Zobacz pełną wersję : obsada do 40 litrów
melitzarelle
05-04-2005, 09:14
odziedziczyłam akwa po kumpeli. rybki jakie są wymienione niżej. męczą się i to widać - może poza kiryśnikami, ale wiem, że one urosną i będą miały mało przestrzeni życiowej. widoków na 200 litrów na razie nie mam. pozbywam się więc ryb. ale doradźcie mi w takim razie drodzy i mili ludzie: jakie fajne ryby do tego baniaczka można dać? zawsze mnie interesowały niezwykłe ryby, takie jak te wielkopłetwce polypterus - cholera, nawet chyba źle nazwę daję, ale nie moja wina, że w necie tak mało o tymp piszę.
świetny też był taki brązowy wielkopłetw z wielkimi płetwami - wygląda ta ryba jak motyl... nie wiem też co to za gatunek poza tym, że to wielkopłetw. trzcinaki też u mnie odpadają.
znacie może jakieś niesamowite ryby do takiego akwa jak moje, które albo się niesamowicie zachowują, niesamowicie wyglądają a przy tym zniosą mój baniaczek
a czemu ten temat jest dziale AZJA? bo chce urządzić sobie w tym akwa japoński ogródek. ale chyba mi się to może odmienić... ale japoński ogródek a akwa to dla mnie byłoby piękne wyzwanie!!!
Marcinus
05-04-2005, 09:20
Fajne ryby z Azji wg. mnie to: Skrzeczyk pręgowany, prętnik karłowaty i wielkopłetw wspaniały; na Twoim miejscu wybierałbym w którymś z tych 3 gatunków.
http://www.akwa.aip.pl/azja.html
to jest dość ciekawy link odnośnie tego biotopu.
melitzarelle
05-04-2005, 11:41
ale wielkpłetwy można trzymać najmniej w 100 litrowym zbiorniku!!! prętniki źle mi się kojarzą. bojownika bym chciała, ale gdyby mi coś potem odwaliło i kupiła jakąś super zajebistą rybkę, na przykład polysenegalusa - to wiesz - bojownik w strzęapach. owszem - wiem, że senegalusy to trudne do chowu rybki, ale taką metaforę podałam.
melitzarelle
05-04-2005, 11:43
kiryski jak najbardziej.... są naprawdę fajne i je osobiście uwielbiam. reszta - pomyslę, musze więcej o tych rybkach poczytać
Marcinus
05-04-2005, 12:19
No to może poczytaj o skrzeczykach,też całkiem ciekawe rybki,do tego kiryski,duzo roslin.
Dla wielkopłetwa zbiornik powinien mieć około 50-60l;
melitzarelle
05-04-2005, 12:29
widziałam je na fotkach - coś kojarzę nawet. a do akwa japońca pasują! ile skrzeczyków powinnam mieć, żeby czuły się w porządku - ładnie rosły i miały przestrzeń życiową? chyba nie 10 do akwa... myślę, że coś między 8 a 6. dobrze kombijuę??
Marcinus
05-04-2005, 12:35
6-8 skrzeczyków to za dużo na takie akwarium,mozna dać harem tych ryb; jeżeli ryby mają być tylko dodatkiem do roślin to może zastanów się nad stadem razbor lub danio.
melitzarelle
05-08-2005, 09:10
nie...
nie chcę, żeby stanowiły dodatek. może to dziwnie brzmi, ale najbardziej to lubię, jak ryby mają ciekawe kształty, jakoś dziwnie się zachowuję, czy coś takiego. a akwarium naturalne bardzo mnie pociąga. mam już pewien koncept, co zrobić, ale to na razie cicho sza:)
Co do kirysków to zgadzam się, że są ciekawe lecz troszke mało "azjatyckie". :wink:
Pozdrawiam
Henio100
11-04-2005, 11:51
Wracając do polypterusów, to chyba nie sa ona az tak rzdkie i trudno dostepne... Ja osobiście mam jednego w akwarium 112l. i jest superowy :) . Największy problem jest z karmieniem, bo trzaba mu co kilka dni kupowac jakąś rybke na pożarcie (ale za to samo polowanie jest zajebiste). Jest ryba nocna, dorostającą do ok. 30 cm., nie nadaje sie więc do akwa poniżej 112l. Nie jest zbyt ruchliwy (przynajmniej u mnie).
POZDRO
melitzarelle to ja - zmienialam login. od razu powiem, ze te rybki wciaz mnie fascynuja, ale na razie zeszlyna dalszy planze wzgledu na karasie :), ale gdyby tak miec duze akwarium - takie cos kolo 200litrow, dac raczej spore ryby do nich jako towarzystwo... czy to by wypalilo?