Zobacz pełną wersję : Jakie Światło?
Możecie mi powiedzieć jaki mam dobrac światło do Akwa 45l. w 2 żarówkach lub w jednej podłużnej?/ Jaka firma moc wat wszystko jak mgoe prosic!!
dziadekk
04-13-2004, 17:06
najlepsza będzie świetlówka . Albo dwie tak po 14W każda.
Wprawdzie trochę zabawy z podłączeniem (ale niedużo) a efekt dużo lepszy.
Może być Grolux Sylwanii, Aquarelle Phillipsa albo np TLD 840, 965, 950.
najlepiej nabudowac nad to obudowe a w nia dac w poprzek swietlowke 18w IMHO. Polecam swietlowki philipsa - tanie a w niczym nie ustepuja "swietlowkom akwarystym". U mnie aquarellka kosztuje 17zl a tld 840 ok 5zl
Karol Kaniewski
04-17-2004, 08:05
tld 840 ok 5zl
Z jakiego miasta jestes :?: Jak ja sie ostatnio pytalem u mnie to krzyczeli za TLD 840 12 zl :!:
Słuchajcie a jak zrobie tak że mam szybę nad szybą około 5cm mam dwie żarówki. i nad tym będzie pokrywa ze steropianu.. To jakie żarówki dać, ja sądzę że zwykle jak do lampy 25W lub 40W. Co ot ym sądzicie. Jak włożyłem dwie 15W to w ogole nie oswietla tego akwarium i prawie jakby w ogole oswietlenia nie było. Co poradzicie?? Aha szyba jest nad woda na odległości gdzieś 5CM!!
Pokrywa ze styropianu nad żarówkami :shock: ? Nie mam w tym względzie doświadczenia, ale wydaje mi się, żeś ryzykant. Żarówka, nawet 15-watowa jest chyba na taką konstrukcję zbyt gorąca.
Ale jajkas oidleglosc jest?? To co mam wsadzic jakie zarowki lub co porponujesz zeby swialo do gory nie uciekalo??
Przyłóż kawałek styropianu do rozgrzanej żarówki i zobacz co styorpian na to :P i pomyśl że te ząrówki będą właczone przez 10-12 godzin, a ciepła trochę wydzielaja