PDA

Zobacz pełną wersję : problemy z glonami

rafał mokros
04-13-2004, 12:14
nie mogę poradzić sobie z glonami.Po zwiększeniu ilości światła na krawędziach niektórych moich roślin pojawily się pędzelkowate glony i nie mogę się ich pozbyć.Może mi coś poradzicie?

enigma
04-13-2004, 12:21
Glony rosną wtedy kiedy w baniaku nie ma równowagi biologicznej (tymczasowo lub stale).

rafał mokros
04-13-2004, 12:40
rozumiem,że liści które zostały zaatakowane nie da się już odratować?

enigma
04-13-2004, 12:42
To zależy w jak silnie są zagloniałe lecz w przypadku małych zbiorników lepiej usuwać takie liście.

Klayman
04-13-2004, 13:40
Kolejna rada na glony - obnizyc twardosc. Slyszalem /i widzialem osobiscie/, ze metoda skuteczna. Przy podmianach wody mieszaj pol na pol z demineralka. Glony powinny ustapic.

enigma
04-13-2004, 13:46
Kolejna rada na glony - obnizyc twardosc. Slyszalem /i widzialem osobiscie/, ze metoda skuteczna. Przy podmianach wody mieszaj pol na pol z demineralka. Glony powinny ustapic.

Skuteczna ale głównie na krasnorosty.

Klayman
04-13-2004, 13:58
Po zwiększeniu ilości światła na krawędziach niektórych moich roślin pojawily się pędzelkowate glony i nie mogę się ich pozbyć

Z opisu kolegi Rafala jasno wynika, ze te glony, o ktorych mowa i z ktorymi sa problemy, to krasnorosty wiec metoda poprzez obnizenie twardosci wody bedzie wlasciwa na tego typu plage, ktora jak sam przyznales 'skuteczna jest jedynie na krasnorosty'. Poza tym metoda ta ma totalnie obojetny wplyw na obsade naszego akwarium pod warunkiem, ze stosujemy ja stopniowo stad tez mieszanie pol na pol z odstana kranowita przy podmianach wody.

PawelDorn
04-14-2004, 06:22
Glony rosną wtedy kiedy w baniaku nie ma równowagi biologicznej (tymczasowo lub stale).

I to jest główna i podstawowa prawda!

Też walczę z krasnorostami i zielenicami, chociaż wiem, ze w akwarium musi buć troszkę glonów.
Nic nie wiem jakie masz akwa,ile W, lumenów/litr, CO2, czy nawozisz, ale napiszę jak jest u mnie i sobie porównasz.
Zobacz sobie w galerii "120 .....PawelDorn" - kalie miałem krzaczki na roślinach. TERAZ TEGO NIE MA - chociaż do równowagi troszkę brakuje.
Swiatło:
Ilość 0,75W/litr wody ale dopiero przy lumenach wyszło szydło z wora. Było 25lm/litr a teraz jest 36 a nie długo będzie 47 - i cały czas 0,75W/litr!
Woda:
Podmiana 40% tygodniowo (jak podmieniłem ostatnio 65% tygodniowo to pojawiła mi się pleśniawka :( właśnie ją niszczę)
Nawozy:
PGC - 50% więcej niż zaleca producent + FerroAktiv + tabletki Sera florenet pod roślinki

Od stanu jaki miałem- pełno glonów- zrobiłem tak: delikatnie dodaję wodę po Filtraksie, zwiększyłem ilość lumenów, ilość nawozów i ilość CO2.
Efekt: wszystkie roślinki bąbelkują a krasnorosty w większości poszły .....

UWAGI: Pojawiło mi się więcej zielonych punkcików (chyba zielenic). Przypuszczam, że spowodowane jest to tym, że przy pH6.8 i TwW 8 jest za dużo CO2 w wodzie. Właśnie przykręciłem lekko zawory :)

rafał mokros
04-14-2004, 06:47
w nawiązaniu do tego tematu serdeczne dzięki za podpowiedzi.mój zbiornik ma 240l i nie miewałem raczej takich problemów.pojawiły się one w chwili kiedy zwiększyłem ilość świetlówek z dwóch na trzy,a może poprostu przenawoziłem rośliny.mam gęsto obsadzony baniak zależało mi na pięknych roślinach i zacząlem silnie atakować CO2 i nawozem żelazowym może to przyczyniło się do rozrostu glonów ponieważ rośliny nie dawały rady tego przerobić.

AdamAGP
04-18-2004, 22:25
Czy nieregularny czas oświeltnia może sprzyjać rozwojowi glonów?? Bo zastanawiam sie nad zakupem czasomierza?