PDA

Zobacz pełną wersję : jakie rybki?

szymond15
04-13-2004, 17:52
Załakładam sobie właśnie akwarium (moje 1 :D ) I mam takie pytanie: Jakie rybki są łatwe w utrzymaniu i bardzo łatwo i szybko się rozmnażają?
Akwarium ok. 50 l.

guruking
04-13-2004, 17:57
Jakie rybki są łatwe w utrzymaniu i bardzo łatwo i szybko się rozmnażają?

na poczatek proponuje kupic kilka gupików :) to ryby bardzo wytrzymale i szybako sie roznazaja :)
Pozdrawiam

Cukier
04-13-2004, 18:00
Dokładnie głupiki. Do tego mozesz dorzucić mieczyki molinezje, neonki i danio. Zreszta poszukan na forum napewno cos znajdziesz bo ten temat był już poruszany.

Powodzenia!!

szymond15
04-13-2004, 19:50
tego mozesz dorzucić mieczyki molinezje, neonki i danio.
A jak jest z ich rozmnażaniem bo z gupikami to wiem.
A i jeszcze mam 2 akwarium dla brata i ile tam takich rybek może chodzować na 25l (chciał to niech ma) i jakie z tych rybek i ile ??

eremenik.
04-13-2004, 19:54
A jak jest z ich rozmnażaniem bo z gupikami to wiem.
A i jeszcze mam 2 akwarium dla brata i ile tam takich rybek może chodzować na 25l (chciał to niech ma) i jakie z tych rybek i ile ??[/quote

molinezje i mieczyki sa ta rybki zyworodne czyli przydaloby sie odlowic samice do kotnika(malego akwa) aby uniknac pozarcia przez inne rybki
jezeli masz sporo roslinek to nie powinna byc problemow mlode rybki ukryja sie w roslinkach najlepszy jest mech jawarski oczywiscie wszystki nie przezyja ale...

szymond15
04-14-2004, 17:20
A znacie jakieś fajne stronki jak użądzić fajnie akwarium i samemu coś do niego dorobić?? Ostatnio byłem na takiej fajne coś tam w nazwie było z 56l czy coś podobnego dzięki za odp.!! :)

Duch
04-14-2004, 17:28
A znacie jakieś fajne stronki jak użądzić fajnie akwarium i samemu coś do niego dorobić?

Tak.Znamy....jesteś właśnie na jednej z nich :1:
Wystarczy przejżeć galerię i skożystać z opcji szukaj......
Było wiele tematów dotyczących tła ze steropianu, kokosów, korzeni, kamieni, oświetlenia, pokryw itp.itd......

warson
04-14-2004, 19:36
Ja własnie niedawno kupiłem sobie Ten mech!! Nie wiem czy to tak ładnie wygląda :-( Napewno zajeb.... wygląda kokos samemu robiony :-) Teraz myślę nad pokrywą ze szkła i do niej przymocowane świetlówki! bo bez tego nici z roślinkami a roślinki robią kryształek z wody. dobrze mówie :?:

XAC
04-15-2004, 07:42
Nie wiem co rozumiesz przez kryształek, jeśli chemię wody to owszem zadbane bardzo pomagają, ale rośliny też obumierają stopniowo i woda od tego może być delikatnie zanieczyszczona mechanicznie(chemicznie też). Kryształek to głównie efekt utrzymywania czystości poprzez filtrację i zabiegi opiekuna.

Aleksandra
04-15-2004, 08:50
Na początek Neonek nie polecam. Są to delikatne ryby. Gupiki owszem nie miałam ale słyszałam i czytałam, że łatwo je utrzymać. Nie są tak wrażliwe, i łatwo się rozmnażają.

Aleksandra
04-15-2004, 09:02
Wiesz już gdzie postawisz akwa, jaki filtr? - radzę uważać na to co mówią w sklepach akwarystycznych. Dobrze by było, gdyby taki sklep ktoś ci polecił, albo jak masz doświadczonego znajomego to zabierz go na zakupy.
Ja np. przegapiłam strasznie sprawę z filtrem. Kupiłam Tetra tec IN400 do 50l akwa. Ma wydajność od 200-400l/h jest przeznaczony do zbiorników od 30 - 60l. Wystarczyło kupić model wyżej, raptem 10,00 zł droższy a nie musiałby chodzić na pełnych obrotach bo jest do akwariów od 50 chyba do 100l. To samo z oświetleniem. Jeżeli kupujesz akw. z pokrywą to zwróć uwagę na ile świetlówek. Pokrywy do 50l akwa mogą mieć 1 lub 2 świetlówki. Lepsze są te z dwoma.
Pamiętaj, że zanim wpuścisz rybki akwa musi troche "pochodzić" - około 3 tygodni.
Ważne są również testy. O testach znajdziesz troche wiadomości na tym forum.
Powodzenia!

shuw4r
04-15-2004, 09:50
Niewiem skad sie wzielo stwierdzenie, ze gupiki to wytrzymale ryby. U mnie niestety gupiki sie nie trzymaja, wiec skonczylem z ich chodowla, za to gurami skalary bojowniki i kilka jeszcze gatunkow zyje sobie w najlepsze, a gupiki padaja jak muchy.

XAC
04-15-2004, 10:00
Aleksandra IN400 to bardzo fajny filterek i bardzo dobry do 50l. fakt 600 ma 2 komory i jest trochę mocniejszy, ale to filtr biologiczny i do filtracji mechanicznej dokup jakiegoś malucha i będzie ok. Ja w 66l mam 600 i Aquaela fan 1 z deszczownicą i jest super.

Aleksandra
04-15-2004, 10:04
Dzięki za podpowiedź! :wink:

wirek
04-15-2004, 10:16
Godny polecenia byłby też kardynałek. Zwłaszcza, że lubi wodę o naszej temperaturze pokojowej i każdy pokarm. Ale jeśli ktoś chciałby szybkiego sukcesu w formie przychówku - to tylko piękniczkowate. Shuw4r ze swoimi gupikami musiał mieć chyba pecha :?: :cry:

Olo
04-15-2004, 11:10
Niewiem skad sie wzielo stwierdzenie, ze gupiki to wytrzymale ryby. U mnie niestety gupiki sie nie trzymaja, wiec skonczylem z ich chodowla, za to gurami skalary bojowniki i kilka jeszcze gatunkow zyje sobie w najlepsze, a gupiki padaja jak muchy.

Może Twoje gupiki dostają po łbie od większych ryb, to naprawde wytrzymałe stwory, skoro moja matka potrafi je rozmnożyć :D

Molly_
04-15-2004, 15:52
Gupiki są wytrzymałe, ale niestety jest na świecie taka siła...czyt. choroba, które je niszczy :( shuw4r, chodzi Ci o chorobę, w której gupiki stają się apatyczne, sklejają im się płetwy, pływają kołyszącymi ruchami i po niedługim czasie padają? Jeśli tak to rozumiem Cię. Sama mam z nią problemy od czasu do czasu, a co najgorsze, że jak na razie nie wiem czym ją leczyć, gdyż podobno nie ma na nią leku. Choroba przechodzi nagle tak jak przyszła, a za jakiś czas powraca :(
Poza tym gupiki to bardzo łatwe w hodowli rybki i wytrzymałe rzeczywiście są. Potrafią znieść różne błędy akwarysty i dlatego polecane są zawsze dla początkujących :wink:

szymond15
04-15-2004, 20:57
a mi chciałem się jescze zapytać co mi jeszcze będzie potrzebne narazie mam: filter akwarium żwirek termometr i siateczke na rybki odmulacz.
A i co to jest deszczownia a i czy mi się przyda ta bimbrownia ( bo mam zamiar miec troche roślinek)

Aleksandra
04-16-2004, 07:43
Jaki masz filtr? Czy napowietrzania on również wodę? Oświetlenie - masz? Jak duże chcesz mieć akwa? I ile w nim będziesz miał roślin? Jeżeli będzie ich dużo- to możesz wtedy mieć za mało CO2. CO2 potrzebny jest roślinom do prawidłowego rozwoju i procesu fotosyntezy. Tak samo światło. Ważne jest prawidłowe oświetlenie akwa.
Przydałoby ci się parę testów do wody. Na bank musisz wiedzieć jakie masz PH i na początku przy rozruchu dobrze jest mierzyć często poziom amoniaku i azotanu.
I wedle gustu przyda się jakaś dekoracja np. korzenie, kamienie (tylko nie te z lasu)
Coś na tło.

Karol Kaniewski
04-16-2004, 07:52
a mi chciałem się jescze zapytać co mi jeszcze będzie potrzebne narazie mam: filter akwarium żwirek termometr i siateczke na rybki odmulacz.

Jesli masz tylko to co teraz napisales to napewno z podstawowych rzeczy brakuje:
:arrow: Grzalki
:arrow: Oswietlenia

A i co to jest deszczownia

Tu jest wszytsko aldnie opisane przez kolege Ducha :)
Nie boj sie w dzien jest niegrozny :lol:

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=625&highlight=deszczownia

szymond15
04-16-2004, 15:04
a jak zrobie tą bimbrownie to do czego ją podłączyć ?? a i filter mam AQUAel mini a akwarium mam ok 50 l. I jescze jedno jaki rodzaj lamp jest najlepszy do naswietlania akwa? I co najlepiej dawać rybką do jedzenia bo kupić mam zamiar gupiki molinezje i jakieś kiryski i zbrojnika?

Aleksandra
04-16-2004, 15:36
Moim zdaniem ( ale jak się mylę to niech ktoś mnie skoryguje), dobre są świetlówki. Ja poszłam na łatwiznę i kupiłam akwa z pokrywą, w której jest oświetlenie. Jak zamierzasz zrobić to samo to poszukaj pokrywy z dwoma świetlówkami a nie jedną. Zawsze możesz dać mniej wat a nie kombinować i dorabiać drugą świetlówkę. Wybór na rynku jest b. duży.
Co do bimbrowni. Widziałam w sklepie gotowy zestaw, który wytwarza CO2. Stawiasz butlę z roztworem na pokrywie. Z butelki przez wężyk wprowadzane jest do akwa CO2. U mnie coś takiego kosztuje 45,00zł.
Rybki możesz karmić gotowymi pokarmami. Ja swoim daję pokarm w granulkach z Tetry. Chętnie go jedzą, więc chyba im smakuje. :wink:

szymond15
04-16-2004, 21:10
a teraz mam jedno ważne pytanie jak mam gotowa bimbrownie to do czego albo jak podpiąc ten wężyk do akwa tylko prosze o dokładne opisy bo nic z tego nie kapuje. i żeby to nie zajmowało za dużo miejsca!

Aleksandra
04-19-2004, 08:05
nie wiem jak wygląda Twoja bimbrownia. Ja kupiłam gotową i wygląda to tak:
w butelce jest roztwór, który wytwarza CO2. Na korek butelki nałożony jest gumowy wężyk ( ja dodatkowo owinęłam miejsce przymocowania taśmą izolacyjną, żeby na pewno nie dostawało się do butli powietrze). Butla stoi na pokrywie a przez otwór w pokrywie wprowadzony jest wężyk do akwa. Na końcu wężyka przymocowana jest koska pumeksowa i mała przyssawka. Wszystko jest przyklejone przyssawką na dnie akwa do szyby. I to wszystko!
Pozdrawiam!