Zobacz pełną wersję : Woda
Mam pytanie o wodę.Moi rodzice zakupili niedawno filtr kuchenny RO z mineralizatorem i chciałbym się dowiedzieć czy do akwarium mogę używać tej wody.W kranie woda jest paskudna i śmierdzi oraz jest bardzo chlorowana.Czy woda z filtra RO(mineralizowana) nadaje się do akwarium??????
Filtr oczywiscie cos tam zatrzyma, ale na pewno nie chlor wiec i tak kranowa musi odstac.
Nie wiem jak długo podziała wam ten filtr z tego co wiem przy chlorowanej wodzie membrany zużywają sie potrujnie.Musisz jednak mieszać ją z kranówką, żeby uzyskać kh w granicach 4*
Jeśli filtr RO posiada prefiltry: wstępne mikrosito i węgiel (a powinien). To spokojnie można taką wodę lać do akwarium. Jeśli filtr ich nie posiada. To taką wodę też można lać bez problemów, oczywiście bez tego całego mineralizowania.
PS. Żywotność takiego filtra (bez prefiltrów) będzie jednak bardzo mała.
Lord Paszka
04-14-2004, 09:08
Jeśli filtr RO posiada prefiltry: wstępne mikrosito i węgiel (a powinien). To spokojnie można taką wodę lać do akwarium. Jeśli filtr ich nie posiada. To taką wodę też można lać bez problemów, oczywiście bez tego całego mineralizowania.
PS. Żywotność takiego filtra (bez prefiltrów) będzie jednak bardzo mała.
Dość często w takich filtrach używa się soli srebra jako środka grzybo- i bakteriobójczego. Sprawdź, czy których z tych prefiltrów nie zawiera tego związku. Jeżeli tak to nie można go używać do celów akwarystycznych. Sole srebra nawet w niewielkich ilościach są bardzo trujące dla fauny.
A więc filtr RO,który posiadam ma pięciostopniową filtrację i jako pierwszy jest filtr wstępny z wkładem sedymentacyjnym 20 mikronów(wykonany z pianki polipropylenowej),drugi filtr wstępny z wkładem tym samym i też 20 mikronów,trzeci to filtr wstępny z wkładem z granulowanego węgla aktywowanego,czwarty stopień to filtr wstępny z wkładem sedymentacyjnym 5 mikronów,piąty stopień to filtr końcowy z uszlachetnionym węglem aktywowanym oraz mineralizator.Woda filtrowana leci z dwóch kraników tzn z jednego leci bez mineralizatora a z drugiego mineralizowana.To tyle co wiem o tej filtracji i dlatego pytałem czy stosować wodę TYLKO z filtra a jeśli tak to który kranik?No i skoro woda jest filtrowana w systemie odwróconej osmozy to chyba pozbawiona jest wszystkiego to chyba tak jak woda destylowana?Monter,który u nas był mierzył kranówę i wodę z RO.Kranówa miała 274mg zawartości różnych substancji,a z filtra tylko 3mg.