PDA

Zobacz pełną wersję : BOJOWNIK I DOPADLA MOJE AKWA OSPA

justa
04-13-2004, 19:19
mojemu bojownikowi mieczykowa obgryzla ogon- czy to normalne ze mieczyki sa takie agresywne i druga sprawa czy bojownikowi odrosna piękne płetwy?

mala_lady_pank
04-13-2004, 19:33
Spoko, po jakimś czasie bojownikowi odrosną płetwy :wink:
A z tym że mieczyk podgryza .....hm...szczerze mówiąc ja się z tym nie spotkałam. Może ktoś inny cos podpowie..... :)
A jak duże masz akwarium :?: Może za mało miejsca... :?:

justa
04-13-2004, 20:02
30 l ale druga sprawa to to ze na mieczykowej jest jakas biala plamka ale za dlugo ona jest zeby to byla ospa (chyba) a z kolei bojownika przenislam do miejszego akwa zeby odpoczal ale teraz zauwazylam u niego 2 biale plamki na ciele i ma kolor zmieniony na pyszku jest jakby wyblakly wlalam mu akryflawine zeby odkazic obgryzione pletwy, co jest wlasciwe grane?
Co moze sie dziac w moim akwa? Mam 3 mieczyki 3 od niedawna 2 glupiki i dwie samice bojownika ale one go napewno nie ruszaja i dwa glonojady male, mam juz w razie czego nowe akwarium dla mieczykow ale czy sa one zdrowe? nie widze zeby sie one dziwnie zachowywaly no procz bialej plamki u mieczykowej jednej na glowie? Czy ktos jest mi w stanie pomoc?

justa
04-13-2004, 20:04
a ogon bojowika jest do polowy obgryziony i ma kolor wyblakly i ma bialy nalot?

justa
04-13-2004, 20:06
Juz wiem zaponowala u mnie ospa!!!!!!!! wlasnie mieczyki sie ocieraja o kamienie HELPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

Paweł
04-13-2004, 20:29
Na ospę najlepsza jest 'zieleń' + wysoka temp. (ok. 28-30). Z tego co pamiętam 1 ml. na 20 litrów.
A z tym że mieczyk podgryza .....hm...szczerze mówiąc ja się z tym nie spotkałam. Może ktoś inny cos podpowie..... To jest normalka.

mala_lady_pank
04-13-2004, 22:15
Na ospę polecam też Ichtiosan(tylko nie mieszaj leków!!).
I tak jak powiedział Paweł podnieś temperaturkę. Ale czy 30 st. nie będzie za dużo?? Ja bym radziła tak do 28.... :roll:

justa
04-14-2004, 07:24
Juz nie ma mojego ukoanego bojownika, ciezki to dla mnie cios bo on był pierwszy i bardzo piekny. Teraz pozostaje mi ratowac pozostale rybki tylko ne wim do konca co mu byli na koniec ledwo dychal nie ruszał skrzelami byl wyblakly wokul mordki mial bialy nalot- moze tos wie co to bylo? U pozostalych rybek dziwne zachowanie widac u dwoch mieczykow jeden normalnie sie zachowuje dwa glupiki sa normalne i dwie bojowniczki trudno mi jest je ocenic, po glonojadach nic nie widac. Te dwie mieczykowe ocieraja sie o dno maja biale plamki na glowie i tez wokol pyszczka mialay dzis apetyt i zachowuja sie jak szalone maja duzo wigoru- DZIWNE, moze ktos wie co to jest?

Raffy
04-14-2004, 07:40
wlej ICHTIOSAN (z tropicala) i MFC (z tropicala) bo z tego czytam widzę ze twoje rybki mają ospę i pleśniawkę.

justa
04-14-2004, 08:15
A czy dwa te srodki to nie zaduzo?
wlej ICHTIOSAN (z tropicala) i MFC (z tropicala) bo z tego czytam widzę ze twoje rybki mają ospę i pleśniawkę.

Klayman
04-14-2004, 11:02

MFC jest takze na plesniawke i ospe. Radze nie mieszaj obu srodku bo bedzie to juz przesada. Proponuje troszke wieksza niz nominalna dawka MFC powiedzmy 120%. Niestety musisz przygotowac sie, ze roslinki podupadna no ale coz ... musisz wybrac ...

Za jakies trzy dni 100 % dawki i za tydzien kolejne 100 %. Bedzie najskuteczniej. Poza tym w tym czasie zero naworzenia roslin.