Zobacz pełną wersję : Czy to wystarczy do mojego akwarium?
grandfso
04-13-2004, 16:13
Mam akwairum 45l (nieco nietypowych ksztaltow :)) I jak narazie oswietlam je za pomoca jednej lampki z zarowka mleczna o mocy 25W, ale to tylko tymczasowo. Juz kupilem swietlowke Sylvania grolux 35cm 14W. Czy to wystarczy? W akwarium planuje miec sporo roslinnosci.
dziadekk
04-13-2004, 16:22
0,31 W/L :roll:
Na holendra zdecydowanie za mało, przy tej pojemności baniaka około 1W/L.
IMHO ilość roślin ma drugorzędne znaczenie. Ilość Wat liczysz w stosunku do pojemności akwa a nie od sztuk roślinek.
Liczy się też wysokość baniaka, odległość świetlówki od lustra wody i zapotrzebowanie roślin na światło (nie wszystkie gatunki potrzebują dużej ilości światła).
Przy tak małym zbiorniku oświetlenie (w przypadku holednra) to minimum 1W/l wody.
grandfso
04-13-2004, 20:58
A czy wystarczylaby jeszcze jedna taka sama swietlowka, i np. dwie swietlowki energooszczedne OSRAM. Spotkalem sie z takim rozwiazaniem i podobno spisuje sie calkiem niezle.
Jeżeli dałbyś 2x15W+odbłyśniki to powinno wystarczyć. Oczywiście nie dla najbardziej wymagających gatunków ale dla większość powinno być ok. Jednak jeżeli myślisz o czymś w stylu:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/Img2002/600/89.jpg (38l)
to minimum będzie 3x15W+odbłyśniki (a nawet 4x15W...w tym akwa jest 55W :wink: )
grandfso
04-14-2004, 05:57
super jest tamto akwarium, i moze beda cos takiego chcial, ale to nie teraz, narazie musze zrobic porzadek z rybkami ^_^
Ja mam jedno akwa 45L i 15W!!! i sobie nawet je chwalę, mam tam dużo rośinek i rosna łądnie, zrób tylko dobre odbłyśniki one dają ponad 50%!!!!!!
grandfso
04-14-2004, 14:03
wlasnie o tym myslalem, tylko nadal nie wiem czy zwykle swietlowki energooszczedne by sie nadawaly... co o tym myslicie?