PDA

Zobacz pełną wersję : Ile roślinek?

Turtles
04-13-2004, 16:20
Od 20 minut dostalem używane (w dobrym stanie nie dziurawe:)) 80l akwaruim. Przygotowywałem się do kupna mniejszego, ale jak okazalo się, że kolega mojego ojca oddaje bo na na razie leży u niego w piwnicy to oddał nam. Ale ja nie o tym, chodzi mi o, że jak u kolegi widziałem jeden korzeń, 3 roślinki i tyle, a jak patrze na akwaria w galeri, to tam busz po prostu! Na pewno dokupie tylną ściane a'la skała i jakiś gustowne "coś" (np. wrak, czy zameczek, byle nie kiczowate - jako kryjówka). Ale moje pytanie brzmi Ile roślin włożyć do akwarium :?:

EDIT: a w ogóle to witam na forum:)!
Edit2: poprawianie ortografii iliterówek

Unnamed
04-13-2004, 16:49
Witam na forum. Zameczek to ja bym sobie darował. Jako kryjówke to korzenie, łupiny kokosów. A roślinek - im więcej tym lepiej. :) Zależy to jednak od biotopu, od tego jakie masz oświetlenie, jaki chcesz mieć charakter zbiornika... Poczytał bym, zastanowił się nad charakterem zbiornika. Miłej przygody z akwarystyką 8)

Turtles
04-13-2004, 16:58
Znaczy słodkowodne na początek i raczej nie skalne - wole zielsko :D. A zameczki podałem jako przykład nie roślinnej ozdoby, bo jest oczywisty - każda rybka w filmie ma zameczek:).

Duch
04-13-2004, 16:58
Popieram kolegę...daruj sobie te zameczki. Proponuję kokosy, korzenie, kamienie (otoczaki, łupki itp). Co do roślin to nie ma regóły. Orientacyjnie ilość roślin można przyjąć (wg SERY):
x=(dł. zbiornika*szerokość)/50 wymiary w cm.
ps. dla mnie ten wzór jest wyssany z palca ale....zawsze ma się jakieś odniesienie :lol:

enigma
04-13-2004, 17:05
Niemcy lubią postępować wg zasad więc wymyślil wzór. Jego sprawdzalność w praktyce jest mizerna ale jak ktoś chce to może sprawdzić :D

Turtles
04-13-2004, 17:31
ee... sory Duchu ale z tego wynika że np. 600 litrowe (wziąłem pierwsze lepsze z holenderskie.pl z podpisu enigmy), które ma 160 na 60 to bedzie 192 roślinki?

Avio
04-13-2004, 19:53
Jakby nie patrzeć 192 roślinki w takim przypadku to bardzo duża ilość. Wydaje mi się, że sam wzór dotyczy ilości zasadzonych roślin tak aby zapchać całe akwarium i zrobić z niego naprawdę "busz". Przy dobrym nawożeniu i odpowiednim zadbaniu o taki zbiornik można utrzymać tyle roślin. Sama ilość zasadzonych roślin powinna być ustalona według uznania...Jeżeli jest już tego tak dużo że się nie mieści to nie ma sensu więcej roślin pakować, najważniejsze by to jakoś wyglądało bo nie liczy się ilość ale jakość.
Ja jako początkujący akwarysta moge ci powiedzieć, że nie staraj się wciskać jak najwięcej roślin od razu tylko stopniowo dodawać nowe gatunki. Z czasem sam się przekonasz, że nie wystarczy tylko wlać wodę do akwa, włożyć filtr i włączyć światło... :)

Turtles
04-13-2004, 20:12
Avio z tego co mówiłeś to na razie nic nie zrobiłęm :mrgreen:. ale pytam się bo u moich 2 kumpli prawie wogle nie ma roślinek (porównując prawie nei ma), a w galeri to jest ich od *****. Ja się pytam srednio na akwaruim o wymiarach 80/40/30 (96 l mi wyszło nie 80), i gdybym zasadził wg.wzoru to.. byłą by to opdwodna plantacja roślinek + rybki...

Hammer
04-13-2004, 20:36
NIe ma zasady ile roślinek, wg. mnie ile zmieścisz w miare skłądnie tyle daj!!!

Duch
04-13-2004, 21:01
Nie trzeba kupować od razu tyle roślin ile wychodzi według tego wzoru :D . Nie myśl że w akwarium 600l posadzi ktoś 192 gatunki :lol: . IMHO wzór ten można odnieść do łodygowatych roślinek typu Ludwigia, Alternathera, Bacopa, Cacomba itp. licząc jeden pęd jako jedną roślinkę.

Nie sugeruj się tym za bardzo...posadź ile Ci pasuje.

ps. Niemcy nawet sra** wg instrukcji :1: (bez obrazy)

Rav_Lublin
04-16-2004, 13:44
Wg upodoban, ale im wiecej roslin tym lepiej. Rosliny produkuja tlen i zuzywaja szkodliwe zwiazki azotu.