PDA

Zobacz pełną wersję : Co to jest? Glony jakies?

tomirek
04-13-2004, 15:59
Siemka!
Zauwazylem na kilku lisciach jednej z moich roslinek dziwne cos. Takie ciemnozielone, prawie czarne cienkie nitki/wloski. Zwlaszcza na koncowkach. Probowalem to mechanicznie usunac ale trzyma sie jak cholera i nie chce sie odczepic.
Co to moze byc i jak temu zaradzic???
Poki co usunalem obrosniete liscie ale cholera wie czy sie nie rozwinie na innych roslinkach.

dziadekk
04-13-2004, 16:11
Witamy w gronie posiadaczy glonów pędzelkowatych.
Cytuję:
(...)GLONY "PĘDZELKOWATE"
Osadzają się przede wszystkim na liściach roślin. Są bardzo trudne do zwalczania. Porażone rośliny giną, gdy glon silniej się rozmnoży.
PRZYCZYNY POWSTAWANIA
- zbyt duże stężenie przemiany materii w wodzie
- niedobór dwutlenku węgla
- niewłaściwe oświetlenie
ROZWIĄZANIE PROBLEMU.
- zapewnić odpowiednią ilość dwutlenku węgla (zestawy do tego są dostępne w sklepach zoologicznych, albo preparaty)
- zwalczanie glonów preparatami, a oprócz tego należy je usuwać ręcznie
Jeżeli ten rodzaj glonu osadzi się na żwirku to możemy już ten
żwirek wyrzucić. Bo nie damy rady go z tamtąd usunąć :( niestety. (...)

Ja bym od siebie dorzucił zbyt wysoki poziom fosforanów i rozpoczęcie nawożenia akwa przed zakończeniem cyklu azotowego. :oops:
U mnie jednak trochę pomagają kosiarki "na głodzie" :wink:

tomirek
04-13-2004, 16:13
A i jeszcze parametry wody. Mierzylem ze 3-4 dni temu jak zauwazylem to badziewie:
PH okolo 7,5
NO2 - 0
NH3 - 0
NO3 - okolo 20-30mg

tomirek
04-13-2004, 16:15
Hmmm... czy mozesz polecic mi jakies preparaty? A moze do mojego baniaka wrzucic 1-2 kosiarki?

dziadekk
04-13-2004, 17:26
Preparaty odradzam, nie jestem ich zwolennikiem.
2 -3 Kosiarki jak najbardziej, tylko pamiętaj że rosną spore, i jak masz mały baniak to co jakiś czas będziesz musiał je wymieniać na młodsze - tylko nie pomyl ich z żoną. :wink: :1:

tomirek
04-13-2004, 19:42
Preparaty odradzam, nie jestem ich zwolennikiem.
2 -3 Kosiarki jak najbardziej, tylko pamiętaj że rosną spore, i jak masz mały baniak to co jakiś czas będziesz musiał je wymieniać na młodsze - tylko nie pomyl ich z żoną. :wink: :1:

Oka. Jutro jade kupic 3 kosiarki. Dzwonilem do Diskusa i maja takie okolo 3 cm. Co najwyzej co jakis czas jak podrosna (a ponoc rosna powoli) je komus oddam i kupie nastepne.
Doczytalem gdzies, zeby obnizyc twardosc wody. Znaczy jutro bede musial kupic jeszcze jeden tescik.

XAC
04-14-2004, 09:21
Jeśli gdzieś słyszałeś, że kosiarki rosną powoli to zacznij słuchać gdzieś indziej. Moje w 7 miesięcy urosły z 2,5 do 11 i 9,5 cm, a u niektórych kumpli jeszcze szybciej. Pozatym dlaczego nie żonę po ślubie z reguły rośnie jeszcze szybciej (w obwodzie) i wymiana wpływa korzystnie na środowisko.

dziadekk
04-14-2004, 14:58
Zgadza się, moje za 1,5 miesiąca urosły ponad 2,5 cm.
Jak mają dużo pożywienia to rosną jak na drożdżach (a pędzelków ci u mnie dostatek :wink: )