u siebie mialem pstre i laciate (chyba one nazywaja sie lamparcie :/ ????) i niwstety chyba nawet sie pomieszaly :( bo niektore maluchy (teraz juz dorosle) maja zrowno cechy ubarwienia pstrych jak i laciatych. NA SZCZESCIE BEKARTY SIE NIE ROZMNAZAJA przynajmniej na razie.
Mam kiryski pstre, albinoski i jakieś takie cudaki weloniaste, odpowiednio 5,4 i 3. I w akwa mam 3 oddzielne stadka. Kumpel ma 4 gatunki po 2 sztuki i jedno stado. Czemu nie mam pojęcia ale i u mnie i u niego są dorodne i rumiane. A i jeszcze jedno u pstrych jest parka - samiec i samica, która trzyma się zawsze razem i w pewnej odległości od reszty.
Kiryski pstre łączą się w pary? Nie wiedziałam. To by tłumaczyło ich zachowanie w akwarium. Najpierw kupiłam 2 sztuki, bo wiecej nie było i pływały sobie w akwarium tam i siam. Potem dokupiłam trzeciego i zauważyłam, że dwa trzymają się razem, czasem nawet przytulają, a jeden pływa osobno, czasem dołączy do pary, ale raczej trzyma się się osobno.
I teraz nie wiem, czy nie czuje się samotny... :cry: . lepiej może dokupić jeszcze choć jednego pstrego, albo tego samotnika oddać i kupić kilka pand lub innych?
Dokup 2 a pozatym to małe akwa i to,że pływa sam nie znaczy, że jest mu źle bo zawsze jest blisko reszty.
corydoras
04-16-2004, 14:44
dokladnie kiryski w wiekszym akwarium zbily by sie w grupke ale i tak czasem plywaja sobie samotnie, a to "skubia" listka a to wplynie sobie w miejsce najsilniejszego pradu :wink: a to w mech sie zbunkruje
w chwili stresu mimoze bedzie kilka gatunkow wszystkie zbija sie razem ale normalnie nawet jak odpoczywaja nieruchomo ustawiaja sie raczej wsrod swojego gatunku
a odnosnie "mezaliansu" to jeszcze o czyms takim nieslyszalem, fakt ze podczas tarla zdarza sie za samczyk sie przystawi do samiczki innego gatunku, a czasem nawet przez pomykle do innego samca :wink: ale u mnie jeszcze nigdy nic z czegos takiego nie wyszlo :)
=VioaoiV=
04-16-2004, 18:26
Dembek, kup mu 4-5 towarzyszy ..
jak to mu? chyba im bo mam ich teraz 7 bo jeden zdechł
/.../ byly strasznie nie mrawe i tracily kolory). Powiedzialem, zeby dolali destylowanej. Nie minelo 10 minut a ryby nabraly kolorow i zaczely wmiare normalnie plywac.
Od kilku tygodni nasze kiryski sa markotne, niemrawe i lękliwe.
Niepokoi mnie to bardzo i stąd poszukiwania tematu "kiryski" na forum.
Skąd ta woda destylowana i ile jej wlać ?
Co ona daje tak naprawdę ?
Mamy 4 kiryski (było 5..) ale każdy inny [w sklepie zapewniano nas, że "będą się rozpoznawały"]: pstry, spiżowy(były 2, mniejszy zaginął...), sterby i ... nie jestem pewna - w sklepie nazywano go "adolfi" [na jednej stronie występuje jako Corydoras metae, a na drugiej nie jestem pewna ale najbliżej mu do C.Panda]. Przez pierwsze tygodnie były wesołe i bardzo żywe, cały czas buszowały.
Co im jest ?
Oprócz kirysków są: 2 molinezje, 2 zmienniaki, 1 bojownik, 1 ampularia.
Wodę podmieniamy co tydzień ok. 1/4-1/3
tu sprawdzałam info o kiryskach:
http://www.akwa.aip.pl/
http://www.akwafoto.aip.pl/baza.php?view3=fotka&zdj=00002
akwa 60l. od końca grudnia'03 ale kiryski dokupione najpóźniej, koniec lutego/początek marca
pozdrawiam,
Magda